Un studiu comandat de Guvernul Dancila dezvaluie ca oamenii nu mai pleaca din Romania doar din cauza salariilor. Care sunt motivele (Foto)

Duminica, 07 Aprilie 2019, ora 16:47
38259 citiri
Un studiu comandat de Guvernul Dancila dezvaluie ca oamenii nu mai pleaca din Romania doar din cauza salariilor. Care sunt motivele (Foto)
Foto: Pixabay

Aproximativ 20% din cetatenii romani cu varsta activa, intre 20 si 64 ani, locuiesc si muncesc intr-un stat european, porivit unui studiu realizat de Centrul pentru Studii de Politica Europeana (CEPS), comandat de Romania in contextul Presedintiei Consiliului UE.

Documentul a fost discutat la Reuniunea informala a ministrilor de Finante din Uniunea Europeana, care a avut loc la finalul acestei saptamani.

Romania are cel mai mare procent de cetateni care muncesc intr-un stat european, 19,7%, in contextul in care media europeana este de 4%. Datele folosite in acest studiu sunt de la Eurostat, institutia de statistica a Comisiei Europene.

Alte tari in care populatia calificata a migrat intr-un alt stat european: Lituania (14,8%), Croatia (13,9%) si Portugalia (13,8%) . La polul opus: Germania (1,0%), Marea Britanie (1,1%) si Franta (1,3%).

"In tari precum Romania, fluxul a ajuns la aproximativ 1% pe an si pana la peste 1,5% in anumiti ani", arata documentul CEPS. Procentul este mult mai mare decat cel din alte alte state din sud-estul Europei, dupa 2010.

Documentul integral pe site-ul CEPS.

Sursa: ceps.eu

Unde emigreaza romanii

Studiul arata ca cei mai multi romani erau, in 2017, in Italia (1,2 milioane), Spania (700.000) si Germania (500.000).

Sursa: ceps.eu

"Exodul de creiere"

Studiul dedica un intreg capitol "exodului de creiere", si arata ca una din probeleme este ca cetatenii cu studii superioare sunt cei mai mobili, iar cei mai multi din acestia sunt dispusi sa plece.

Este vorba de personal de calificare inalta, din domeniile medicina si inginerie.

Un studiu realizat de Comisia Europeana in 2018 dezvaluie ca Romania este sursa a aproape jumatate din toata asistenta medicala ce a emigrat in UE. "Italia reprezinta tara principala de destinatie", dezvaluie studiul.

In acelasi timp, situatia din tara este dramatica, CEPS arata ca sunt ingrijorari serioase cu privire la furnizarea de servicii de sanatate pentru populatia de origine.

"Romania are cea mai mica densitate de medici din UE, aproximativ 25% din medici au parasit tara", arata sursa citata.

Care sunt motivele emigrarii

Salariile mai mari si un loc de munca mai usor de gasit nu sunt insa singurele motivele pentru aceasta migrare a fortei de munca in statele europene.

Un studiu european realizat in 2016 a explicat ca emigrantii, in special cei cu abilitati, parasesc tarile care au institutii slabe.

"Calitatea institutiilor conteaza mai mult pentru migrantii calificati, in timp ce migrantii necalificati par sa fie atrasi de ajutoarele sociale din tarile de destinatie", arata acest document.

"Dincolo de calitatea institutiilor, cercetarile recente au subliniat ca satisfactia vietii si asteptarile despre perspectivele economice individuale pot influenta intentiile de a se muta intr-o alta tara, formand astfel decizia finala privind migratia", explica CEPS.

Studiul mai dezvaluie ca exista mai multe dimensiuni care pot fi relevante, cum ar fi: standardul de viata, satisfactia privind zona in care traieste, prezenta oportunitatilor pentru copii, satisfactia fata de venitul gospodariei si increderea in alegerile nationale.

Potrivit datelor, aproximativ 60% dintre emigrantii romani au trimis in mod regulat bani rudelor care traiesc in Romania.

Reactia lui Teodorovici

Tarile europene din care pleaca multa forta de munca spre restul Uniunii Europene ar trebui sa se gandeasca la un pachet agresiv de masuri pentru a combate exodul creierelor, a declarat sambata ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la finalul celei de-a doua zile a reuniunii ECOFIN.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#migrare Romania, #migrare CEPS, #teodorovici , #romani munca