Gafa de proportii facuta de ministrul Culturii chiar de Zilele Patrimoniului: Daniel Breaz crede ca Cimitirul Vesel e in Patrimoniul UNESCO

Luni, 16 Septembrie 2019, ora 13:15
7935 citiri
Gafa de proportii facuta de ministrul Culturii chiar de Zilele Patrimoniului: Daniel Breaz crede ca Cimitirul Vesel e in Patrimoniul UNESCO
Foto: Facebook/Daniel Breaz

Ministrul Culturii, Daniel Breaz (PSD), s-a mandrit pe Facebook ca a participat in weekend la o "intalnire de lucru" in Maramures, ocazie cu care a vizitat Cimitirul Vesel din Sapanta, care "face parte, in prezent, din obiectivele de patrimoniu mondial UNESCO", ceea ce nu este adevarat.

Gafa a fost facuta in contextul in care, sambata, Ministerul Culturii sarbatorea oficial chiar "Zilele Patrimoniului". "Patrimoniul cultural reprezinta o parte esentiala a culturii si identitatii nationale, o resursa primordiala care ne ajuta sa intelegem cine suntem cu adevarat", preciza ministerul condus de Daniel Breaz intr-o postare pe Facebook.

Ministrul Daniel Breaz (foto centru) a sarbatorit Zilele Patrimoniului in judetul Maramures, alaturi de secretarul general al Guvernului Toni Grebla (al doilea din stanga).

"Am participat astazi, 14 septembrie, in calitate de ministru al Culturii si Identitatii Nationale, la o intalnire de lucru cu reprezentanti ai sectorului cultural din judetul Maramures. In cadrul deplasarii, am efectuat vizite la institutii de cultura, monumente istorice, dar si la 'Cimitirul Vesel' de la Sapanta, pe care il consider a fi un monument de arta populara de o valoare incomensurabila, lucru certificat si de faptul ca acesta face parte, in prezent, din obiectivele de patrimoniu mondial UNESCO", s-a laudat ministrul Culturii pe Facebook.

"Habarnistul Breaz loveste din nou", l-a taxat luni, printr-un comunicat de presa, deputatul PNL Gigel Stirbu, presedintele Comisiei pentru Cultura.

"Am aflat cu stupoare, in acest sfarsit de saptamana, ca ministrul Culturii, dl. Breaz, nu are habar nici macar despre care sunt obiectivele incluse in lista patrimoniului mondial UNESCO din Romania. Ce-i drept, sunt si multe: sase situri culturale si doua situri naturale, iar in Patrimoniul Cultural Imaterial se mai numara sapte elemente, obiceiuri si manifestari ale traditiei romanesti", a comentat ironic deputatul liberal.

Gigel Stirbu ii aduce la cunostinta ministrului Breaz ca Cimitirul Vesel din Sapanta "NU face parte din lista partrimoniului mondial UNESCO din Romania".

"E chiar asa greu, domnule ministru, sa retineti sase situri culturale si doua situri naturale pe care Patrimoniul mondial UNESCO din Romania le include in prezent in lista sa?! Dupa ce ca Romania are o lista atat de restransa a obiectivelor inscrise in patrimonial mondial UNESCO, dvs. nu puteti nici macar atata lucru sa stiti?

Domnule Breaz, dati dovada de incultura si ignoranta si este impardonabil, in calitatea dvs. de ministru al Culturii, sa publicati infomatii false pe una dintre cele mai populare retele de socializare din lume", ii transmite deputatul PNL ministrului Culturii.

La ora actuala, Romania are oficial inscrise in lista Patrimoniului Mondial al UNESCO sase situri culturale (bisericile din Moldova, Manastirea Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetatile dacice din Muntii Orastiei, centrul istoric al Sighisoarei si bisericile de lemn din Maramures) si doua situri naturale (Delta Dunarii si padurile seculare si virgine de fag din Carpati).

De asemenea, pe lista de asteptare mai sunt alte 15 obiective, insa Cimitirul Vesel din Sapanta nu figureaza nici macar acolo.

Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Daniel Breaz, este senator PSD, doctor in matematica si Rector al Universitatii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Daniel Breaz Cimitirul Vesel Sapanta, #Breaz ministrul Culturii UNESCO , #ministrul Culturii