Lovitura de maestru a lui Dacian Ciolos

Duminica, 16 Decembrie 2018, ora 07:48
16307 citiri
Lovitura de maestru a lui Dacian Ciolos

Infiintarea pe neasteptate a noului partid PLUS a luat toata lumea prin surprindere. As zice chiar ca nimeni n-a anticipat miscarea. Nici dusmanii politici ai domnului Ciolos, destui, nici chiar multi dintre prietenii sai si, cu atat mai putin, opinia publica. A fost cu adevarat ca un veni, vidi, vici.

Fara indoiala, dusmanii au scrasnit din dinti. Ei sunt cei care aruncau sageti otravite spre guvernarea tehnocrata Ciolos, ca s-o compromita, in loc sa-i multumeasca pentru ca salvase tara de la instabilitate, in momentul cand PSD a fost maturat de la Palatul Victoria, iar vajnicilor sai lideri le tremurau pantalonii pe ei, de se ascunsesera ca in gaura de sarpe.

Dar spre deosebire de noii lideri ai PSD. care s-au repus pe baricade aruncand cu noroi in altii si ponegrindu-si din rasputeri adversarii salvatori, Dacian Ciolos incearca sa-si faca un statut nou, castigand increderea romanilor numai prin lansarea propriei platforme si prin sustinerea programului sau.

Arta de a-i pune altuia bete in roate

La urmatoarele alegeri, electoratul va avea de optat intre aceleasi promisiuni populisto-dragniste si un program cu adevarat realist, capabil sa apropie Romania de valorile europene, pe care chiar Dacian Ciolos le-a slujit cu succes ani in sir, la Bruxelles.

Cum insa drumul spre iad este pavat cu intentii bune, dl Ciolos s-a vazut inca din start in imposibilitatea de a-si inscrie un partid nou. De opt luni, inregistrarea Miscarii Romania Impreuna (MRI) este tergiversata in instanta, cu riscul de a nu mai putea participa la alegerile din primavara lui 2019.

Era inevitabil ca Dacian Ciolos sa intrezareasca pericolul, luand altfel taurul de coarne, dupa ce s-a incredintat ca "Oameni care nu doresc ca noi sa avem acest vehicul incearca sa impiedice, incearca sa faca sa treneze acest proces de inregistrare. Daca mergem in acest ritm, am concluzionat de prin septembrie ca riscam sa nu fim in masura sa candidam la alegerile din luna mai".

Nu mi-as permite sa acuz justitia de partinire, dar nici nu pot considera normal ca, in anul pre-electoral, un nou partid sa nu se poate inregistra la opt luni de la solicitare, numai din motive birocratice.

Citeste si Povestea incredibila a celor 266 de zile in care Ciolos a incercat sa isi inregistreze un partid si nu a reusit

In mod vadit, cineva pune bete in roate si nu ma pot gandi la acel cineva decat observand eforturile liderilor PSD+ALDE sa incalece justitia prin niste sfertodocti in materie, asezati la butoanele carmuirii.

Tacerea e de aur

Si atunci ce era sa faca Dacian Ciolos? Nimic altceva decat sa se apere, punand punct si luand-o de la capat. Intrezaresc pragmatism la modul cum a procedat:

1. Discret. "Miscarea Romania Impreuna" a putut fi sabotata pentru ca era de notorietate publica. Fusese secretul lui Polichinelle, iar greseala nu trebuia repetata. Infiintarea noului partid s-a facut in mare taina.

2. Si mai discret. Fara sa fie dedicat politicii, domnul Ciolos a sesizat ca cea mai mare piedica in infiintarea noului partid este insusi numele sau, cunoscut in societatea romaneasca si - apreciez eu - privit cu simpatie in ochii romanului, gata sa sufle in iaurt, dupa ce s-a fript in ciorba celor trei premieri perindati pana acuma. Ca sa nu dea de banuit, numele Ciolos nu mai apare printre liderii partidului nou infiintat.

3. Maximum de discretie. Orice nume cunoscute ar figura in fruntea noului patid, ele nu n-ar fi putut fi ascunse televiziunilor, stirilor "pe surse", dazvaluitorilor si comentatorilor de orice fel.

"Initiatorii anonimi", pe care-i prezinta dl Ciolos nu mi se par altceva decat scutul menit sa apere partidul de atacatori, macar pana la infiintare. Este un gest meritoriu pentru cei care au intrat astfel in acest joc si un act de curaj pentru initiatorul hotarat sa iasa el personal din prim-planul demersului.

De unde isi recruteaza PLUS simpatizantii

Sunt sigur ca lumea politica, dar si opinia publica, vor face valuri mari in zilele urmatoare pe aceasta tema. Este insa prea devreme sa apreciem reactia politicienilor. Deocamdata, numai USR s-a exprimat, evaluand ca initiativa este un mare castig pentru democratia romaneasca. Este de asteptat ca stanga PSD+ALDE sa scrasneasca din dinti, cel putin pentru faptul ca a fost luata prin surprindere.

Nu exclud ca multi liberali sa se intrebe: din bazinul cui isi va culege alegatori nou-infiintatul PLUS? Intrebarea este cu adresa precisa: PNL se vrea exponent exclusiv al Opozitiei si orice alt partid care i se altura nu i se pare aliat, ci concurent in lupta cu Puterea. Pentru multi liberali, nou venitul "fura" voturi liberale.

Dar fara indoiala intrebarea si-o pun si social-democratii, care nu mai au monopol confortabil asupra agendei publice.

Eu zic ca se ingrijoreaza cu totii degeaba, deoarece cred ca dl. Ciolos nu conteaza pe bazinul altora, ci pe un bazin propriu. Sa nu uitam ca, la ultimele alegeri, majoritatea romanilor nu s-a dus la urne. Prezenta oficiala la vot a fost 39,5%. Dintre alegatori, 60,5%, adica majoritatea, au stat casa.

Cu o plaforma atragatoare, cu un program inteligent si cu idei de succes, dl Ciolos isi poate recruta un electorat propriu, din majoritatea care n-a votat deloc, nu din majoritatea minoritarior care votasera. Ca urmare, noul partid PLUS n-ar trebui sa fie spaima altor partide. Acestea pot pierde pe mana lor, chiar si pastrandu-si intact propriul bazin electoral.

Binecuvantatul weekend

La ora insa cand scriu aceste randuri, nu s-au pronuntat inca alti lideri din Opozitie decat cei din USR, care au sesizat ca PLUS le este aliat, nu concurent. Declaratia prompta a dlui Dan Barna: "Ii doresc succes lui Dacian Ciolos si echipei din jurul lui, cu noul partid PLUS. Noul partid este un mare castig pentru democratia romaneasca. Ei vor continua sa fie partenerii nostri cei mai apropiati. Stiu ca USR si PLUS au aceleasi obiective, de a salva Romania de coruptie si saracie".

Din pacate, nu s-a pronuntat decat USR. Ce i-a oprit, de exemplu, pe liberali sa-si spuna si ei punctul de vedere? Ce l-a oprit pe Victor Ponta, altfel un vocal dusman al coalitiei aflata la Putere, sa profite de ocazie, ca sa se pozitioneze? In opinia mea, la asemenea eveniment, chiar si UDMR ar fi putut cumpani interesele respectivului partid, in raport cu noua miscare politica a tarii. Dar n-a facut-o.

Unde este dl Basescu, cel care scrie aproape zilnic ceva pe retelele se socializare? Unde este pretinsul liberal Tariceanu? Nu observa ce miscare noua se produce in imediata vecinatate a liberalilor?

Sa fie oare atat de mare inertia, incat este mai important weekendul decat un moment politic care ar putea schimba radical configuratia zonei politice din Romania?

N-am vorbit de PSD, un tributar al liderului si CEx-ului sau, singurii in masura sa se pronunte intr-un mecanism cuprins de inertie bolnavicioasa. Tacerea social-democratilor nu ma ingrijoreaza. Poate ca sunt prea ocupati cu razboaiele interne, presati de timp cu salvarea infractorilor sau pur si simplu socot ca noul partid nu prezinta un pericol pentru niciunul dintre ei si isi vad de treaba linistiti, mancand popcorn in weekend.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Miscarea Romania Impreuna retrasa, #Partidul Unitatii Libertatii si Solidartitatii Dacian, #PULS inregistrat , #Miscarea Romania Impreuna