Credinta falsa intr-o lume fara Trump

Vineri, 19 Mai 2017, ora 21:49
6638 citiri
Credinta falsa intr-o lume fara Trump
Foto: Facebook/Donald J. Trump

Cu cat mai mare devine haosul la Casa Alba, cu atat se spera mai mult in afara SUA ca presedintele Donald Trump va fi demis. Dar aceasta impresie este foarte departe de realitate, spune jurnalista Martina Buttler, intr-un comentariu pentru Deutsche Welle.

Gata cu visatul cu ochii deschisi! Cine mai crede ca impotriva lui Donald Trump va fi demarata procedura de demitere, din cauza actualului scandal sau a comentariilor sale deplasate, acela are nevoie de dusul rece al realitatii. Iar realitatea este ca, in SUA, in calea procedurii de impeachment se afla obstacole foarte greu de trecut. Nu degeaba au existat in toata istoria politica americana doar doua astfel de tentative de demitere a sefului statului. In ambele cazuri - la presedintii Andrew Johnson, respectiv Bill Clinton - nu s-a ajuns la o condamnare, deci seful Casei Albe nu a fost niciodata demis.

Vezi si Se cere suspendarea lui Trump. Ce inseamna mai exact si cum poate fi demis de la Casa Alba

Majoritatea republicana se mentine

In plus, pentru demararea unei proceduri de demitere, Congresul trebuie sa voteze cu majoritate pentru aceasta. Republicanii detin insa majoritatea in ambele camere legislative si se bucura sa se afle in fine in aceasta pozitie de forta, inclusiv cu un reprezentant din propriile randuri la Casa Alba. Ei vor sa guverneze, sa emita legi, sa-si puna amprenta pe dezvoltarea tarii. Nimeni nu vrea sa riste intregul esafodaj. Asa ca lumea inchide ochii si face mai departe, indiferent de derapajele administratiei Trump.

Citeste si Trump incepe primul sau turneu international important, in speranta ca va linisti furtuna de la Washington

Dar republicanii nu s-au mai grabit in ultima saptamana sa-si declare sprijinul pentru presedinte. Prea multa drama vine pe moment dinspre Casa Alba. Dar nici nu se pune problema pe moment sa se faca vreun front republican impotriva lui Donald Trump. Iar in aceste conditii Trump isi poate continua nestingherit mandatul, chiar daca mai calca in strachini si radiaza deseori de ignoranta. In randul alegatorilor sai, se bucura oricum de o mare sustinere: acestia nu inteleg deloc toata agitatia din jurul acestui om care nu face decat sa respecte ceea ce le-a promis in campanie: de la interdictia de intrare in SUA pentru musulmani, la construirea zidului de securitate la granita cu Mexicul.

Sperante in alegerile pentru Congres

Criticii lui Trump pot spera intr-un singur lucru: alegerile intermediare pentru Congres din 6 noiembrie 2018. Daca nemultumirile privind munca lui Donald Trump vor continua sa creasca iar democratii isi vor fi invatat pana atunci lectia, s-ar putea schimba majoritatile in Senat si Camera Reprezentantilor. Iar guvernarea va deveni mult mai dificila pentru Donald Trump, cu un spatiu de manevra sever limitat. Iar in acest scenariu ar exista si posibilitatea unei proceduri de demitere, daca va exista un motiv destul de serios in acest sens.

Pentru a nu se trezi prea brusc la realitatea cruda, lumea ar face bine sa se pregateasca pentru patru ani cu Donald Trump in fruntea Americii. Se intrevede deja de pe acum sloganul sau electoral pentru 2020: Keep America great!

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Trump presedinte America, #Trump presedinte SUA, #Casa Alba Donald Trump , #presedinte SUA