Vrea fosta "Doi si-un sfert" sa-i ia puterea executiva lui Danut Andrusca? Iata ce spune Ministerul Economiei

Duminica, 18 Noiembrie 2018, ora 10:45
11422 citiri
Vrea fosta "Doi si-un sfert" sa-i ia puterea executiva lui Danut Andrusca? Iata ce spune Ministerul Economiei
Foto: Arhiva Hepta.ro

Finantele Publice se pregatesc sa desfiinteze posturi la stat si sa modifice organigramele mai multor ministere, in incercarea de a eficientiza administratia publica. Unele dintre schimbarile propuse de Finante sunt, insa, bizare, lasand impresia ca au mai degraba scopul de a schimba polii de putere in unele dintre ministere...

Spre exemplu, potrivit proiectului initiat de Finante, la Ministerul Economiei ar urma sa se desfinteze 45 dintre cele 211 posturi existente. Totodata, insa, organigrama ministerului ar urma sa sufere modificari mai ample. Iata despre ce este vorba.

In actuala organigrama, prevazuta in Anexa 2 a Ordonantei 27/2017 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei, se arata clar ca intregul aparat administrativ i se subordoneaza direct ministrului Danut Andrusca.

In proiectul de organigrama propus de Finante, insa, lucrurile nu mai arata la fel. Cu alte cuvinte, cele mai multe dintre directii si compartimentele, dar si secretarii de stat i se subordoneaza tot lui Danut Andrusca, dar nu direct, ci prin intermediul cabinetului sau.

Directorul cabinetului lui Danut Andrusca este, incepand cu luna mai a acestui an, Ionut Dorin Grosu, colonel in rezerva. Potrivit propriului CV, acesta a absolvit Institutul National de Informatii, printre disciplinele studiate fiind cele legate de "activitati de informatii". Ulterior, a studiat si stiinte economice si a parcurs mai multe programe de pregatire postuniversitare. Stie engleza, franceza, dar si chineza.

De-a lungul timpului, a indeplinit mai multe functii de executie si apoi de conducere in Ministerul Afacerilor Interne (MAI) . In 2012 era - potrivit unei declaratii de avere - director in cadrul Agentiei nationale impotriva traficului de persoane. A indeplinit si functia de director adjunct la Directia Generala de Informatii si Protectia Interna (DGIPI), fosta "Doi si-un sfert".

In martie 2018 devenea unul dintre administratorii provizorii ai SN 2 Mai, societate prin intermediul careia Ministerul Economiei detine majoritatea in cadrul Santierului Navala Damen Mangalia. Ionut Dorin Grosu este si membru in consiliul de administratie al Romarm SA, societate aflata tot in portofoliul Ministerului Economiei.

De ce ar vrea Finantele sa schimbe regulile de subordonare in Ministerul Economiei, creand un eventual filtru de putere? E greu de spus. Ministerul Economiei a informat la solicitarea Ziare.com ca, de fapt, nici n-ar fi vorba despre asa ceva.

Ce spune Ministerul Economiei despre aceasta situatie?

La solicitarea Ziare.com, biroul de presa al Ministerului Economiei a informat ca organigrama care pare sa modifice regulile de subordonare, in minister, "a venit pe fondul solicitarilor Ministerului Finantelor Publice referitor la taierile posturilor vacante si a rezultat in urma unei analize, precum si a consultarii secretarilor de stat din Ministerul Economiei".

"In acelasi timp, facem mentiunea ca proiectul de HG care contine in anexa organigrama propusa, (...) reprezinta, asa cum ii spune si numele, un proiect, care poate suferi modificari de forma si fond pana la momentul adoptarii de catre Guvern", mai informeaza sursa citata.

Tot Ministerul Economiei apreciaza ca din noua organigrama nu reiese ca seful de cabinet al ministrului ar capata puteri sporite si in niciun caz unele mai mari decat ale ministrului Danut Andrusca.

De fapt, cabinetul lui Danut Andrusca este - informeaza Ministerul Economiei - o structura cu 8 posturi (dintre care unul de sef de cabinet), cu rol de sustinere a activitatii ministrului. Printre sarcinile pe care membrii cabinetului le au sunt: organizarea agendei ministrului/secretarului de stat, consilierea ministrului pe probleme specifice, inregistrarea si sistematizarea documentelor, sistematizarea corespondentei ministrului etc.

In plus, mai informeaza Ministerul Economiei, "personalul din cadrul cabinetului demnitarului isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca, pe durata determinata, incheiat in conditiile legii, pe durata mandatului demnitarului si este numit sau eliberat din functie numai la propunerea demnitarului in subordinea caruia functioneaza".

In schimb, identitatea membrilor cabinetului - a transmis biroul de presa al Ministerului Economiei la solicitarea Ziare.com - nu este informatie de interes public. Exista insa si situatii in care membrii cabinetului isi dezvaluie din proprie initiativa functia. E si cazul lui Ionut Dorin Grosu, actualul sef de cabinet al ministrului Economiei, care si-a mentionat functia in declaratia de avere.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#schimbare minister Danut Andrusca, #conducere ministerul Economiei Ionut Dorin Grosu, #Danut Andrusca Ministerul Economiei , #ministrul Economiei