Seful Comisiei Europene merge la Casa Alba pentru a dezamorsa razboiul cu Trump

Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 08:15
2473 citiri
Seful Comisiei Europene merge la Casa Alba pentru a dezamorsa razboiul cu Trump
Foto: Arhiva (Comisia Europeana)

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmeaza sa efectueze o vizita la Washington, pe 25 iulie, pentru a se intami cu presedintele american Donald Trump, cu obiectivul de a dezamorsa conflictul comercial intre Uniunea Europeana (UE) si Statele Unite.

"Presedintele Juncker si presedintele Trump vor lucra in vederea imbunatatirii comertului transatlantic si construirii unui parteneriat economic mai puternic", a precizat Comisia intr-un comunicat preluat de AFP.

"Cei doi lideri vor discuta despre cooperarea aprofundata intre guverne si institutiile UE si Statele Unite, intr-un vast set de subiecte, precum politica externa si de securitate, lupta impotriva terorismului, securitatea energetica si cresterea economica", a adaugat CE.

Casa Alba a publicat un comunicat aproape identic celui al Comisiei, in care, spre deosebire de textul european, nu mentioneaza o "cooperare aprofundata" intre cele doua regiuni.

Comisia a refuzat sa detalieze intentiile lui Juncker pe plan comercial, in cadrul acestei intalniri, care va avea loc la Casa Alba.

"Suntem pe cale sa ne pregatim strategia si nu ar fi intelept din partea mea sa discut asta aici", a declarat marti Margaritis Schinas, un purtator de cuvant al institutiei, in conferinta de presa zilnica.

Potrivit unor surse europene, o reuniune intre statele membre, miercuri, va stabili pozitia europeana.

Trump a starnit un razboi comercial

Bruxelles-ul si Washingtonul sunt angajate intr-un conflict comercial de la 1 iunie, cand Washingtonul, invocand "securitatea nationala", a impus taxe vamale punitive otelului si aluminiului europene.

Europenii au raspuns imediat impunand taxe unei serii de produse americane emblematice, precum untul de arahide sau motocicletele Harley-Davidson.

Donald Trump a amenintat ulterior sa impuna taxe vamale suplimentare de 20% automobilelor importate in Statele Unite provenind din UE, o masura care ar avea consecinte mult mai dure decat taxele impuse otelului si aluminiului.

"Daca nu negociaza cu buna credinta, vom face ceva in legatura cu milioanele de masini care intra in tara noastra si care sunt taxate la un nivel practic nul, un nivel foarte scazut", a amenintat americanul saptamana trecuta, in cursul unui summit NATO, la Bruxelles, referindu-se la vizita lui Juncker.

Cateva zile mai tarziu, el a catalogat UE drept "inamica" Statelor Unite pe plan comercial.

Uniunea impune in prezent taxe vamale de 10% vehiculelor importate din Statele Unite, inclusiv celor fabricate de catre constructori europeni - in timp ce Statele Unite taxeaza cu 2,5% importurile de automobile si cu 25% pe cele de camionete si "papuc" (pick-up).

Pe de alta parte, UE si Japonia se aliaza impotriva lui Trump: Au semnat un acord vast de liber-schimb

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Juncker Trump vizita razboi comercial , #Europa