Seful eurodeputatilor PSD insista cu cifrele manipulatoare: A trimis o scrisoare tuturor europarlamentarilor cu date denaturate

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 16:55
6320 citiri
Seful eurodeputatilor PSD insista cu cifrele manipulatoare: A trimis o scrisoare tuturor europarlamentarilor cu date denaturate
Foto: Arhiva Hepta.ro

Liderul grupului PSD din Parlamentul European, Dan Nica, le-a trimis tuturor eurodeputatilor o scrisoare in care "demonteaza" datele difuzate de Monica Macovei si in care informeaza, printre altele, ca peste 90% din marile dosare de coruptie s-au solutionat cu achitari.

"Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, atrage atentia ca Monica Macovei a transmis o scrisoare interna la Bruxelles prin care incearca sa acopere abuzurile DNA din ultimii ani, semnalate in cadrul dezbaterii de saptamana trecuta de la Strasbourg. In reactie, liderul grupului PSD din Parlamentul European a transmis la randul sau o scrisoare catre colegii din PE, prin care demonteaza datele difuzate de Macovei", potrivit unui comunicat de presa.

Potrivit lui Nica, scrisoarea Monicai Macovei se vrea a fi o clarificare, cand, in realitate, ea reprezinta "o mistificare a unor cifre prezentate fara niciun fel de sursa spre a putea fi verificate".

Liderul eurodeputatilor PSD sustine ca cifra reala a cetatenilor romani interceptati de serviciile secrete, in perioada 2005 - 2016, este de peste 6 milioane, nu de doar 36.406.

"Doamna Macovei face o confuzie voita intre numarul de mandate de interceptare si numarul de persoane interceptate. Cu un singur mandat pot fi interceptate chiar si 80 de persoane, asa cum este cazul concret al presedintelui Senatului Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu.

Numarul mediu de persoane interceptate este de cca 20/mandat, conform calculelor Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii.

Precizam ca cifra de 6 milioane se refera numai la mandatele puse in aplicare de SRI, dar au mai existat si mandate puse in aplicare de DNA, iar in aceste conditii numarul celor interceptati creste", potrivit comunicatului de presa citat de Mediafax.

Citeste pe larg despre gogoasa PSD cu milioanele de romani interceptati:

50% dintre magistrati au fost vizati de dosare penale

De asemenea, Nica spune ca aproximativ 50% dintre magistrati au fost vizati de dosare penale.

"In perioada 1 ianuarie 2014 - 30 iulie 2018, DNA a solutionat 1.965 de cauze privind 3.420 de magistrati (2.193 de judecatori si 1.227 de procurori) . Practic, aproximativ 50% dintre judecatorii si procurorii din Romania au fost vizati de dosare penale la DNA in ultimii 3 ani si 6 luni, fapt care pune la indoiala independenta Justitiei din Romania.

Aceste date sunt verificabile, fiind publicate de Inspectia Judiciara din Romania", potrivit textului scrisorii.

Precizam insa ca IJ a fost criticata atunci tocmai pentru ca a dat aceste cifre fara sa faca analiza completa si fara sa spuna ce reprezinta ele, astfel ca ele sa poata fi folosite tocmai in astfel de discursuri.

In realitate, aceste dosare apar pentru ca cetateni nemultumiti in instante fac plangeri impotriva personalului judiciar - de la procurori si judecatori la grefieri, iar legea obliga si, totodata, stabileste ca automat se deschide dosar penal.

90% achitari in dosarele de coruptie

Liderul PSD din PE le-a mai transmis europarlamentarilor ca peste 90% din marile dosare de coruptie instrumentate de DNA in ultima perioada s-au solutionat cu achitari.

"O alta manipulare grava este cea referitoare la rata de achitari a DNA. Pentru ca cifrele sa para mai mici, se promoveaza raportarea achitarilor la numarul de inculpati trimisi in judecata, in loc sa se raporteze la numarul de condamnati, asa cum ar fi firesc.

Ca o comparatie, in Franta, rata de achitari pe fapte de coruptie este de 1%. La DNA, procentul mediu pe anul 2017 este de 15%. Remarcam faptul ca situatia ratei achitarilor pe sectiile teritoriale ale DNA este de-a dreptul alarmanta: 78% la sectia DNA Alba; 56% la sectia DNA Targu Mures; 44% la sectia DNA Constanta sau 22% la sectia DNA Ploiesti.

Toate aceste date sunt furnizate chiar de DNA, pe baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Doar in primele 7 luni ale anului 2018 avem de-a face cu 207 achitari in dosare instrumentate de DNA. In plus, peste 90% din marile dosare de coruptie instrumentate de DNA in ultima perioada s-au solutionat cu achitari", conchide Nica, in scrisoare.

In ciuda a ceea ce scrie Nica, procentul de achitari e cu totul altul.

De exemplu, in raportul intocmit de Raluca Pruna, ministrul al Justitiei inaintea lui Toader, se arata ca in 2015 "din 59.000 de inculpati trimisi in judecata, au fost achitati definitiv 1.193"

Si in anul 2017 au fost achitati definitiv, indiferent de perioada trimiterii in judecata, 1.036 inculpati, din care 995 inculpati persoane fizice (12 minori) si 41 inculpati persoane juridice. Din numarul total al inculpatilor achitati, pentru un numar de 123 de inculpati temeiul achitarii a fost dezincriminarea faptei sau iresponsabilitatea faptuitorului.

Asta inseamna ca ponderea achitatilor definitiv in totalul inculpatilor trimisi in judecata a fost de 1,7%.

Citeste si Cinci dezinformari si minciuni cu care Dancila a aparat in PE guvernul PSD, cel "iubit de popor"

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Dan Nica scrisoare date false , #PSD
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
foarte bine ! bravo psd , bravo Nica , bravo acestor mincinosi !
Poza Hastalavista
Hastalavista
rank 5
Va puneti cu PenaliI Mincinosi Manelisti din PSD???