Trump da asigurari ca "stie exact" cine este noul lider al gruparii Statul Islamic

Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 22:32
3456 citiri
Trump da asigurari ca "stie exact" cine este noul lider al gruparii Statul Islamic
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele american Donald Trump a dat asigurari vineri ca "stie exact" cine este noul sef al gruparii Statul Islamic, succesor al lui Abu Bakr al-Bagdadi si a carui identitate nu este clara inca.

Statul Islamic "are un nou sef. Stim exact cine este", a scris liderul de la Casa Alba pe Twitter, fara a oferi mai multe detalii.

Gruparea Statul Islamic (SI) a confirmat joi moartea liderul sau Abu Bakr al-Bagdadi, ucis intr-o operatiune americana in nordul Siriei, si a anuntat desemnarea lui Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi ca succesor, amenintand SUA ca va razbuna aceasta moarte.

Acest nume a fost rar mentionat printre potentialii succesori ai lui al-Baghdadi.

"Nu stim mare lucru despre el, cu exceptia faptului ca este principalul judecator al SI si ca a condus Autoritatea Sharia (legea islamica)", a spus pentru AFP Hisham al-Hashemi, un expert irakian in Stat Islamic.

In acelasi timp, coordonatorul antiterorism al Departamentului de Stat, Nathan A. Sales, a spus vineri ca SUA il analizeaza pe noul lider al SI, pentru a stabili rolul sau in grupare si de unde provine, potrivit Reuters.

"De fiecare data cand exista o tranzitie la conducere intr-o organizatie terorista, vrem sa ne asiguram ca avem cele mai noi informatii necesare pentru a putea combate amenintarea", a declarat el intr-un briefing de presa.

Totodata, raportul anual privind terorismul al Departamentului de Stat, facut public vineri, arata ca prezenta globala a Statului Islamic a continuat sa se extinda in 2018 prin retele si afiliati, desi administratia Trump a declarat infrangerea gruparii jihadiste in Siria si l-a ucis recent pe al-Baghdadi, potrivit Reuters.

Tacticile teroriste si folosirea de tehnologii au evoluat de asemenea in 2018, in timp ce combatanti experimentati in razboaie, provenind din grupari precum Stat Islamic, se intorc in tarile lor de origine si reprezinta astfel noi amenintari, se mentioneaza in raport.

"Desi SI si-a pierdut aproape intregul teritoriu fizic, gruparea si-a dovedit abilitatea de a se adapta, in special prin eforturile sale de a inspira sau de a coordona adepti online", a spus coordonatorul antiterorism al Departamentului de Stat, Nathan A. Sales, al carui birou realizeaza acest raport.

"In plus, teroristi experimentati in lupte s-au intors acasa din zone de razboi din Siria si Irak ori s-au dus in tari terte, reprezentand noi pericole", a mai afirmat el.

Raportul precizeaza de asemenea ca Iranul a ramas un sponsor statal major al terorismului si a oferit aproape un miliard de dolari pe an pentru a-si sprijini delegatii din regiune, in ciuda faptului ca Washingtonul si-a intensificat semnificativ sanctiunile impotriva Teheranului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Donald Trump lider ISIS , #presedinte SUA