Un reporter DW a scormonit prin gunoi dupa sticle ca sa vada cum e: "Stiu asta si multi romani din Berlin"

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 15:40
6870 citiri
Un reporter DW a scormonit prin gunoi dupa sticle ca sa vada cum e: "Stiu asta si multi romani din Berlin"
Foto: Arhiva Pixabay

Colectarea sticlelor este o activitate dura. Stiu asta si multi romani din Berlin. Sapi prin gunoi, nevoit sa suporti privirile oamenilor. Cum te simti facand acest lucru? Un reporter DW a vrut sa afle raspunsul.

Mana imi intra in pubela pana la cot. Palpez continutul ei in cautarea unei sticle de plastic moale, cu garantie. Orice astfel de captura imi va aduce ulterior 25 de centi. Jackpot! Trag sticla afara, o pun in desaga si plec grabit mai departe, plecand capul pentru a evita contactul vizual cu trecatorii. Orice as face, le simt insa privirea.

Simpla inspectare a recipientelor imi creeaza o senzatie neplacuta. Ma intreb cum ar fi sa scotocesc direct prin gunoaie, in plina strada. Penibil, nedemn, umilitor? Cu siguranta asa cred cei mai multi germani. Pentru altii, umblatul prin gunoaie face parte din viata de zi cu zi.

Carucioare de cumparaturi agonizand prin orase

Cifre exacte nu exista, dar cine trece printr-un oras german si este un pic atent nu are cum sa nu-i vada pe colectorii de sticle.

In 2006, Cupa Mondiala de Fotbal a produs o sete mare de bere, iar schimbarea sistemului de colectare a dus la inmultirea sticlelor returnabile.

Cam de atunci, colectorii cutreiera strazile cu carucioare de cumparaturi si pungi de plastic, in cautarea sticlelor profitabile, pe care le cer direct oamenilor dupa ce dau pe gat ultimul strop, le ridica de pe trotuar sau, cum spuneam, le scot din gunoaie.

Se estimeaza ca aproximativ 720 de milioane de sticle sunt returnate in fiecare an. La 25 de centi pe sticla rezulta 180 de milioane de euro. In plus, exista sticlele returnabile care aduc 8 sau 15 centi.

Deci exista piata, cum ar spune economistii, iar sticle trebuie sa fie pe undeva. Trebuie doar sa le aduni, sa le predai in supermarket si, astfel, sa faci rost de banuti. Cam cati? Merita tot efortul? Poti trai din aceasta activitate? Si cum este sa depinzi de ceea ce arunca la gunoi semenii tai?

Caut raspunsurile luand la pas strazile din centrul Berlinului. Strabat capitala de la nord-est la sud-vest. Ma intampina o zi calduta de toamna, cu aer proaspat. Soarele isi face sporadic loc printre nori. Este ziua mea libera la birou. Ce minune, imi spun, cu rucsacul in spate, ticsit cu pungi de plastic.

La inceput nu ma uit in cosurile de gunoi. Nu imi pot invinge rusinea. Purced la o razie vizuala a trotuarului. Sprijinite de copaci, lasate pe panouri electrice sau aruncate intre cladiri. Peste tot gasesc sticle. Sticle? Da, numai ca sticla de sticla, adica sticla de vin, nu valoreaza nimic. Nu primesti nimic in schimbul ei.

Este limpede ca marfa a fost deja preluata de profesionisti. Sa nu disper, totusi. Intr-adevar, in tufisuri apare o sticla goala de bere cu aroma de tequila. Marfa, fratioare, asta-i a mea, imi spun mie insumi cu nedisimulata bucurie interioara. Pana cand descopar pe fundul sticlei o bucata de lamaie. Miroase acru-putred, dar nu pot fi pretentios astazi.

Cu aptitudini de prestidigitator reusesc sa scot lamaia pe gatul sticlei, o arunc si plec mai departe: primii 8 centi castigati.

Dupa mai bine de o ora de mers prin Alexanderplatz, in buricul Berlinului, am adunat patru sticle. Nu fara efort. Sa beau mai intai o cafea?

Atentia imi este captata de un barbat care se perinda prin gara. "Star Wars", asa scrie pe sacosa lui. Omul se uita nitel la pubela, apoi in interiorul ei si pleaca. Ma duc dupa el si-l intreb: Scuzati-ma, cautati sticle?

"Scot de vreo doua pachete de tigari"

"M-ai speriat ingrozitor", imi marturiseste ulterior Bjorn Kaiser (nume modificat), la o cafea. Firmele de securitate obisnuiesc sa alunge adunatorii de sticle, spune barbatul de 58 de ani, avertizandu-ma ca adesea acestia patruleaza in haine civile.

El aduna sticle timp de sase-sapte ore pe zi, sapte zile pe saptamana. Insa numai ca activitate temporara, spune Bjorn, bucuros ca urmeaza sa fie sofer de taxi.

Omul este electrician, insa dupa 22 de ani, firma pentru care lucra a dat faliment. Dupa mai multe locuri de munca temporare a ajuns direct somer. "De atunci incerc numai sa supravietuiesc", rosteste Bjorn cu voce tremuranda.

Activitate complementara

Cei mai putini colectori de sticle sunt oameni ai strazii. Multi dintre ei sunt pensionari sau asistati social, oameni cu un anumit venit lunar, care insa nu le ajunge pentru a trai. Sticlele ii ajuta sa completeze lipsurile.

Sa scormonesti cu mainile goale prin gunoaie, deci fara manusi, este periculos, ma gandesc eu. Seringi, cioburi, rahat - de toate gasesti in pubele, iar eu pun mana pe ele. Iresponsabil, de neconceput. Ia, gata, ajunge cu gunoaiele pe ziua de astazi, imi spun, in timp ce mai adun cateva sticle de pe strada.

Ma dor picioarele. Mainile sunt murdare. Ma duc cu recolta la automatul de sticle returnabile. Pe ecranul aparatului apare: 1,38. Poate, daca as fi avut manusi, suma ar fi fost mai mare.

De fapt, stiu ca nu ratiunea m-a impiedicat sa colectez mai multe sticle, ci mandria. Imi este clar ca in activitatea de colectare a sticlelor este vorba mai ales despre mandrie.

Multi oameni cred ca sapatul in gunoi in cautare de sticle te transforma intr-un paria. Insa acesti oameni o fac tocmai pentru a fi parte a societatii, refuzand sanctiunile destinului. Ei renunta la mandrie pentru a pastra mandria. Sticla cu sticla.

Malte Rohwer-Kahlmann

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#experiment DW colectare sticle , #romani Germania