Dacian Ciolos explica nasterea partidului PLUS, fara nicio legatura cu Serviciile sau Securitatea

Sambata, 19 Ianuarie 2019, ora 22:13
9631 citiri
Dacian Ciolos explica nasterea partidului PLUS, fara nicio legatura cu Serviciile sau Securitatea
Foto: Arhiva Ziare.com

Dacian Ciolos spune raspicat ca nu il cunoaste pe tatal lui Adrian Iordache, avocatul care a inregistrat PLUS, si ca nu are obiceiul de a verifica familia si trecutul membrilor familiei oamenilor cu care colaboreaza, daca acestia sunt onorabili. Fostul premier neaga orice legatura cu Serviciile sau Securitatea.

"Nu am stiut nimic si nici n-aveam de unde sa stim, pentru ca noi nu avem practica aceasta, sa verificam dosare de Securitate sau de alta natura colegilor cu care lucram − oameni in varsta de 30-40 de ani.

Nu vedem ce relatii ar fi putut avea ei cu Securitatea. Nu vad de ce Adrian Iordache, indiferent ce a facut sau n-a facut tatal lui, trebuie sa fie judecat pentru ceea ce au fost sau au facut parintii lui.

N-am stiut, deci, nimic despre tatal lui, si nici nu ne-a interesat lucrul acesta.

Putem fi acuzati de naivitate, pentru ca nu le-am verificat dosarele − asa cum vad ca exista o obsesie la unii dintre noi −, dar haideti sa pun problema si altfel: daca in spatele nostru ar fi fost Securitatea sau serviciile de informatii, asa cum se spune, credeti ca ne-ar fi lasat sa ne compromitem?", a explicat Ciolos, intr-un interviu acordat, la Cluj, PressOne.

Dacian Ciolos clarifica si fraza care a starnit cele mai multe reactii publice critice, din care se poate intelege ca fiecare roman a avut de-a face, intr-un fel sau altul, cu Securitatea. Fostul premier admite ca nu a fost cea mai inspirata exprimare.

"Regret interpretarea care s-a facut la ceea ce am scris.

N-am vrut deloc sa spun acest lucru si imi cer scuze daca am ofensat pe cineva. Imi cer sincer scuze, regret lucrul acesta!

Departe de mine intentia de a spune ca oricine poate sa fie asociat cu Securitatea.

Ceea ce voiam sa spun este ca e regretabil sa ajungem in situatia de a putea invinovati pe oricine pentru ca are in familie sau a cunoscut la un moment dat pe cineva care a avut legatura cu Securitatea sau care a dat declaratii la Securitate − si de aici sa tragem concluzia ca, iata, Adrian Iordache, pentru ca tatal lui a avut o legatura cu Securitatea, trebuie sa fie condamnat pe viata pentru asta.

Cred ca e momentul sa ne desprindem de lucrurile acestea, cunoscand ceea ce a fost, recunoscand ceea ce a fost, punand la locul lor oamenii care n-au avut o atitudine corecta in societate", sunt cuvintele lui Dacian Ciolos.

Lamuririle lui Ciolos vin dupa ce istoricul Marius Oprea a publicat, vineri, un text in care arata ca cei trei membri fondatori ai PLUS provin dintr-o firma de avocatura, Iordache & Asociatii, infiintata in 1992 de un fost tortionar al Securitatii, maiorul Alexandru Iordache.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#Ciolos partid PLUS Oprea Securitate , #premier