Dosarul Astra-Adamescu: Fosta sefa a CSA a fost condamnata la 3 ani si jumatate de inchisoare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 02 Iulie 2019, ora 15:57
16026 citiri
Dosarul Astra-Adamescu: Fosta sefa a CSA a fost condamnata la 3 ani si jumatate de inchisoare
Foto: Liviu Untaru/ Mediafax/ Hepta.ro

Angela Toncescu, fostul presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), actuala Autoritate de Supraveghere Financiara (ASF), a fost condamnata la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu in dosarul falimentarii Astra Asigurari.

Decizia a fost data de Curtea de Apel Bucuresti si poate fi contestata la Inalta Curte.

Potrivit minutei sentintei, judecatorii i-au interzis mai multe drepturi Angelei Toncescu: dreptul de a fi ales in autoritati publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a exercita functii de conducere sau functia de administrator persoane juridice, pe durata executarii pedepsei principale rezultante.

In acest dosar a fost trimis in judecata si Dan Adamescu, dar procesul a incetat dupa decesul milionarului.

Condamnarile

Curtea de Apel Bucuresti a mai decis condamnarea a doi fosti vicepresedinti ai CSA, Tudor Balta si Constantin Buzoianu, care au primit cate 3 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu.

Aceeasi condamnare, la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare, au primit trei membri ai Consiliului CSA: Dan Constantinescu, Daniela Popa si Corneliu -Silviu Moldoveanu.

Directorii, achitati

Instanta a decis achitarea a trei directori din cadrul CSA, cu mentiunea ca fapta pentru care au fost judecati nu este prevazuta de legea penala: Anabella Ruse, Marinela Nemes si Carmen-Gabriela Ivan.

Instanta a lasat nesolutionata actiunea civila exercitata in cauza de partile civile Societatea Comerciala de Asigurare Reasigurare Astra SA - in faliment - prin lichidator judiciar, Fondul de Garantare a Asiguratilor si Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Acuzatiile DNA

Procurorii DNA anuntau in decembrie 2016 trimiterea in judecata a zece persoane in acest caz, prejudiciul fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

"Inculpatul Adamescu Dan Grigore, presedinte al Consiliului de Supraveghere al Societatii de Asigurare Reasigurare Astra SA, in perioada 2011-2013, a administrat in mod defectuos societatea Astra, in scopul obtinerii unor avantaje personale sau in favoarea grupului de firme afiliate.

Administrarea defectuoasa a constat in utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situatia financiara a societatii Astra, masuri de natura sa acopere activitatea infractionala, dar care, in subsidiar, au determinat si alterarea grava a mecanismelor de functionare a pietei interne a asigurarilor", se arata in rechizitoriu.

Procurorii DNA mai sustin ca anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor au facut demersuri pentru a-l favoriza pe Dan Adamescu, prin incalcarea atributiilor de serviciu.

"In perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, in calitate de reprezentant, in fapt si in drept, al Societatii de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu incalcarea unor dispozitii din Codul fiscal si a legislatiei aplicabile pietei asigurarilor si reasigurarilor, a efectuat o serie de demersuri paguboase pentru societate, in sensul ca a lipsit-o de lichiditatile necesare desfasurarii activitatii de asigurare; de asemenea, raportarile distorsionate facute i-au impiedicat pe reprezentantii ASF sa supravegheze activitatea Astra, astfel incat sa asigure protectia asiguratilor si sa contribuie la mentinerea stabilitatii pietei asigurarilor.

Drept urmare, societatea ASTRA a intrat in procedura administrarii speciale si ulterior in faliment, paguba produsa patrimoniului acesteia fiind in suma de 795.387.999 lei", arata anchetatorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Astra Angela Toncescu, #Dan adamescu astra, #condamnare toncescu , #Astra Asigurari