Marea Britanie, sanctionata de CE pentru atitudinea fata de romani si bulgari

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 21:22
6941 citiri
Marea Britanie, sanctionata de CE pentru atitudinea fata de romani si bulgari
Foto: The Guardian

Comisia Europeana a initiat procedurile de infringement impotriva Marii Britanii, cerand transpunerea deplina si corecta si implementarea prevederilor Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie, unul dintre aspectele sesizate vizand permisele de rezidenta pentru romani si bulgari.

Comisia asteapta in prezent raspunsul autoritatilor britanice.

"Am lansat, intr-adevar, procedurile de infringement impotriva Marii Britanii cu scopul de a asigura transpunerea deplina si corecta si implementarea prevederilor Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie.

BBC: Guvernul britanic, acuzat de strategie grotesca

Unul dintre subiectele ridicate in cadrul acestor proceduri a fost faptul ca Marea Britanie nu le elibereaza lucratorilor din Romania si Bulgaria, in primele 12 luni de sedere, aceleasi documente de rezidenta ca si muncitorilor din alte state membre ale Uniunii Europene", se arata in intr-o scrisoare a Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, adresata autoritatilor competente de la Bucuresti.

Evidentiind ca legea europeana ii permite Marii Britanii sa mentina temporar un regim de permise de munca pentru muncitorii din Bulgaria si Romania, Comisia a concluzionat ca cei care au permis de munca au aceleasi drepturi de rezidenta ca si alti muncitori din Uniunea Europeana si ca acesta trebuie emis cu documentele de rezidenta corespunzatoare, se arata in document.

Potrivit CE, in raspunsul lor din 24 iulie 2012, autoritatile britanice si-au exprimat intentia de a se supune in totalitate acestui aspect, afirmand ca vor face in scurt timp modificarile legislative necesare.

Corlatean: Romanii au contribuit la economia Marii Britanii

"Aceasta recunoastere este importanta in raport cu o alta investigatie, pe care Comisia o deruleaza in acest moment cu privire la durata procedurii de emitere a documentelor de rezidenta lucratorilor din Bulgaria si Romania", se arata in scrisoarea comisarului Reding.

In document se mai arata ca "primind diferite plangeri individuale in ianuarie 2012, Comisia a informat autoritatile britanice ca nu pare sa existe motive valabile pentru derogarea de la data limita prevazuta in articolul 8(2) al Directivei (conform careia certificatele de inregistrare pentru cetatenii UE ar trebuit sa fie emise imediat). Comisia le-a solicitat autoritatilor din Marea Britanie propriile observatii cu privire la faptul daca timpul de asteptare pentru cetatenii bulgari si romani care au solicitat cardul de acces este in concordanta cu legea UE".

In urma cu doua saptamani, ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, s-a declarat nemultumit ca tema valului de imigranti romani e folosita in precampania electorala din Marea Britanie, adaugand ca romanii nu sunt tratati corect, desi au contribuit prin munca lor la Olimpiada de la Londra si la cresterea economica de acolo.

Declaratia lui Corlatean a venit dupa ce strategul britanic Oliver Letwin a fost criticat dur de parlamentarii conservatori din Marea Britanie, atunci cand a spus ca efectele valului de emigrari din Romania si Bulgaria se vor cunoaste abia dupa ce acestia vor primi dreptul de a locui si a munci acolo.

Guvernul britanic a fost aspru criticat in ultima vreme pentru ca ar fi incercat sa descurajeze romanii si bulgarii ce vor sa lucreze in aceasta tara. Marea Britanie a lansat o campanie de publicitate in care a prezentat aspectele negative ale traiului in aceasta tara, printre care si conditiile meteorologice, invocand ca in aceasta tara "ploua mult".

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#infringement Marea Britanie, #Marea Britanie sanctionata UE, #romani Marea Britanie permise munca, #Viviane Reding scrisoare ministri Romania, #imigranti romani bulgari Marea Britanie , #romani Marea Britanie