Un senator USR cere explicatii pentru scandalul de la Botosani: "Constantin Abaluta nu merita aceasta umilinta"

Luni, 21 Ianuarie 2019, ora 18:26
5632 citiri
Un senator USR cere explicatii pentru scandalul de la Botosani: "Constantin Abaluta nu merita aceasta umilinta"
Foto: Facebook / Dan Lungu

Senatorul USR Dan Lungu (foto) a trimis o scrisoare deschisa in care le cere edililor din Botosani sa explice public cum au luat decizia de a nu-i mai acorda premiul "Mihai Eminescu" lui Constantin Abaluta si de a-i cere inapoi banii deja virati in cont, doar pentru ca acesta n-a putut ajunge la festivitatea de decernare.

"Anul acesta, juriul l-a desemnat castigator pe Constantin Abaluta, caruia i s-au livrat in cont 35.000 de lei, insa cum starea de sanatate nu i-a permis sa ajunga la Botosani pentru decernare, acesta a fost trimis de urgenta la banca pentru a returna suma de bani si castigator a fost desemnat Liviu Ioan Stanciu, al doilea in preferintele juriului. (...)

Sa soliciti castigatorului, Constantin Abaluta, sa returneze suma reprezentand contravaloarea premiului deja trimisa prin banca, pentru a fi redirectionata pentru cel aflat pe locul al doilea, Liviu Ioan Stoiciu, doar pentru ca laureatul nu poate fi prezent la ceremonie, este nu doar imoral si jenant, ci si de natura sa decredibilizeze insusi premiul. Intreaga lume literara este indignata in momentul de fata de gestul dumneavoastra, iar poetul Constantin Abaluta nu merita aceasta umilinta si acest gest de dispret", se arata in scrisoarea semnata de senatorul USR Dan Lungu.

In document, acesta le adreseaza primarului din Botosani si membrilor Consiliului Local 10 intrebari, "la care, in numele transparentei care trebuie sa insoteasca cheltuirea oricarui ban public", trebuie raspuns public.

Astfel, printre precizari legate de prevederile regulamentului sau criteriile si procedura de jurizare, se solicita explicit sa se spuna cine a luat decizia de a se retrage premiul si de a cere inapoi banii deja virati in cont.

"Intr-o emisiune la Radio Romania Cultural, unul dintre membrii juriului, profesorul Mircea Martin, a declarat ca premiantul stabilit prin proces verbal e Constantin Abaluta si nu-si explica de ce a luat altcineva premiul. De catre cine a fost luata decizia de a acorda premiul celui aflat pe locul doi? Exista un document in acest sens? Daca da, va solicitam sa il faceti public (...)

Lumea literara asteapta raspuns cu maximum de interes. De aceea, va rog sa faceti efortul de a comunica public toate clarificarile, fiind vorba de informatii de interes public. Ne uitam, cu totii, cu intristare, la faptul ca in ultimii ani acest premiu a ajuns raiul miscarilor de culise si tinta tuturor glumelor si ironiilor.

Situatia aberanta de anul acesta, inspirata parca din Caragiale, nu face cinste nici premiului, nici lui Eminescu si nici orasului", se arata in scrisoarea deschisa semnata de Dan Lungu, in care sunt mentionate si o serie de comentarii ale unor reputati scriitori cu privire la acest caz incredibil.

C.B.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#scrisoare deschisa premiu Mihai Eminescu, #Constantin Abaluta retras premiu Eminescu , #scriitori