Invitatie la dezbatere in Parlament: "Cultura romana - rezistenta, exil, captivitati geopolitice". Studiu de caz: Ucraina

Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 12:23
3817 citiri
Invitatie la dezbatere in Parlament: "Cultura romana - rezistenta, exil, captivitati geopolitice". Studiu de caz: Ucraina
Foto: Facebook / Maria Andries (Ziarul "Zorile Bucovinei")

O dezbatere cu tema "Cultura romana - rezistenta, exil, captivitati geopolitice. Studiu de caz: cultura romana in Ucraina" este organizata vineri la Palatul Parlamentului, obiectivele pricipale fiind identificarea problemelor comunitatii romanesti din Ucraina si coordonarea sprijinului acordat de catre institutiile din Romania.

Organizat sub egida Conventiei Romanilor de Pretutindeni in parteneriat cu Asociatia Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana / ICDE - filialele Bucuresti si Constanta si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, evenimentul va avea loc vineri, 24 ianuarie, la Palatul Parlamentului, incepand cu ora 15:00.

Dezbaterea este organizata pe "doua sectiuni principale", se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com si publicat pe pagina de Facebook special dedicata evenimentului.

Prima sectiune poarta titlul "Cultura romana intre politici si geopolitici. Sanse si forme culturale romanesti in Ucraina" si "este dedicata up-gradarii profilului cultural al comunitatii romanesti din Ucraina".

"In cadrul acesteia, reprezentanti de marca ai mediilor culturale si asociative romanesti din Ucraina vor prezenta situatia actuala a culturii romane in tara vecina (starea actuala, proiecte in derulare, nevoi de sprijin etc.)", adauga sursa citata.

A doua sectiune, intitulata "Sprijinirea culturii nationale in afara Romaniei, de la obligatii constitutionale la proiecte paradigmatice", este dedicata "prezentarii, de catre institutiile din Romania cu atributii in domeniul sprijinirii si promovarii culturii romane, in interiorul si in afara tarii, precum si de catre experti in domeniu, a initiativelor si proiectelor de sprijin pentru comunitatea romaneasca din Ucraina, in domeniul cultural si identitar".

"Succesul preconizat al acestei dezbateri va genera premise solide pentru desfasurarea periodica, anuala, a unor evenimente de acest gen. Aceasta prima dezbatere poate fi astfel urmata, in lunile urmatoare, de dezbateri similare separate privind situatia actuala a culturii romane in Republica Moldova si Serbia, iar tripticul acestor dezbateri tematice (cultura romana in Ucraina, Republica Moldova si Serbia) va putea fi organizat cu periodicitate anuala", se mai arata in comunicatul citat.

Organizatorii evenimentului subliniaza faptul ca "Este imperios necesar un inventar actualizat al culturii romane ca expresie particulara a culturii europene, o fotografie descriptiva a actorilor, institutiilor, mecanismelor, succeselor si nevoilor ei, in Tara si mai ales in afara Ei".

"Un astfel de demers pare prioritar pentru spatiile culturale din vecinatatea Romaniei locuite compact de catre comunitati romanesti istorice, acolo unde formele culturale ale comunitatilor romanesti se dezvolta simultan ca expresie particulara a culturii romane si ca expresie specifica a culturii tarilor carora le apartin (Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria etc.). O dezbatere separata necesita Republica Moldova.

In Ucraina, comunitatile romanesti compacte din aceasta tara (regiunea Cernauti, regiunea Odesa, regiunea Transcarpatia - asa-numitele arealuri istorice ale nordului Maramuresului, nordului Bucovinei, tinutului Herta, nordului si sudului istoric al Basarabiei) vad apartenenta lor la cultura romana ca forma a rezistentei identitare.

Dezbaterea propune realizarea unui inventar al formelor culturale actuale ale comunitatilor romanesti din Ucraina, precum si al mecanismelor de sprijin si integrare culturala pe care le pot oferi institutiile Statul Roman acestor comunitati", se mai arata in comunicatul citat.

Vor participa, in calitate de vorbitori sau moderatori, prof. univ. dr. Radu Carp, (presedintele ICDE Bucuresti), Dorin Popescu (presedintele Asociatiei "Casa Marii Negre / Black Sea House" Constanta), Constantin Codreanu (presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, Camera Deputatilor) si Marin Gherman (presedintele Centrului Media BucPress, Cernauti, Ucraina). De asemenea vor fi prezenti "factori de decizie din institutiile de resort din Romania, experti in domeniu".

Citeste textele scrise de Dorin Popescu pentru rubrica Invitatii Ziare.com.

Accesul se va face "pe baza de invitatie de la organizatori si prin inscrierea pe pagina de eveniment a Facebook a persoanelor interesate, cu validare de la organizatori".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#dezbatere romani Ucraina, #comunitati romani Ucraina , #romani strainatate