Trump il ataca pe Macron inaintea summit-ului NATO: Foarte insultator!

Marti, 03 Decembrie 2019, ora 16:42
6300 citiri
Trump il ataca pe Macron inaintea summit-ului NATO: Foarte insultator!
Foto: Arhiva Casa Alba

Donald Trump l-a atacat frontal pe Emmanuel Macron marti, inaintea summit-ului care marcheaza 70 de ani de la infiintarea NATO, si a dat un ton ofensiv unei intalniri organizate intr-un context tensionat intre aliati.

Aceste comemorari se anuntau putin festive, din cauza disensiunilor cu privire la Siria sau la finantarea organizatiei, iar Macron a aruncat gaz pe foc apreciind ca Alianta, infiintata in 1949, se afla "in moarte cerebrala".

Inainte de intalnirea oficiala in format complet - marti seara la Buckingham Palace si miercuri intr-un golf de lux de la periferia Londrei - presedintele american a atacat acest diagnostic, pe care l-a catalogat drept "foarte insultator", relateaza AFP.

Este o judecata "foarte, foarte rea la adresa celor 28 de tari", a apreciat el, intr-o conferinta de presa cu secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg. NATO are 29 de state membre.

Donald Trump s-a declarat "foarte surprins" de declaratiile lui Emmanuel Macron, cu care se intalneste marti, si le considera "foarte periculoase" pentru Franta.

"Nimeni nu are nevoie de NATO mai mult decat Franta", a spus el.

El a criticat puternic vointa Frantei de a taxa gigatii tehnologici americani. Administratia Trump a amenintat deja sa impuna taxe vamale de pana la 100% unor produse franceze in valoare de 2,4 miliarde de dolari, intre care branza roquefort, iaurturi si vin spumant.

"Rau platnici"

"Eu sunt in dezacord" cu Emmanuel Macron, a declarat la randul sau Jens Stoltenberg. "Nu trebuie pusa la indoiala unitatea si vointa aliatilor de a se apara unii pe ceilalti", a subliniat el, precizand ca aceasta este baza disuasiunii.

Jens Stoltenberg se indoieste ca acest diferend poate fi solutionat in cursul summit-ului de la Londra.

Gazda intalnirii, premierul britanic in exercitiu Boris Johnson, vrea sa cheme cele 29 de state membre NATO la unitate, dupa o ploaie de insulte saptamana trecuta.

Raspunzand declaratiilor lui Emmanuel Macron cu privire la NATO, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a indemnat: "examineaza-ti mai intai propria-ti moarte cerebrala!".

Disputa vizeaza interventia lansata de Ankara in octombrie in nord-esrul Siriei, fara sa informeze celelalte state membre ale Aliantei. Cei doi sefi de stat urmeaza sa se intalneasca, marti seara, cu Boris Johnson si Angela Merkel, pentru a discuta despre Razboiul din Siria.

Cu exceptia acestei intalniri, potential explozive, atitudinea lui Donald Trump era considerata drept principala necunoscuta a summit-ului. Prima sa interventie, inainte de inceperea reuniunii, a dat tonul, ca anul trecut, cand a atacat-o pe Angela Merkel.

In afara de atacurile la adresa Frantei, el a abordat - timp de 12 minute - in fata presei un vast numar de subiecte, aparandu-i pe iranienii "ucisi pentru simplul motiv ca manifesteaza" si inghetand sperantele unui acord comercial cu China, afirmand ca acesta poate astepta o eventuala realegere a sa anul viitor.

Miliardarul republican, care isi indeamna aliatii, de cand a fost ales, sa-si creasca bugetele militare pentru a imparti mai mult povara, a lansat un nou atac impotriva "rau platnicilor" NATO, mai ales Germania.

Donald Trump vrea sa mentina presiunea asupra aliatilor, pentru a-i face sa-si respecte angajamentul pe care si l-au asumat in 2014, tot in Marea Britanie, de a aloca 2% din PIB bugetelor militare in 2024.

Franta urmeaza sa atinga 2% in 2015, insa Germania, cu 1,42% in 2020, ar urma sa-si respecte angajamentul abia la inceputul deceniului 2030.

Trump s-a felicitat de faptul ca a "obtinut 130 de miliarde de dolari", referindu-se la suma pe care Canada si membrii europeni ai NATO o vor adauga la bugetele Apararii in decurs de patru ani, dar s-a declarat nesatisfacut.

Vizita presedintelui american la Londra este scrutata indeaproape in Regatul Unit, intr-un context politic exploziv, cu noua zile inaintea alegerilor legislative.

Boris Johnson spera sa obtina o majoritate suficienta cu care sa implementeze Brexit-ul, in favoarea caruia au votat aproape 52% dintre britanici ce s-au prezentat la urne in referendumul din 2016.

Miliardarul republican vrea sa se intalneasca cu premierul britanic in exercitiu, pe care l-a laudat drept un om "foarte competent", dar a dat asigurari ca nu vrea "sa se amestece in alegeri". El si-a reiterat insa sustinerea Brexit-ului, al carui campion este Johnson.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#Macron Trump NATO , #Emmanuel Macron