Donald Trump mai vrea o intalnire cu Kim Jong Un

Luni, 24 Septembrie 2018, ora 19:49
3302 citiri
Donald Trump mai vrea o intalnire cu Kim Jong Un
Foto: Hepta.ro

Donald Trump e optimist in privinta dosarului nord-corean si mai vrea un summit cu Kim Jong Un, desi rezultatele primei intalniri nu au fost atat de bune.

La un an de la primul sau discurs la sediul ONU, in care a amenintat ca va "distruge total" tara condusa cu o mana de fier de dinastia Kim, Trump si-a aparat spectaculoasa schimbare de registru, tot la ONU.

"Am sentimentul ca vom avea un al doilea summit destul de rapid", a declarat Trump in prima zi a unei saptamani diplomatice incarcate, in care Iranul se va afla de asemenea pe un loc bun.

Laudand "enormele progrese" inregistrate in opinia sa de la primul lor tete-a-tete, in iunie, la Singapore, el a insistat asupra "magnificei scrisori" pe care i-a trimis-o cel mai puternic om de la Phenian.

Aproximativ 130 de sefi de stat - inclusiv presedintele Klaus Iohannis - si de guverne sunt asteptati saptamana aceasta pe malul East River, in Manhattan, la Adunarea Generala a ONU.

Ce se intampla la ONU

Intr-o scurta alocutiune despre lupta impotriva drogurilor, presedintele american a laudat "enormul potential" al organizatiei multilaterale. "Incet dar sigur, acest potential se realizeaza", a adaugat el, pe un ton deosebit de conciliant.

Trump a ironizat adesea, in trecut, Organizatia Natiunilor Unite (ONU), acest "club al oamenilor care se aduna, sporovaiesc si se simt bine".

Inainte de discursul sau de marti dimineata, o serie de tete-a-tete sunt anuntate, inclusiv cu Emmanuel Macron sau Theresa May.

Intalnirea sa cu omologul sau sud-coreean Moon Jae-in, prevazuta luni dupa-amiaza (ora locala), urmeaza sa fie scrutata cu lupa. Acesta din urma tocmai s-a intalnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Phenian.

Problema centrala este de-acum unde si cand va avea loc a doua intalnire fata in fata intre Trump si Kim.

Seful diplomatiei americane Mike Pompeo da asigurari ca administratia Trump este "pe drumul cel bun".

"Avem o buna speranta sa putem izbandi, ceea ce ar fi un progres pentru intreaga lume", a declarat el duminica la postul Fox News, evocand "denuclearizarea" peninsulei.

Secretarul de Stat american va prezida joi o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU vizand sa reuneasca comunitatea internationala, dupa recente acuzatii de "trisare" si "minciuni" schimbate intre americani si russi in aplicarea sanctiunilor impuse Phenianului.

Singurul presedinte american care s-a intalnit cu un reprezenant al dinastiei Kim, ce domneste fara incetare in Coreea de Nord din 1948, Donald Trump viseaza cu ochii deschisi sa reuseasca acolo unde toti predecesorii sai au esuat.

Insa multi analisti arata cu degetul absenta unor progrese concrete, in pofida avanalsei de superlative folosite de catre presedintele american.

"Summitul Moon-Kim nu a adus mare lucru in afara mentinerii unei anumite atmosfere propice pregatirii viitorului summit cu Trump", a apreciat Mike Green de la Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Dupa debutul tunator de anul trecut, cand si-a declinat, intr-un discurs de 41 de minute, viziunea "America mai intai", Donald Trump a atacat numeroase tari, inclusiv aliate.

Presedintele american s-a lansat intr-un razboi comercial cu Beijingul cu un final incert, iar Canada, Japonia si Europa au fost, in diverse grade, tinta pornirii sale impotriva liberului schimb.

Intalnirea cu Rohani, un element-surpriza pe agenda?

Casa Alba nu a inchis definitiv usa unei asemenea intalniri, care pare insa putin probabila, atat de puternica este tensiunea intre Washington si Teheran de la retragerea zgomotoasa a Statelor Unite din acordul international asupra programului nuclear iranian.

"Oferta unor discutii directe cu Iranul facuta de Trump nu este nici onesta si nici sincera", a lansat presedintele iranian intr-un articol in ziarul The Washington Post (WP), denuntand "lunga lista de conditii prealabile insultatoare".

Washingtonul doreste ca un viitor acord sa interzica de asemenea proliferarea rachetelor balistice si dezvoltarea unor rachete cu capacitati nucleare si sa puna capat unui comportament considerat "destabilizator" si "rauvoitor" al Teheranului in regiune.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Trump ONU summit Kim Jong Un , #presedinte SUA
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
.....pffffff......lol......cum va zisei!........seeing=believing...