Sora geamana a sabiei lui Stefan cel Mare din Turcia va fi expusa, in premiera, la Muzeul Bucovinei

Sambata, 12 August 2017, ora 20:28
8813 citiri
Sora geamana a sabiei lui Stefan cel Mare din Turcia va fi expusa, in premiera, la Muzeul Bucovinei
Foto: Facebook/Muzeul Bucovinei

Una dintre spadele voievodului Stefan cel Mare, identica cu cea expusa la Muzeul Topkapi din Istanbul, va putea fi vazuta, pentru prima data, intr-o expozitie ce va fi vernisata, luni, la Muzeul de Istorie al Bucovinei din Suceava.

Potrivit directorului institutiei, Emil Ursu, vor fi expuse peste 250 de piese, documente si obiecte religioase provenite de la muzee din tara si din Republica Moldova.

"Expozitia 'Stefan cel Mare - din istorie in vesnicie' se doreste a fi cea mai importanta actiune de acest fel, cel putin dupa 1990. Este vorba, pe de o parte, de numarul mare de piese care participa la aceasta expozitie. Din Romania, o parte importanta a pieselor vor veni de la Muzeul National de Istorie al Romaniei, Muzeul National de Arta, Muzeul National al Literaturii Romane, dar si de la muzeele judetene din Neamt, Botosani, Vaslui, Iasi si Bacau", a afirmat Ursu.

Potrivit acestuia, majoritatea exponatelor sunt "foarte valoroase", exemplificand cu un steag liturgic de epoca Stefan cel Mare, o serie de tetraevangheliare lucrate manual, donate de voievod unor asezaminte religioase, dar si un fragment din racla originala a Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, din lemn pictat, reprezentand o scena din viata acestuia.

Emil Ursu a spus ca "vedeta" expozitiei este o spada a lui Stefan cel Mare, "sora geamana" a celei din Turcia, adusa de la Muzeul Judetean din Vaslui, unde a fost tinuta in depozit.

"Spada este, practic, sora geamana a celei cunoscute de romani de la Muzeul din Topkapi. Spada a fost descoperita la sfarsitul anilor '70 intr-o locuinta din curtea domneasca din Vaslui. (...) Ca atare, aceasta spada reprezinta o noutate absoluta si o surpriza foarte placuta, deoarece din acest moment putem vorbi ca in Romania exista o spada a marelui voievod, cunoscuta si datata cert", a aratat Ursu.

El a adaugat ca aceasta descoperire arheologica a fost facuta publica in 1980, fara a se prezenta o fotografie.

Ursu a subliniat ca exponatele sunt originale, cu exceptia a doua copii ce reprezinta o cadelnita si tetraevangheliarul de la Humor, ale caror originale se afla la Manastirea Putna.

Expozitia de la Suceava a fost organizata in parteneriat cu Muzeul National de Istorie din Bucuresti, iar Muzeul Bucovinei a finantat asigurarea pieselor de la toate celelalte muzee participante, cu exceptia celor din Capitala.

Muzeul Bucovinei a platit prima de asigurare pentru aproximativ 150 dintre piesele expuse. Acestea au fost asigurate pentru aproximativ 90 de milioane de euro.

Evenimentul de la Suceava este dedicat implinirii a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a marelui voievod, organizatorii considerand "necesara readucerea in prim-plan atat a personalitatii lui Stefan cel Mare, care constituie si astazi un model, cat si a Sucevei medievale, la vremea respectiva principala resedinta domneasca, centru politic, militar si religios al Moldovei".

Expozitia va putea fi vizitata la Suceava pana in februarie 2018, dupa care aceasta va fi itineranta, urmand ca la 1 decembrie 2018 sa fie prezentata la Alba Iulia.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#spada Stefan cel Mare muzeu Bucovina, #spada Stefan cel Mare Romania, #expozitie obiecte Stefan cel Mare, #Muzeul Bucovinei Stefan cel Mare , #expozitie