Raportul final pe "gaura" din buget de 10 miliarde de lei a fost retrimis la comisiile de specialitate

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 14:51
4752 citiri
Raportul final pe "gaura" din buget de 10 miliarde de lei a fost retrimis la comisiile de specialitate
Foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Senatul si Camera Deputatilor au decis, miercuri, retrimiterea la comisiile de buget-finante a raportului cu privire la ancheta parlamentara pentru verificarea conditiilor in care s-au realizat rectificarile bugetului de stat din lunile august si noiembrie 2016.

Propunerea a apartinut liderului grupului PSD, Marcel Ciolacu.

"Grupurile reunite ale PSD au constatat ca raportul comisiilor de buget-finante nu a reliefat faptul ca derogarile de la regulile si indicatorii stabiliti prin Legea responsabilitatii fiscal-bugetare 69/2010 au fost aplicate fara a avea acoperirea legala necesara. Acest lucru s-a realizat fara ca Guvernul sa fie abilitat sa modifice plafoanele unor indicatori specifici in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016.

Putem accepta cu multa greutate ca s-a facut o estimare incorecta a veniturilor bugetului general consolidat, desi modul extrem de optimist nu era fezabil. Dar utilizarea unor derogari de la legea in vigoare, fara a avea abilitatea legala, consideram ca depaseste atributiile comisiilor de buget-finante din Parlament.

Astfel, in opinia noastra, nu exista alta solutie decat retrimiterea la comisie a raportului si suplimentarea obiectivelor acesteia cu inca unul care sa vizeze legalitatea utilizarii unor derogari de la indicatorii macroeconomici stabiliti in baza legii responsabilitatii fiscal-bugetare si stabilirea persoanelor care au dispus aceste masuri", a explicat social-democratul.

"Tinand cont si de faptul ca foarte multi colegi au criticat acest raport, ba ca este prost facut, ba ca este incomplet, ba ca, de fapt, a urmarit sa acopere nu stiu ce jaf, mi se pare o propunere inteleapta si supun votului dumneavoastra intoarcerea la comisie a raportului", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

El a propus totodata supunerea la vot a solicitarii privind suplimentarea anchetei cu un obiectiv care vizeaza "legalitatea utilizarii unor derogari de la indicatorii macro-economici stabiliti in baza legii responsabilitatii fiscal-bugetare si stabilirea persoanelor care au dispus aceste masuri".

Citeste si E gata raportul final pe "gaura" din buget. Ce spune Dacian Ciolos

Ambele propuneri au fost votate cu 201 voturi "pentru" si 81 "impotriva". S-au inregistrat si 12 abtineri.

Parlamentarii PMP au votat impotriva retrimiterii raportului la comisiile de buget-finante, a anuntat liderul partidului, senatorul Traian Basescu.

"As vrea sa clarific faptul ca am votat impotriva retrimiterii raportului la comisie, pentru ca acest raport este el insusi un instrument politic si nicidecum unul util. In acelasi timp, adaugarea de noi obiective nu face decat sa continue mascarada politica pe seama unor realitati ale bugetului de stat din 2016. As reaminti ca pentru bugetul acestui an s-a dat derogare atat de la legea finantelor publice, cat si de la Legea 69/2010 care vizeaza responsabilitatea fiscal-bugetara. Deci nu stiu ce vrei sa anchetati. Punctul nostru de vedere e ca acest raport trebuie respins ca principiu, nu putem folosi comisii de ancheta ca parghii pentru jocul politic", a argumentat Basescu.

Si parlamentarii PNL au votat impotriva retrimiterii raportului la comisii si a suplimentarii cu un obiectiv a anchetei.

"De la bun inceput grupurile noastre parlamentare s-au opus unui astfel de demers demagogic", a declarat deputatul Eugen Nicolaescu, care a adaugat ca, in consecinta, continuarea intr-o asemenea maniera nu face decat sa puna o amprenta negativa asupra intregului Parlament, lucru pe care liberalii nu il doresc.

La finalul dezbaterilor, Liviu Dragnea a afirmat ca au fost utilizate "niste date mistificate" pentru a se prognoza "mincinos" si "nerealist" niste venituri suplimentare.

"Am constatat cu foarte multa mirare cat de greu este sa generezi o discutie, o dezbatere, o verificare, ancheta despre modul cum se cheltuie banii publici in Romania. Demagogia e la ea acasa aici in Parlament. Gaura la buget tot gaura la buget ramane, 10 miliarde nu s-au incasat. O neincasare e o neincasare.

Ce am spus mereu public e ca au fost utilizate niste date mistificate pentru a se prognoza nerealist si mincinos niste venituri suplimentare - in conditiile in care toata prognoza arata ca veniturile vor scadea - pentru a se face o rectificare pozitiva in loc de a fi facuta o rectificare negativa, pentru ca venea campania electorala si li s-a spus: nu putem sa aparem cu asta. (...) Avertizez foarte clar Guvernul pe care si eu si colegii mei il sustin, sa nu se joace cu asta", a spus Dragnea.

  • Dragnea sustine ca Ciolos a estimat gresit veniturile pe 2016 si cere comisie parlamentara de ancheta
  • Ciolos si Dragu nu au venit la audierile comisiei de ancheta a "gaurii" din buget
  • Ciolos are raspunsuri pentru "Comisia despre nimic": Nu exista nicio gaura. Iata de unde vine supararea PSD
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
    Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
    Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
    Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
    Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
    Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
    #raport gaura buget Ciolos, #raport gaura buget, #raport gaura buget Parlament , #stiri Dacian Ciolos