Orban si Barna au discutat despre alegerea primarilor in doua tururi, anticipate si cresterea numarului de parlamentari pentru diaspora

Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 17:28
6218 citiri
Orban si Barna au discutat despre alegerea primarilor in doua tururi, anticipate si cresterea numarului de parlamentari pentru diaspora
Foto: Alexandru Dobre / Mediafax/Hepta.ro

Premierul Ludovic Orban (PNL) s-a intalnit, marti, cu liderul USR, Dan Barna, pentru a discuta despre colaborarea parlamentara si sustinerea unor proiecte comune, printre care adoptarea legii bugetului de stat si modificarea legislatiei astfel incat primarii sa fie alesi in doua tururi.

La finalul intalnirii, Dan Barna a precizat ca premierul Orban sustine aceasta idee, motiv pentru care s-a discutat despre variantele in care ea poate fi pusa in practica. De asemenea, s-a discutat despre organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

"Un alt subiect foarte important - legea privind corecta reprezentare a diasporei. Premierul Orban a promis ca va sustine aceasta initiativa de a sustine cresterea numarului de senatori si deputati", a mai declarat Dan Barna, subliniind faptul ca la alegerile prezidentiale "aproape 10% din voturi au venit din diaspora" si reamintind ca USR a depus in urma cu mai mult timp proiectul de lege, printre initiatori fiind senatorul Radu Mihail, dar si el insusi.

Cei doi lideri de partid au mai discutat despre perspectivele de colaborare in vederea alegerilor locale. "Nu am luat lista de orase sa bifam nume sau pozitii, au fost chestiuni generale, de principiu. Voi mai avea vineri o intalnire cu premierul Orban", a spus Dan Barna, subliniind inca o data ca Gabriela Firea poate fi infranta la alegerile pentru Primaria Bucuresti, "insa e nevoie sa fie un candidat unic".

Intrebat de jurnalisti, Dan Barna a declarat ca vor continua discutiile cu premierul pe tema proiectului de buget, dar si a rectificarii bugetare. "Acum putem sa constatam cat de mult a distrus guvernarea PSD, ce inseamna o guvernare iresponsabila (...) Multe masuri sunt necesare (...) Vom avea propuneri pe care noi le consideram necesare si importante, si am convenit cu premierul Orban sa lucram cat mai strans", a mai spus deputatul USR, subliniind ca in acest moment "bugetul este prioritar".

De asemenea, intrebat daca s-a intalnit cu presedintele Iohannis pentru discutii despre actiunile majoritatii parlamentare, Dan Barna a raspuns: "Sper sa am aceasta intalnire in zilele urmatoare. Conveniseram inainte de alegeri sa ne vedem dupa turul doi".

Liderul USR a mai atentionat ca partidul sau va fi atent la numirile in functii pe care le face guvernul PNL. "Daca sunt numiri care nu respecta criteriile de integritate, USR va reactiona instantaneu", a avertizat el.

La randul sau, Ludovic Orban a declarat, la finalul intalnirii, ca au fost trecute in revista prevederile acordului incheiat intre cele doua partide dupa caderea Guvernului Dancila si s-a stabilit "un mod de coordonare a actiunilor la nivel parlamentar".

De asemenea, pregatirea legii bugetului de stat si incheierea unei intelegeri privind sustinerea legii alegerilor primarilor in doua tururi au fost teme de discutie, la fel si anticipatele sau "imbunatatirea colaborarii la nivel local" intre cele doua partide.

Invitat de jurnalisti sa detalieze, Ludovic Orban a spus ca este vorba despre "non beligeranta intre formatiunile noastre politice in perspectiva alegerilor locale" si, "evident, colaborari punctuale acolo unde exista posibilitatea".

Liderul PNL a spus ca "este prematur" sa vorbim despre candidatul comun la Primaria Capitalei, in schimb, a reamintit ca PNL asteapta raspunsul CCR la sesizarea facuta cu privire la alegerea lui Teodor Melescanu in functia de presedinte al Senatului, iar daca ea va fi declarata neconstitutionala, atunci PNL va incerca sa sustina candidatura Alinei Gorghiu pentru aceasta pozitie.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Barna Orban negocieri anticipate, #USR PNL colaborare parlament , #USR