Cresc sansele lui Ciolos la sefia grupului Renew Europe. Sprijinul vine de la Macron

Marti, 18 Iunie 2019, ora 10:46
6240 citiri
Cresc sansele lui Ciolos la sefia grupului Renew Europe. Sprijinul vine de la Macron
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul premier Dacian Ciolos este principalul favorit pentru pozitia de lider al noii grupari din Parlamentul European, Renew Europe (RE) - "Reinnoim Europa", dupa ce a castigat sprijinul unor delegatii, inclusiv al celei conduse de presedintele francez Emmanuel Macron.

De asemenea, Ciolos a obtinut sustinere din partea Spaniei, Germaniei si Olandei, potrivit unui document obtinut de Politico.

Liderul PLUS a anuntat oficial, luni, ca si-a depus candidatura pentru aceasta functie.

La sefia grupului Renew Europe mai candideaza europarlamentarul ALDE Sophie in 't Veld (Olanda), sustinuta de Liberalii Democrati din Marea Britanie, si Fredrick Federley (Suedia), sustinut, printre altii, de Danemarca.

Politico noteaza ca, totusi, sansele par sa fie puternic favorabile lui Ciolos.

"Daca va castiga votul, programat pentru miercuri dimineata, el va ocupa una dintre cele mai proeminente pozitii din noul Parlament European", conform sursei citate.

Fostul prim-ministru era oricum principalul favorit dupa ce fostul ministru francez pentru Europa, Nathalie Loiseau, s-a retras din cursa.

Din Renew Europe fac parte membrii ALDE, La Republique En Marche (partidul presedintelui francez Emmanuel Macron), alianta USR-PLUS, precum si altii. Partidul lui Macron a informat ca a dorit sa evite cuvantul "liberal" pentru ca este folosit des in Franta cu sens negativ ca o reprezentare a ultra-capitalismului "fara suflet".

Gruparea are in total 110 locuri in noul parlament, cu 41 mai multe decat vechiul grup ALDE, in mare parte datorita partidului lui Macron precum si Liberal Democratilor din Marea Britanie. Delegatia franceza este cea mai numeroasa din noul grup.

Vezi si Grupul Renew Europe din Parlamentul European anunta ca Ponta nu e membru, doar USR-PLUS

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Dacian Ciolos Renew Europe , #stiri Dacian Ciolos