Barna: A fost un elan si un entuziasm venit si pe baza rezultatului de la europarlamentare, pe care l-am supraapreciat

Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 21:55
4112 citiri
Barna: A fost un elan si un entuziasm venit si pe baza rezultatului de la europarlamentare, pe care l-am supraapreciat
Foto: Emanuel Titus iliesi/Mediafax/Hepta.ro

Presedintele USR, Dan Barna, spune ca nu se astepta la rezultatul pe care l-a obtinut la scrutinul de duminica, precizand ca au existat "un elan si un entuziasm venit si pe baza rezultatului de la europarlamentare, pe care l-am supraapreciat".

Barna sustine ca rezultatul este o "dezamagire reala", dar ca nu are "foarte multe lucruri" de reprosat nici lui, nici colegilor sai.

Presedintele USR a afirmat, luni, intr-o emisiune la Digi 24, ca a sperat ca va intra in al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

El a spus ca pe parcursul zilei de duminica, in timpul desfasurarii votului, rezultatele au fost "foarte fluctuante", iar la un moment dat a primit inclusiv telefoane de felicitare pentru rezultat.

"Reactia din strada si reactia din ultimele zile si dupa participarea la dezbaterea de la Europa Fm si reactia cetatenilor in strada era una foarte deschisa in zona aceasta, a necesitatii de schimbare, ca isi doresc o schimbare in Romania si ca si-ar dori un tur doi fara PSD. E clar ca nu a fost suficient si imi asum responsabilitatea acestui rezultat fata de colegii mei care au muncit, si cei din PLUS si cei din USR care au muncit sute de ore in aceasta campanie.

A fost un elan si un entuziasm venit si pe baza rezultatului de la europarlamentare, pe care l-am supraapreciat. E o experienta din care invatam cu totii, am fost foarte optimisti, s-a dovedit ca acest optimism nu a fost foarte realist. Electoratul roman a decis sa avem aceasta optiune. Cumva speram si asta e poate si o lectie mai dura, ca Romania a ajuns la nivelul in care in care un candidat de profilul doamnei Viorica Dancila nu ar putea sa ajunga in turul doi. Am apreciat gresit. Este o greseala pe care mi-o asum si voi invata pe viitor", a mai spus Dan Barna.

El spune ca mesajul sau nu a reusit sa ajunga "la suficienti oameni", dar ca peste tot unde a ajuns in campanie a reusit sa-i convinga.

"E clar ca nu am reusit sa ajung la suficienti oameni cu acest mesaj, sa-i conving, paradoxul este ca peste tot unde am ajuns in campanie (...) am convins, oamenii spuneau ca ne sustin e clar ca am ajuns la prea putini", a mai afirmat Barna.

Acesta a aratat ca "exista o suprapunere foarte mare" intre electoratul sau si cel al lui Klaus Iohannis, iar oamenii nu au mai avut de ales intre cele doua alterative bine si rau.

Intrebat daca si-a supraestimat sansele, candidatul USR-PLUS a raspuns: "Rezultatul arata ca da", aratand ca acest rezultat este "o dezamagire reala", dar ca nu isi reproseaza foarte multe lucruri si nu le reproseaza nici colegilor sai.

"Rezultatul acesta de ieri dezamageste foarte mult exact componenta aceea activa si vie a societatii care ar vrea sa avem o Romanie mai pe munca, mai pe fara coruptie, o Romanie care sa faca reforme. Acest electorat a fost dezamagit, dar mesajul pe care-l dau acuma este de a nu pierde speranta, de a venit la vot in turul doi", a mai declarat Dan Barna.

In ceea ce priveste demisia, Dan Barna spune ca nu renunta la functie.

"Nu imi dau demisia pentru ca as fi un politican as daca as face asta. Alianta a avut succes in fiecare demers pana acum. E pentru prima data cand e un pas inapoi. Dac as fi genul acela de politican care la prima dificultate zice va multumesc, eu am incercat pleca acasa va doresc succes ar fi ca si cum mi-as bate joc de 1.400.000 de oameni care mi-au acordat increderea", a mai afirmat liderul USR.

El sustine, de asemenea, ca nu are o problema in a se retrage din functia politica, daca ii vor cere colegii sai acest lucru.

Candidatul USR-PLUS a spus ca vineri va avea loc o sedinta comuna a USR si PLUS "pentru a vedea ce modalitati gasim pentru ca alianta sa functioneze pe mai departe".

Barna a spus ca o fuziune intre cele doua partide care formeaza alianta este "un obiectiv foarte dezirabil", iar daca se va ajunge la fuziune "va fi o negociere foarte fireasca" si ca nu vede "o problema" in ceea ce priveste conducerea viitorului partid format din cele doua formatiuni politice.

Reprezentantii Biroului Electoral Central au anuntat rezultatele oficiale, dupa numararea voturilor din 99,9% din sectii.

Iata clasamentul:

Klaus Iohannis - 37,49%

Viorica Dancila - 22,69%

Dan Barna - 14,7%

Mircea Diaconu - 8,96%

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Dan Barna rezultate alegeri prezidentiale , #USR