Dan Barna: Romania trebuie sa iasa din blocaj. USR este gata sa intre la guvernare, cu cateva conditii Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 11:20
54276 citiri
Dan Barna: Romania trebuie sa iasa din blocaj. USR este gata sa intre la guvernare, cu cateva conditii Interviu
Foto: USR

Vom depune motiune de cenzura, negociem cu partidele din Opozitie, dar si cu opozitia din PSD si avem asteptarea ca Guvernul Dancila sa plece, dupa care avem toata deschiderea pentru negocieri cu toate cartile pe masa. Romania trebuie sa iasa din blocajul in care PSD o scufunda de peste un an si jumatate si, daca vor fi respectate conditiile USR de noua majoritate si noul guvern, USR va fi acolo pentru Romania, fara discutie, afirma presedintele USR, Dan Barna intr-un interviu acordat Ziare.com.

Iata principalele declaratii ale lui Dan Barna:

  1. - La referendum a fost un vot pentru optiunea pro-europeana explicita.
  2. - In perioada urmatoare, USR va avea o initiativa privind parteneriatul civil ca sa inchidem aceasta fractura gratuita in societate.
  3. - Sper ca dupa acest referendum si PSD sa inteleaga ca Liviu Dragnea nu mai este o optiune nici macar pentru Romania pe care sperau ei sa o insele.
  4. - Dragnea incurca pentru ca totul a devenit despre pielea domniei sale si romanii nu mai cumpara povestea ca ar fi vorba despre ei.
  5. - Lista USR pentru europarlamentare va fi alcatuita in urma votului tuturor membrilor partidului in cadrul unor alegeri preliminare. In termeni de valori suntem liberali democrati, in zona "En Marche" - ALDE Europe.
  6. - USR va avea candidati la toate ciclurile electorale, inclusiv la prezidentiale. Este posibila o alianta cu partidul lui Dacian Ciolos.

Care este lectura dvs asupra rezultatului, dupa multi cu totul neasteptat, al referendumului pentru familia traditionala?

Ma asteptam sa nu fie validat, dar cu un procent mai mare, sa zicem 28%. Cu cateva zile inainte de referendum, dupa ce Dancila fusese in plenul Parlamentului European (PE), am participat la o emisiune TV care devenise un fel de "Vale a plangerii": cat de prabusiti si antieuropeni suntem, cum Dragnea si Dancila ne vor duce in Rusia. Si in timp ce ascultam mi-am dat seama ca acela e alt film.

Faptul ca Romania e condusa de o gasca de iresponsabili, multi cu probleme penale, nu inseamna ca asta e realitatea societatii romanesti. Romanii sunt profund pro-europeni si cetatenii romani nu rezoneaza cu mesajele contrare.

Deci a fost un vot pentru optiunea pro-europeana explicita. Romanii au demonstrat ca sunt cu mult mai europeni decat conducatorii lor actuali, ca sunt toleranti si Romania e un stat modern.

Sau a fost un non combat al marilor partide care nu au scos oamenii la vot?

Oamenii nu mai sunt mase mari de manevra, asa cum au fost considerati de vechea clasa politica. S-au schimbat niste generatii. Cetatenii au ascultat propaganda si 80% au spus: "nu, multumim, reveniti cu alta tema, asta nu ne intereseaza".

Nu exagerati putin cu 80%? Nu au lipsit de la vot si cei care nu au inteles nimic din campania si intrebarea confuze?

Cand nu iti vin la vot decat 20%, cand niciun judet, cu exceptia Sucevei, nu atinge pragul minim, mesajul e cat se poate de clar. Boicotul e nepasare la alegeri, dar in cazul referendumului exista decizia CCR care spune explicit ca boicotul e o optiune activa de manifestare politica pentru ca, prin neparticipare, se poate bloca o decizie.

Si vreti sa imi spuneti ca populatia rurala a fost mai constienta de aceasta optiune activa decat cea urbana, avand in vedere ca la tara s-a votat, cred ca pentru prima data, mai putin decat la oras?

Ruralul a transmis, de fapt, mesajul ca nu il intereseaza si nu intelege aceasta tema. Va dau un exemplu, de la colegii nostri care au fost in teritoriu la Sibiu: la o sectie organizata intr-o casa parohiala dintr-un sat au venit la vot doua persoane sambata, iar duminica niciuna, de pe o lista de cateva sute.

Mesajul biroului de sectie a fost: ce e cu prostia asta, cand noi umblam de ani de zile pe drumul de pamant si noroi pe care ne mintiti de ani de zile ca o sa-l asfaltati? Nu ne intereseaza!

Asta am spus si noi. USR nu a fost impotriva Bisericii, a traditiilor, a familiei, noi am spus ca acesta e un referenum inutil, legislatia e foarte clara, nu exista nicio initiativa de modificare a Codului Civil pentru casatoria persoanelor de acelasi sex, deoarece Romania nu e acolo.

Daca peste 30-50 de ani va fi acolo, sa lasam societatii de atunci dreptul sa se ocupe de acel viitor si noi sa ne ocupam de prezent.

Daca maine apare, totusi, un proiect de modificare a definitiei casatoriei din Codul Civil, cum ar vota USR?

N-ar trece de votul Parlamentului.

Deci ati fi impotriva?

Reglementarea corespunzatoare momentului actual al societatii este legea parteneriatului civil. Si in perioada urmatoare, USR va avea o initiativa in acest sens, sper eu, cu sustinerea intregii clase politice, ca sa inchidem aceasta fractura gratuita in societate.

Ce va spune legea parteneriatului civil despre adoptia de copii de catre cuplurile homosexuale, pentru ca aceasta este una dintre marile temeri mereu invocate?

Dar in momentul de fata homosexualii pot adopta copii ca persoane singure. Motivul pentru care romanii nu au participat este cantitatea uriasa de frica si minciuna stupida. Homosexualii vor lua copiii! Care copii? Ai cui copii? Romanii au refuzat sa inghita retorica mincinoasa, grozaviile, sa fie luati de prosti.

Ce efecte politice va asteptati sa aiba referendumul?

Ma astept ca acest guvern sa plece. Perspectiva ca Romania sa fie reprezentata sase luni de catre acest guvern la presedintia Consiliului UE nu e de acceptat. O treime dintre ministri au probleme majore de limba romana, avem ministri incapabili sa prezideze o masa de dezbatere cu omologi europeni si sa discute politica economica sau de mediu. Nu exista sansa unei prestatii minim decente.

Sper ca dupa acest referendum si PSD sa inteleaga ca Liviu Dragnea nu mai este o optiune nici macar pentru Romania pe care sperau ei sa o insele.

Si cum sa plece?

Un mecanism va fi motiunea de cenzura pe care probabil o depunem in aceasta sesiune. Vom avea negocieri cu celelalte partide din Opozitie, dar si cu opozitia din PSD. Vom vedea, desigur, daca lupta interna din PSD va schimba ceva.

Si dupa ce pica Guvernul ce punem in loc?

Pozitia USR este ca solutia o reprezinta alegerile anticipate.

Stiti foarte bine ca ele sunt practic imposibile.

E foarte greu sa se intample, da.

Deci planul A, mai mult teoretic, sunt anticipatele, dar daca nu se poate, care e planul B? Realist vorbind, ce punem in locul acestui guvern?

Presedintele Iohannis va avea posibilitatea sa nominalizeze un premier non PSD, care sa incerce sa-si creeze o majoritate alternativa.

Dvs credeti ca veti obtine vreodata sprijinul opozitiei interne din PSD pentru daramarea Guvernului Dancila, fara ca ei sa fie convinsi ca vor pastra guvernarea?

Dilema opozitiei din PSD este cum sa darame Guvernul, dar sa pastreze guvernarea, ca sa nu fie considerati tradatori, cum sa gaseasca un premier care sa fie si sustinut de partid, dar sa fie si numit de presedintele Iohannis.

Dar daca va uitati la scrisoarea antiDragnea, acolo nu e o revolutie a unor oameni decenti. Problema lor este ca nu ii pot minti pe romani cu amnistia si gratierea, pentru ca e prea evident ca e vorba de Liviu Dragnea. Este fix acelasi PSD, cu aceleasi persoane corupte, cu acelasi mecanism de furat din bani publici. Asta e toata povestea.

Dragnea incurca, pentru ca totul a devenit despre pielea domniei sale si romanii nu mai cumpara povestea ca ar fi vorba despre ei. De aceea si spuneam ca solutia reala o reprezinta anticipatele.

Revin la planul B - o majoritate alternativa alcatuita din tot ce se poate, pana la ultimul parlamentar, cu exceptia PSD. Concret, daca presedintele propune un premier non-PSD, USR este dispus sa intre la guvernare cu ALDE, cu UDMR, cu Ponta?

Categoric. USR este dispus, are resurse, competente. Dar vom avea cateva conditii, primele doua sunt: "fara penali in functii publice" vot in Parlament si organizat referendum si revenirea la primari alesi in doua tururi, reforma electorala. Daca aceste obiective sunt asumate de un guvern non-PSD, USR este dispus sa intre la guvernare.

Avem toata deschiderea pentru negocieri cu toate cartile pe masa, Romania trebuie sa iasa din blocajul in care PSD o scufunda de peste un an si jumatate si, daca vor fi respectate conditiile USR de noua majoritate si noul guvern, USR va fi acolo pentru Romania, fara discutie.

Aveti oameni pregatiti pentru portofolii?

Evident da, evident nu ii voi mentiona acum.

Nici macar domeniile de interes?

Dupa cum stiti, temele principale ale USR sunt legate de justitie, mediu, relatii externe.

Va considerati castigatorii referendumului?

USR s-a nascut din nevoia societatii de a avea o voce pe bune in politica, din nevoia de aer proaspat. Noi am dus pe tricouri si pancarte mesajele din piata la tribuna Parlamentului. In 10 august, am fost alaturi de oameni in gaze. La referendum am avut curajul sa ne asumam pozitia sustinuta de 80% dintre oameni. USR este castigator pentru ca a fost consecvent in transmiterea mesajului romanilor.

Pe subiectul referendumului, USR a luat o decizie acum un an si jumatate prin referendum intern, cu socuri mari pentru partid, decizie care s-a dovedit corecta si a fost validata de rezultatul referendumului.

Eu am mai remarcat ceva: o capacitate organizatorica remarcabila pentru un partid a carui vulnerabilitate principala tocmai aceasta era considerata. Cum ati reusit sa treceti acest examen?

Da, USR-ului i s-a tot reprosat ca e foarte creativ la proteste, dar nu are capacitate organizatorica. La acest referendum am fost singurii care au avut o monitorizare paralela a votului, am mobilizat 12.000 de oameni intr-o saptamana si cateva zile, am acoperit 60-70% dintre sectiile de votare si rezultatele noastre au fost aproape identice cu ale BEC.

Deci am dovedit ca avem o capacitate si o competenta umana cu mult peste actuala clasa politica. Si am dovedit un suport popular care a fost chiar peste asteptarile noastre.

De unde ati scos acesti 12.000 de observatori care nu toti sunt din partid?

Noi avem 5.000 de membri cu totul. Am avut pozitionarea corecta si oamenii au vazut ca ceea ce facem noi e lucrul firesc si necesar.

Am facut un apel pentru inscrierea ca delegati pentru a pazi votul. Noi asta am reusit, sa pazim corectitudinea votului. Respectam decizia oricarui cetatean care a votat, indiferent cum anume, importanta a fost corectitudinea. Si nu a fost o frauda nationala cu siguranta.

Si nu va surprinde acest non combat, mai ales ca existau toate semnele ca ar urma o frauda?

Nu cred ca a fost non combat. Cred ca nu se asteptau sa existe monitorizare peste tot si in fata ei s-au descurajat. Nu ni se datoreaza rezultatul, el este meritul romanilor, dar am contribuit la el prin asigurarea corectitudinii.

Capacitatea de organizare pe care am aratat-o dovedeste ca USR este alternativa pentru viitor. 95% din USR sunt oameni care nu au mai facut politca, dar au cariere si profesii consistente si au decis sa se implice, pentru ca asa nu se mai poate. Nu sunt lachei de partid, ceea ce ne asigura o calitate umana si de competenta mult peste vechea clasa politica.

O dovada este chiar aplicatia pe care am creat-o ca sa putem avea datele de prezenta in timp real.

Nu va temeti ca acest boicot vi se va intoarce in fata in cazul unui referendum "fara penali in functii publice"?

Nici pe departe. Acest referendum nu schimba nimic pentru nimeni a doua zi. "Fara penali" de a doua zi va scoate din clasa politica o multime de infractori. Este inadmisibil ca un paznic de brutarie sa fie obligat sa prezinte cazierul, iar un parlamentar sau un consilier condamnat penal sa poata fi in functie.

In Romania a ajuns necesar sa punem legile pe valori morale. In restul Europei nu e nevoie de o astfel de legislatie, pentru ca acolo societatea te respinge daca ai fost condamnat. Si, daca nu rezolvam problema aceasta prin lege, nu avem ce cauta in politica.

Dar paradoxul face ca semnaturile adunate pentru acest demers de integritate sa fie sub suspiciunea de frauda.

Campania a fost sub asalt de la inceput, intai ironie si dispret, iar dupa ce si-a dovedit succesul, sabotaj la nivelul multor primarii. Asta este o alta gaselnita.

Semnaturile cu probleme de conformitate au fost scoase chiar de noi. Noi am scos 9.000 de semnaturi care ni s-au parut neconforme fie din greseala, fie din rea credinta. Le-am identificat si le-am scos. Fotografiile pe care le-ati vazut sunt cu aceste semnaturi eliminate de noi. Am depus la Parlament peste 800.000 de semnaturi validate, mult peste cele 500.000 necesare.

Urmeaza doua teste electorale importante anul viitor. Primul - europarlamentarele. Cum faceti lista?

Intr-un festival al democratiei, pentru ca organizam alegeri preliminare. Fiecare membru se poate inscrie, deja s-au inscris 79 de colegi, avem doua luni de campanie interna, dupa care, la finalul lui noiembrie, va fi un vot de o saptamana in care toti cei 5.000 de membri ai partidului vor vota si in ordinea numarului de voturi vom alcatui lista de 34 de candidati.

Votul se va face pe o platforma internationala speciala pentru astfel de alegeri primare, capsulata, inchisa, controlata, cheile de acces apartin colegilor din comisia electorala care numai impreuna pot umbla la lista.

Si in PE carei familii politice va veti afilia?

Vom vedea dupa alegeri, ca sa stim ce punem pe masa, cati parlamentari. In termeni de valori suntem liberali democrati, in zona "En Marche" - ALDE Europe.

Ceea ce poarta eticheta ALDE in Romania e orice, dar nu liberali democrati. Si asta spun si cei de la nivel european, care au acum in analiza trei motiuni pentru excluderea ALDE Romania care sa fie votate la congresul ALDE de la Madrid.

Vreti sa le luati locul in ALDE sau va vedeti in aceeasi familie cu ALDE Romania?

Ne vedem in aceeasi familie cu gruparea europeana care se va naste in jurul "En Marche" si ALDE Europe. Probabil va aparea o noua structura. Dar decizia nu e luata, va fi o dezbatere interna.

Prezidentialele sunt al doilea test. V-ati gandit la un candidat?

USR isi propune sa fie un partid care creste, vom avea candidati la toate ciclurile electorale, inclusiv la prezidentiale.

Un candidat din partid sau ati fi dispusi la sustinerea unui candidat din afara, dl Ciolos sau dl Iohannis?

Toate variantele sunt pe masa. Vom lua deciziile de stategie si realism politic in cadrul comitetului politic. Prioritatile nostre sunt ca Romania sa ramana pe o directie pro europeana si proatlantica. Suntem cel mai european partid din tot spectrul politic.

Cand veti lua decizia?

Dupa europarlamentare, in functie de cum vom participa la ele si de rezultate.

La europarlamentare veti merge singuri sau intr-o alianta?

Ambele variante sunt pe masa.

Cu cine ati putea colabora?

Nu e un secret ca singura perspectiva ar fi colegii de la partidul dlui Ciolos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Dan Barna USR guvernare conditii, #Dan Barna candidati alegeri, #Dan Barna USR aliante , #USR
Comentarii
Poza Sulampahar
Sulampahar
rank 4
Ha ha ha. Useristii-youtubistii cu vuvuzele la guvernare.
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
USR se maturizeaza, capata incredere, incep sa realizeze ca ar putea