Alegeri prezidentiale: Dan Barna vrea o economie fara birocratie si sa nu mai fie impozitata saracia

Publicitate electorala
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 22:30
18602 citiri
Alegeri prezidentiale: Dan Barna vrea o economie fara birocratie si sa nu mai fie impozitata saracia
Foto: Steluta Popescu

(P) Dan Barna, candidatul Aliantei USR PLUS la alegerile prezidentiale, considera ca presedintele Romaniei trebuie sa aiba parghiile prin care sa se poata asigura ca statul isi indeplineste obligatia constitutionala de a lua masuri de dezvoltare economica si protectie sociala de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.

In acest scop, Dan Barna propune extinderea situatiilor in care presedintele poate participa la sedintele de guvern, infiintarea unui organism consultativ care sa furnizeze presedintelui informatii reale despre starea economiei, dar si sase obiective majore de politica economica.

In acest moment, presedintele nu are un rol important in politicile economice ale statului si nici parghiile prin care sa se asigure ca statul isi indeplineste obligatiile constitutionale fata de cetateni.

Dan Barna considera ca acest lucru este o greseala si propune extinderea situatiilor in care presedintele poate participa la sedintele de guvern, astfel incat sa fie incluse sedintele in care se discuta si se adopta bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale.

O a doua parghie prin care presedintele se poate implica in marile dezbateri privind directiile de dezvoltare ale tarii o constituie infiintarea Consiliului pentru Dezvoltare.

Organism consultativ, alcatuit din reprezentanti ai principalelor confederatii patronale, asociatii profesionale si sindicate, reprezentanti ai mediului academic si ai societatii civile, acesta va avea rolul de a-i furniza informatii reale despre starea economiei si, impreuna cu presedintele, va face recomandari celorlalte institutii cu atributii in economie.

Nu in ultimul rand, Consiliul pentru Dezvoltare va avertiza cu privire la eventuale politici economice care afecteaza stabilitatea economica a tarii.

Alianta USR PLUS si-a stabilit sase obiective majore de politica economica, incepand cu reducerea poverii fiscale pe salarii, responsabilitate fiscala si o administrare mai eficienta a taxarii.

"Voi folosi legitimitatea si puterile constitutionale ale functiei prezidentiale pentru a opri orice derapaje iresponsabile in ceea ce priveste bugetul public. Incompetenta statului nu este un motiv pentru a creste birurile asupra populatiei.

Voi insista pentru un cadru fiscal mai suplu, inclusiv prin eliminarea taxelor pe munca in primii ani pentru tinerii aflati la inceputul activitatii profesionale si eliminarea taxelor pe salariul minim.

Romania trebuie sa devina o tara in care sa ne fie mai usor sa muncim, nu sa fim penalizati cu taxe absurde atunci cand o facem. Cred cu tarie ca astfel vom avea locuri de munca bine platite, iar romanii nu vor mai pleca in alte tari sa le caute", declara Dan Barna, candidatul USR PLUS la presedintie.

Un antreprenoriat usor si fara birocratie este un alt obiectiv al lui Dan Barna, iar viziunea acestuia este ca Romania sa devina o tara cu adevarat deschisa concurentei, o tara in care romanilor sa le fie usor sa intreprinda, nu sa-si piarda timpul luptand cu birocratia inutila a statului. Pentru aceasta este nevoie de debirocratizarea activitatii economice printr-o legislatie prietenoasa si moderna.

Si in ceea ce priveste transformarea digitala a Romaniei, presedintele poate si trebuie sa aiba un cuvant de spus, iar Dan Barna se angajeaza in fata romanilor ca va depune toate eforturile pentru ca Romania sa ajunga in primele 10 tari din Uniunea Europeana in materie de inovare si digitalizare.

Aderarea la euro reprezinta un alt obiectiv major de politica economica pe care Dan Barna si-l asuma in numele Aliantei USR PLUS.

"Absenta Romaniei din cercul interior al dezvoltarii economice din Uniunea Europeana contribuie la adancirea decalajelor, intarzie cresterea prosperitatii cetatenilor si perpetueaza imaginea nemeritata de tara la marginea Europei.

Ma voi asigura de existenta unui dialog eficient si in interesul cetatenilor intre BNR, Guvern si partenerii sociali privind armonizarea politicii monetare cu cea fiscala", declara candidatul USR PLUS la presedintie.

Un alt obiectiv major de politica economica, energie curata pentru Romania viitorului, va fi indeplinit prin exploatarea noilor rezerve descoperite de gaze naturale, cu respectarea stricta a standardelor europene de mediu. Aceasta resursa va genera avantaje economice, va spori gradul de securitate energetica si va consolida rolul Romaniei de pilon de stabilitate al Flancului Estic.

Nu in ultimul rand, in privinta tranzitiei energetice, al saselea obiectiv major de politica economica, Dan Barna va sustine atingerea obiectivelor climatice pentru anul 2030, lucru care poate fi realizat prin investitii consistente in modernizarea sectorului energetic.

"Pe scurt, asta este ceea ce ofer romanilor, alaturi de Dacian Ciolos, propunerea USR PLUS pentru functia de premier. Economie fara birocratie, care sa ofere locuri de munca bine platite prin reducerea poverii fiscale. Oprim impozitarea saraciei.

Antreprenoriatul trebuie sa fie simplu pentru toata lumea si munca cinstita trebuie rasplatita", precizeaza Dan Barna.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Dan Barna presedinte, #Dan Barna program electoral, #Dan Barna economie , #USR