Romania va reclama Austria la Curtea Europeana de Justitie, dupa ce alocatiile romanilor au fost reduse

Duminica, 06 Ianuarie 2019, ora 22:03
7143 citiri
Romania va reclama Austria la Curtea Europeana de Justitie, dupa ce alocatiile romanilor au fost reduse

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, sustine ca indexarea alocatiilor copiilor nerezidenti ai muncitorilor din Austria este un caz clar de discriminare, iar Guvernul ia in considerare sa se adreseze Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

"Pentru unii chiar s-au marit alocatiile, pentru cei din Suedia, iar pentru altii s-au redus in functie de veniturile din tara respectiva. Este un caz clar de discriminare, pentru ca romanii care locuiesc in Austria platesc impozite si taxe ca orice alt cetatean. Ei contribuie la bugetul statului respectiv. Luam in considerare posibilitate sa ne adresam Curtii Europene de Justitie pe aceasta tema", a afirmat Teodor Melescanu, duminica seara la Digi 24.

Intrebat daca Guvernul Romaniei se va adresa CJUE, ministrul de Externe a raspuns afirmativ.

Referitor la situatia din Austria, ministerul pentru romanii de Pretutindeni a transmis, sambata, ca indexarea alocatiilor copiilor nerezidenti ai muncitorilor din acest stat nu reflecta principiul egalitatii si nediscriminarii. Ministrul Natalia Intotero a spus ca va fi discutata situatia la reuniunile din cadrul Presedintiei Consiliului UE.

La randul lor, reprezentantii MAE considera, potrivit unui comunicat de presa, ca legea privind ajutarea nivelului alocatiilor pentru copiii nerezidenti ai muncitorilor din Austria, intrata in vigoare la inceputul anului, este o decizie care contravine legislatiei UE, si creeaza o situatie discriminatorie, potrivit unui comunicat al institutiei.

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocatiilor pentru copiii din strainatate ai cetatenilor UE care lucreaza in Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv Romania, aceasta inseamna o reducere a sumelor platite, prin ajustarea la nivelul de trai din tarile comunitare unde traiesc acesti copii. Masura a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conform datelor prezentate anul acesta de autoritatile austriece, Romania se afla pe locul 4 in clasamentul transferurilor si al economiilor inregistrate prin indexare, dupa Ungaria, Slovacia si Polonia. In anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a inregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocatie sau deducere fiscala) si traiesc in Romania.

Dupa indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic injumatatite in cazul Romaniei. Coeficientul reprezinta diferenta dintre nivelul preturilor dintre cele doua tari (calculata conform unui indicator la nivel european) .

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#alocatii romani Austria, #discriminare Austria , #romani strainatate
Comentarii