USR respinge varianta unui guvern de uniune nationala, dar are o propunere pentru a provoca alegeri anticipate

Vineri, 30 August 2019, ora 21:43
8438 citiri
USR respinge varianta unui guvern de uniune nationala, dar are o propunere pentru a provoca alegeri anticipate
Foto: Facebook Dan Barna

Presedintele USR, Dan Barna, a declarat, vineri, la Galati, ca exista o modalitate in care Opozitia poate provoca alegeri anticipate: dupa indepartarea Guvernului PSD, parlamentarii opozitiei sa respinga de doua ori propunerile de premier, chiar daca variantele vin din propriile partide.

Dan Barna a anuntat ca va sustine motiunea de cenzura a PNL ca pe un prim pas in organizarea de alegeri anticipate. Momentul in care va fi depusa motiunea va fi stabilit de comun acord cu ceilalti lideri ai partidelor de opozitie.

"Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Nu mai exista legitimitate a actualei guvernari. Vom sustine motiunea de cenzura. Saptamana viitoare, luni, marti, o sa am discutii cu partidele din Opozitie pentru a vedea pe ce numar de semnaturi putem conta, pentru a putea vedea oportunitatea momentului depunerii motiunii de cenzura. Acest Guvern trebuie sa plece pentru ca nu mai are legitimitate, pe de o parte, pe de alta parte nu mai exista majoritatea parlamentara care l-a propulsat", a declarat Dan Barna, la Galati.

Liderul USR a explicat cum ar putea fi declansate alegerile anticipate.

"In situatia in care motiunea de cenzura va trece, se deschide posibilitatea reala a alegerilor anticipate pe urmatorul mecanism: se va putea propune un premier din oricare partid non-PSD, pentru ca sunt convins ca presedintele Iohannis nu va mai da inca o sansa PSD-ului. Si atunci se va propune un premier, Parlamentul va putea sa respinga acest premier, se repeta secventa si intram in logica de alegeri anticipate. Daca facem un acord politic, care este foarte posibil intre celalalte partide, mai putin PSD, respingand doi premieri, putem intra intr-o logica de alegeri anticipate foarte fireasca, foarte normala, prin care inchidem o criza politica in care Romania risca sa alunece", a mai spus Dan Barna.

Totodata, presedintele USR a respins ideea formarii unui guvern de uniune nationala.

"Ideea de a construi un Guvern de mare uniune nationala cu toate celalalte forte mai putin PSD-ul, adica exact cu aceea care au fost umar la umar cu Liviu Dragnea, este una perdanta pentru Romania, pentru ca ar fi un guvern care nu ar putea face reformele majore de care avem nevoie", a precizat Dan Barna.

Vechea clasa politica a terminat combustibilul

Dan Barna a mai spus ca nu mai crede in sansa vechiului sistem, precizand ca "vechea clasa politica a terminat combustibilul".

"Nu cred ca este partid vechi pe care domnul Tariceanu sa nu-l fi pacalit in vreo tura electorala. Orice structura politica mai consistenta pe care am avut-o, domnul Tariceanu a sustinut-o si a tradat-o la un moment dat. Nu cred ca mai exista vreo optiune in vechea clasa politica, pentru ca singura strategie care a existat pana acum, a fost exact aceasta, vopsim gardul, schimbam perdelele si ne prezentam ca o noua alternativa si ca o noua optiune pentru Romania, care magic, va imbunatati lucrurile. Nu s-a intamplat asa, dupa treizeci de ani am ajuns la marginea Europei", a afirmat Barna.

"Exista este o forta politica noua, alianta USR PLUS, care "aduce in societate energia de care avem atata nevoie. Exista speranta, exista alternativa, eu personal, cred ca Romania poate fi transformata pentru a fi o tara in care tinerii doresc sa traiasca", a explicat Barna.

Liderul USR a mai spus ca sustine generatiile noi si lupta pentru a le oferi "libertatea de a calatori, libertatea de a fi cetateni planetari, cum e lumea acum, nu poate fi ingradita, dar daca exista oportunitati locale, foarte multi tineri le vor folosi".

Dan Barna a fost, vineri, la Galati pentru a participa la campania de strangere de semnaturi pentru participarea la alegerile prezidentiale.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#USR provocare alegeri anticipate , #USR