Povestea singurului roman care candideaza pentru un post de consilier local in Dublin

Duminica, 12 Mai 2019, ora 08:24
12803 citiri
Povestea singurului roman care candideaza pentru un post de consilier local in Dublin
Foto: Facebook Marius Morosan

Marius Marosan este primul si singurul roman inscris la alegerile locale din Irlanda, care vor avea loc la sfarsitul lunii mai, impreuna cu alegerile pentru PE. El candideaza ca independent pentru un post de consilier local in Dublin, pozitie din care spera sa sprijine comunitatea romaneasca.

Marius Marosan are 36 de ani, este din Sighetu Marmatiei, judetul Maramures, si a fost consultant financiar in Cluj-Napoca pentru o companie de asigurari pana in 2008, cand a ajuns in Irlanda, in concediu. A plecat pentru doua saptamani si a ramas in Dublin, oras care a devenit casa lui si in care si-a intemeiat o familie, avand trei copii.

"Am ajuns in Irlanda la insistentele unui prieten. Chiar in seara zilei in care am ajuns, un alt prieten m-a intrebat daca as vrea sa fac un ban cat stau in Irlanda, propunandu-mi sa lucrez 4 ore seara in pub-ul la care lucra el. M-am gandit ca 4 ore nu e mult si as avea si toata ziua la dispozitie pentru a vizita imprejurimile, asa ca am acceptat. Am mers a doua zi la interviu si seara deja incepeam lucrul. Am fost angajat pe post de chelner si am observat ca, intr-o saptamana, realizasem un venit aproape egal cu salariul pe o luna din Romania, lucrand aici cu jumatate de norma. Deci nu a fost un factor anume ce m-a determinat sa plec din tara, ci, mai degraba, un factor ce m-a determinat sa nu ma mai intorc din concediu", a povestit Marius Marosan corespondentului MEDIAFAX.

Acesta s-a integrat bine in Irlanda, unde a intalnit oameni sociabili si prietenosi, mai ales ca vorbea bine limba engleza, in conditiile in care, in Romania, a participat la olimpiadele de profil.

"La inceput mi-a placut relaxarea, faptul ca puteam sa realizez un venit mult mai mare decat in Romania, diferenta fiind ca aici lucram 4-6 ore/zi in vreme ce, in Romania, pentru un venit mai mic, trebuia sa lucrez 10-12 ore/zi. Pentru ca la vremea respectiva nu aveam obligatii familiale, am inceput sa vizitez Europa. Dupa aceea, am simtit dorul vietii agitate din Romania, mai ales ca imi placea mult sa lucrez cu oamenii. Prin 2011 am inceput sa fac voluntariat si sa ma implic in comunitate. Deja eram casatorit si in 2011 devenisem si tatic. Am trecut de la un loc de munca la altul, iar acum lucrez ca si translator pentru o agentie si, pe cont propriu, reprezint oamenii la Tribunalul Muncii si Tribunalul Chiriasilor", a spus romanul.

Datorita implicarii sale in activitati comunitare, in anul 2016 i-a fost acordat, de catre primarul Dublinului si Consiliul Local, titlul de "Good Citizen", distinctie pe care au primit-o noua persoane, dintre care el a fost singurul care nu era irlandez.

Comunitatea romaneasca din Irlanda, mai unita decat in alte tari

In ceea ce priveste comunitatea romaneasca din Irlanda, Marius Marosan considera ca, la fel ca peste tot, aceasta este destul de scindata, insa a remarcat ca este, totusi, mai unita decat in alte tari, lucru care se vede mai ales in momentele grele, cand, in cazul unui deces, oamenii se mobilizeaza pentru a ajuta cu repatrierea persoanei, daca familia are probleme financiare.

"In timp, sper sa devenim mai uniti, sa incolteasca in noi spiritul civic si sa intelegem cat mai multi ca suntem straini intre straini si ar trebui sa ne sprijinim reciproc mai des si mai hotarat", a subliniat acesta.

Marius Marosan admite ca, in ultimii ani, vazand activitatea sa de voluntar, au fost cativa irlandezi care i-au tot spus sa candideze la alegerile locale pentru ca ar putea sa ajute oamenii mult mai bine dintr-o functie de consilier, care i-ar oferi alte oportunitati, alte instrumente pentru a sprijini comunitatea.

"Cand am inceput sa cochetez cu ideea de a candida, am facut un sondaj pentru a vedea unde locuiesc romanii in Dublin, in ce zone. Asa am decis sa candidez in doua zone diferite, care apartin de doua consilii locale diferite, astfel ca mi-am depus candidatura pentru Consiliul Local Dublin si pentru Consiliul comitatului Fingal. Din fericire, legea electorala din Irlanda este facuta in folosul cetatenilor, astfel incat sa permita oricui sa candideze, daca are incredere persoana respectiva ca poate strange suficiente voturi. Pentru a candida e important sa ai un cazier curat si sa strangi 15 semnaturi sau sa platesti 100 de euro, taxa de inscriere a candidaturii. Pentru ca cerintele nu sunt exagerate, am decis sa-mi depun candidatura in cele doua zone in care e o concentratie mai mare de conationali si vom vedea care sunt rezultatele", a mai spus candidatul roman.

Potrivit acestuia, majoritatea prietenilor si cunostintelor sale l-au incurajat cand au aflat de candidatura, gestul fiind apreciat inclusiv de ambasadorul Romaniei in Irlanda, Manuela Breazu.

"Din cate stiu nu a mai fost alt roman care sa candideze in trecut la alegerile din Irlanda si nici acum nu stiu sa mai existe alt candidat roman la alegerile locale", a precizat Marius Marosan.

Acesta a decis sa candideze ca independent pentru ca vrea, in continuare, sa reprezinte interesele oamenilor, alegatorilor si nu interesele unui partid sau altul. A fost contactat de diverse partide pentru a candida din partea lor, dar a hotarat sa ramana independent, desi apartenenta la un partid ii sporea considerabil sansele de a strange suficiente voturi pentru a-si asigura postul de consilier.

"Ca independent e mai greu. Nu exista fondurile de care beneficiaza ceilalti candidati din partea partidelor politice si, automat, nu exista posibilitatile de promovare pe care le au contracandidatii mei", a precizat Marosan.

Pentru a strange fondurile necesare campaniei electorale, romanul a decis sa scoata la licitatie diverse obiecte pe care le avea prin casa - fulare tricolore si carti ale scriitoare Irina Binder sau volume despre Maramures.

"Daca ei vor intelege ca e important sa aiba o voce in randul consilierilor locali, vor iesi la vot si vor sustine candidatura mea. Sloganul meu e simplu si destul de evident, si anume 'Vocea ta in Consiliul Local'. Nu am program electoral, pentru ca aici nu suntem in Romania, unde se promite marea cu sarea pentru a obtine voturi. Am, in schimb, idei care de multe ori au fost imbratisate cu drag de cei din Parlamentul irlandez sau consiliile locale de fiecare data cand am participat la conferinte si mi-am spus parerea. Problemele cu care se confrunta Consiliul local tin de transport, locuinte, infrastructura, spatii verzi, curatenie. Daca voi fi ales in functia de consilier planuiesc sa lucrez impreuna cu oamenii. Stiu din experienta ca oricine poate avea o idee inedita si potrivita care sa ofere solutii la problemele existente, deci voi incerca sa ma consult cat mai des cu oamenii ce doresc sa se implice. Evident, voi reprezenta toti cetatenii, indiferent de nationalitatea lor", a mai subliniat candidatul roman, adaugand ca va merge chiar din usa in usa pentru a discuta cu alegatorii fata in fata.

Alegerile pentru administratiile locale din Irlanda au loc la sfarsitul lunii mai.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Marius Morosan roman Irlanda candidat consiliu , #diaspora romana