Ciolos, pentru presa franceza: Toader nu a livrat ceea ce voia Liviu Dragnea pentru "a scapa de justitie"

Luni, 22 Aprilie 2019, ora 07:47
5500 citiri
Ciolos, pentru presa franceza: Toader nu a livrat ceea ce voia Liviu Dragnea pentru "a scapa de justitie"
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul ministru al Justitiei Tudorel Toader "a produs multe daune" si a fost schimbat din functie pentru ca "nu a livrat" ceea ce voia presedintele PSD, Liviu Dragnea, "adica sa schimbe codurile penale pentru ca el sa scape de justitie", a declarat duminica la postul francez de televiziune TV5-Monde fostul premier Dacian Ciolos, liderul PLUS.

"Pentru mine, ministrul Justitiei (Tudorel Toader - n.r.) nu este o victima, pentru ca el este de aceeasi parte cu ceilalti. El nu a livrat ceea ce presedintele Partidului Social Democrat, dl Dragnea, voia, adica sa schimbe codurile penale pentru ca el sa scape de justitie", a spus Ciolos, raspunzand intrebarilor jurnalistilor in cadrul unei emisiuni de politica internationala realizata de TV5-Monde in parteneriat cu postul de radio RFI si cu cotidianul Le Monde, in contextul in care Romania detine presedintia rotativa a Consiliului UE si in contextul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European de la 26 mai.

"Acest ministru al Justitiei a produs multe daune. Din pacate, o spun, pentru ca era o persoana respectabila pana atunci, a fost membru al Curtii Constitutionale si membru al Comisiei de la Venetia. Era cineva respectabil.

Din pacate, a intrat in jocul politic si a produs multe daune, cu propuneri de modificare a legislatiei justitiei care au slabit lupta impotriva coruptiei in Romania", a afirmat Ciolos, invitat in calitate de fost premier si fost comisar european si de lider al PLUS.

Intrebat de ce PSD a ajuns din nou la putere in 2016, dupa guvernul tehnocrat pe care el l-a condus si care a fost instalat in urma protestelor impotriva fostului premier social-democrat Victor Ponta, Dacian Ciolos a raspuns ca PSD "a fost ales cu o agenda politica total diferita decat cea de atacare a justitiei".

"Daca va uitati la programul de guvernare al Partidului Social Democrat care a fost votat de oameni, (puteti vedea ca) nu exista niciun cuvant despre reforma justitiei pe care o fac in prezent. Au fost alesi pe baza unor minciuni", a declarat el.

Intrebat de asemenea despre cresterile salariale din timpul guvernului PSD, Ciolos a spus ca in paralel cu aceste majorari a existat si "o crestere a datoriei externe, pentru ca a putea acoperi deficitul bugetar ca sa plateasca aceste salarii au nevoie sa se imprumute".

"Aceasta crestere a salariilor nu este rezultatul unei relansari economice. Relansarea economica a fost incetinita. Cresterea economica a fost incetinita, pentru ca guvernul actual nu s-a concentrat asupra investitiilor si pe crearea de locuri de munca. Acesta este obiectivul nostru. Si noi spunem ca nu vom taia salariile si pensiile daca vom ajunge la guvernare, pentru ca este nevoie de o crestere a salariilor si a pensiilor. Dar aceasta trebuie sa se bazeze pe dezvoltare economica, pe investitii, pe crearea de locuri de munca", a mai afirmat el in acest amplu interviu de aproape 50 de minute, in care au fost abordate in special chestiuni legate de Uniunea Europeana si viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.

Articolul 7

Ciolos si-a exprimat de asemenea speranta ca nu va fi cazul ca Executivul de la Bruxelles sa initieze procedura de activare a Articolului 7 al Tratatului UE, pentru ca guvernul actual, si "nu Romania este impotriva luptei anticoruptie, impotriva statului de drept".

"Romanii, in marea majoritate, sunt in favoarea statului de drept. Sute de mii de romani au iesit in strada" pentru statul de drept, a adaugat el.

Despre Kovesi

Intrebat totodata despre situatia fostei sefe a DNA, Laura Codruta Kovesi, care candideaza la postul de procuror-sef al viitorului Parchet European, Ciolos a afirmat ca o sustine si ca puterea actuala de la Bucuresti nu o sprijina pentru ca este "in conflict de interese".

"Am spus-o si public: o sustin (pe Laura Codruta Kovesi - n.r.), pentru ca am vazut competenta sa, care a fost dovedita, nu eu am masurat-o. Ea a fost masurata inclusiv de comisia de selectie pentru postul de procuror-sef european. A fost evaluata impreuna cu ceilalti" contracandidati, a afirmat liderul PLUS.

El a precizat ca nu Romania este cea care nu o sustine pe Kovesi, ci "guvernul roman, puterea actuala". "Eu nu confund Romania cu guvernul actual", a declarat fostul premier.

Ciolos a mai afirmat ca autoritatile actuale de la Bucuresti nu o sprijina pe fosta sefa a DNA pentru ca "ele sunt, sa spunem, in conflict de interese". "Liviu Dragnea, presedintele partidului de guvernamant din Romania, Partidul Social Democrat, are doua dosare in justitie si o condamnare finala", a adaugat el.

Intrebat daca Franta ar putea sa o sprijine pe Kovesi, dat fiind faptul ca fosta sefa a DNA concureaza impotriva unui procuror francez, Ciolos a spus ca "fiecare tara sustine pe cine vrea".

"Nu pot decat sa observ ca Franta si guvernul francez i-au apreciat intotdeauna munca (Laurei Codruta Kovesi - n.r.), ca guvernul francez este unul pro-european, care vrea intarirea Europei. Acest proiect de procuror-sef este un nou proiect european. Laura Codruta Kovesi a iesit in fruntea listei in urma unei evaluari profesionale obiective.

Sunt toate motivele pentru ca ea sa fie sustinuta. Apoi, pot exista bineinteles abordari si obiective politice. Este adevarat ca exista si un candidat francez pe aceasta lista. Dar la un moment dat trebuie facuta o alegere si transata" situatia, a explicat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dacian Ciolos Tudorel Toader, #Ciolos Koesi parchet european, #Ciolos interviu presa franceza , #stiri Dacian Ciolos