Alegeri prezidentiale: Dan Barna vrea o reforma constitutionala cu cinci obiective concrete

Publicitate electorala
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 19:18
23529 citiri
Alegeri prezidentiale: Dan Barna vrea o reforma constitutionala cu cinci obiective concrete
Foto: Dragos Ciolac

(P) Dan Barna, candidatul USR PLUS la Presedintie, considera ca Romania are nevoie de o echilibrare a relatiei stat-cetatean, cu punerea statului in mod real in slujba cetateanului. Pentru aceasta se impune revizuirea Constitutiei, iar Dan Barna va infiinta Comisia de Reforma Constitutionala care sa urmareasca cinci obiective concrete.

"Acest stat trebuie recladit din temelii. Mai intai trebuie sa-l curatam de hotie si nepasare, trebuie sa ne asiguram ca functia publica este rezervata oamenilor cinstiti si competenti. Apoi trebuie sa-l finantam judicios si sustenabil", declara Dan Barna.

Un prim obiectiv al reformei constitutionale propuse de candidatul USR PLUS se refera la clarificarea mandatului constitutional al presedintelui, astfel incat sa existe parghii pentru solutionarea crizelor politice.

Presedintele poate si trebuie sa aiba un rol clar in asigurarea stabilitatii politice intr-o democratie functionala, dar pentru aceasta are nevoie de mecanisme constitutionale care sa inlesneasca dizolvarea Parlamentului atunci cand acesta nu mai reflecta vointa populara rezultata in urma alegerilor.

Concret, presedintele trebuie sa aiba posibilitatea de a initia un referendum pentru dizolvarea Parlamentului, respectiv sa poata dizolva Parlamentul si sa declanseze alegeri anticipate in cazul in care este adoptata o motiune de cenzura.

De asemenea, in Constitutie ar trebui inclusa varianta dizolvarii de drept a Parlamentului in situatia in care Parlamentul il suspenda pe presedinte in ciuda unui aviz negativ al Curtii Constitutionale, iar referendumul de demitere este respins de catre alegatori.

Un alt obiectiv vizeaza cresterea rolului presedintelui in ceea ce priveste directiile majore de politici publice. Este vorba despre extinderea situatiilor in care presedintele poate participa la sedintele de guvern, astfel incat sa fie incluse sedintele in care se discuta si se adopta bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale.

Totodata, in cazul sedintelor de guvern in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii si asigurarea ordinii publice, participarea presedintelui sa fie obligatorie, nu optionala.

Revizuirea Constitutiei trebuie sa includa si initiativa "Fara penali in functii publice", initiativa pentru care au semnat peste un milion de romani si care ar curata clasa politica de persoane condamnate definitiv. Functia publica trebuie sa fie rezervata oamenilor cinstiti si competenti.

Tot in Constitutie trebuie inclusa si alegerea primarilor si presedintilor de consilii judetene in doua tururi de scrutin, pentru ca partidele de guvernare sa nu mai poata modifica legea in beneficiul propriu si in dezavantajul romanilor.

Alegerea primarilor si sefilor de CJ-uri intr-un singur tur de scrutin a facut, astazi, in multe randuri, ca acestia sa reprezinte mai putin de un sfert din populatia localitatii sau a judetului.

Nu in ultimul rand, reforma constitutionala trebuie sa vizeze reforma Parlamentului.

"In acest moment, Parlamentul Romaniei este supradimensionat si functioneaza in baza unui mecanism greoi. Un prim pas pe care il propun pentru eficientizarea si optimizarea functionarii Parlamentului este limitarea numarului de mandate de parlamentari la 300", declara Dan Barna, candidatul USR PLUS la Presedintie.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Dan Barna presedinte, #Barna program electoral, #reforma constitutionala , #USR