Romanca in Irlanda: Ca sa fiu acceptata, pretind ca sunt din Republica Moldova

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 17 Mai 2013, ora 12:19
34796 citiri
Romanca in Irlanda: Ca sa fiu acceptata, pretind ca sunt din Republica Moldova

Nu toti romanii pleaca in strainatate pentru cariere fulminanate. Pentru ei, succesul nu inseamna firme, recunoastere, bogatie. Pentru ei succesul inseamna gasirea unei slujbe refuzate in Romania si a unui salariu acceptabil, pe care aici nu il pot primi.

Cei mai multi dintre acestia sunt tineri, unii absolventi de studii superioare pe care Romania ii pierde pentru ca nu le da nicio sansa.

Carmen Bargan este absolventa de ASE, Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului. Dupa absolvire a facut timp de doi ani si un master, absolvit in 2011. Nu a lucrat in timpul facultatii pentru ca nu a vrut sa-si pericliteze studiile. Si a invatat pe branci, dupa cum povesteste pentru Ziare.com.

In 2011, cu diplomele in buzunar, s-a apucat sa-si caute o slujba. Un an de zile n-a ratat niciun anunt. A trimis zeci de CV-uri. Doar 7 firme au chemat-o la interviu. Raspunsul a fost acelasi, negativ, motivele cam aceleasi: "Toti cer minimum 2-3 ani de experienta in domeniu. Exista si probe practice pe care nu le poti trece daca nu ai lucrat efectiv niciodata".

Citeste si Din admiratoare a lui Iliescu, poeta de renume la New York: America e un animal mare si generos

Dupa 6 ani de scoala si examene, disperata, a incercat si solutii sub calificarea ei. "Am aplicat pentru un post de secretara platit cu salariul minim pe economie. M-au chemat la interviu si am facut greseala sa intreb daca am vreo perspectiva de promovare in viitor. Mi-au raspuns ca sunt supracalificata si nu exista sanse de promovare pentru mine. Am simitit ca nu am nicio sansa in Romania. Teribil de frustrant", povesteste Carmen.

Si atunci a facut ce facuse si sora ei cu ani in urma. A plecat la munca in Irlanda. Nu are un job conform cu studiile ei. Vinde farduri intr-un mare mall. Machiaza clientele, le convinge sa cumpere. "Am sentimentul ca am invatat degeaba", recunoaste Carmen.

Cand a ajuns in Irlanda, a avut un soc. Pozitiv: "In prima faza e socant in bine. E socant sa fii tratat ca un om. Cand intri intr-o banca esti tratat la fel ca directorul bancii. Toti oamenii, peste tot, spun 'multumesc' si 'scuza-ma'. Te uimesc organizarea, politetea". Pana cand afla ca au in fata un roman.

Citeste si Cum traieste o romanca visul american - Intre modeling si economie

Atunci filmul se rupe, poveste Carmen: "La inceput nu stiam, nu intelegeam. Ma intrebau de unde sunt si le spuneam ca din Romania. 'Dar tu nu ai parul lung!', imi raspundeau cu uimire. Nu intelegeam, apoi am inteles. Ei ne confunda cu tiganii. Pentru irlandezi, roman = tigan. Intr-adevar, in Irlanda sunt foarte multi tigani romani".

Exista ce-i drept si tigani irlandezi. Dar rolurile sunt impartite, spune Carmen. Tiganii irlandezi sunt foarte violenti. Fac scandal, se bat, sunt temuti. Tiganii romani nu sunt atat de violenti, dar fura si cersesc. Toate camerele de supraveghere din magazine sunt pe ei.

Cand a inteles care e perceptia, si-a dat seama ca va fi izolata si a cautat o solutie: "Spun ca sunt din Republica Moldova. Habar nu au irlandezii de Republica Moldova. Si atunci le explic: Ucraina, Rusia pe acolo. 'Aha, imi aduc aminte, Ucraina, Rusia. Am auzit de la Eurovision', mi se raspunde si nu mai am nicio problema. Am si parul scurt ...."

Citeste si Iertati-ma ca nu sunt japonez - Incredibila poveste a lui George Moise Interviu

Adica esti mai bine privit ca venind din spatiul ex-sovietic, din zona tulbure a Ucrainei, decat din Romania. "Habar nu au de altceva decat despre tigani. De Pastele catolic m-au si intrebat daca il sarbatoresc si eu. Le-am spus ca sunt ortodoxa si ca noi avem Pastele peste o luna. M-au intrebat daca noi credem in Iisus. Nu stiu ce inseamna ortodox, au crezut ca sunt sectanta", isi aminteste Carmen.

Firmele cu patroni irlandezi nici nu vor sa auda de romani. Poti patrunde in ele doar daca te casatoresti cu un irlandez de exemplu, deci daca devii de al lor. Si atunci ti-e foarte bine: salariu mare, concedii multe, avantaje, asigurari. Romanii au cu totul alt statut.

In cel mai bun caz ajung acolo recrutati de firme din tara pentru firme din Irlanda conduse de strainii de acolo.

"Romanii lucreaza la negru, cate 10-12 ore pe zi, cu o singura zi libera pe saptamana, fara concediu, in conditii si pe un salariu la care niciun irlandez nu s-ar uita. Nu ai asigurare medicala, totul e pe riscul tau", povesteste Carmen.

Cei care vin altfel decat prin firmele de recrutare au o situatie si mai rea pentru ca nu-i primeste chiar nimeni. Sunt in cel mai bun caz zilieri si fac slujbe pe care irlandezii nu le-ar accepta niciodata.

"De exemplu, 'la biciclete', acele biciclete care tracteaza ca un fel de mica remorca in care sunt plimbati turisti. Nu prea fac asa ceva decat romani. Sau 'la pancarte' - sa stai 8 ore cu o pancarta publicitara in mana. Am cunostinte care si-au falsificat CV-ul, nu au scris ca sunt din Romania. Dar la studii aparea Romania si imediat erau respinsi".

Cu toate dificultatile, Carmen are succes in Irlanda. Isi face treaba bine, e apreciata, a reusit sa-si imbunatateasca si conditiile de munca. Si, totusi, isi doreste sa revina in tara, sa faca meseria pentru care s-a pregatit, in care a investit atat de multa munca. Dar nu vrea sa moara de foame si nici sa fie intretinuta de parinti. "Daca as simti ca am o sansa in Romania, m-as intoarce cu placere in tara. Dar nu o am".

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#romani Irlanda discriminare, #poveste romani lume , #romani strainatate