Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Cultura > pictori
A   A   A

Schite realizate de Leonardo da Vinci, descoperite cu tehnologia folosita pentru prinderea lui Osama bin Laden

Schite realizate de Leonardo da Vinci, descoperite cu tehnologia folosita pentru prinderea lui Osama bin Laden
Foto: Facebook / National Gallery
O serie de schite apartinand lui Leonardo da Vinci a fost descoperita sub culorile uneia dintre cele mai cunoscute picturi semnate de artist, "Fecioara intre stanci", folosind tehnologia utilizata pentru prinderea lui bin Laden.

Tabloul "Fecioara intre stanci" va fi piesa centrala a unei expozitii gazduite de National Gallery din Londra, arata The Guardian.

Specialistii care au investigat lucrarea cu instrumente electronice performante au descoperit o "compozitie abandonata" sub cunoscuta imagine.

Cercetatorii au scos la lumina schita initiala a tabloului, figurile ingerului si a pruncului Iisus prezentand diferente semnificative fata de forma finala a lucrarii.

"Ambele personaje sunt plasate mai sus in schita, iar ingerul priveste in jos spre pruncul Iisus si il tine mult mai strans in brate", se arata in comunicatul National Gallery.
Echipa compusa din sase experti a folosit tehnologie de ultima ora in luna ianuarie si a putut sa identifice urmele schitelor pentru ca liniile erau realizate cu o substanta care contine zinc. Tehnologia folosita pe baza de macro-fluorescenta cu raze x si infrarosii pentru imagistica hiperspectrala este aceeasi aparatura folosita de puscasii marini americani pentru a cartografia vila in care a fost descoperit Osama bin Laden in Pakistan in 2011.

"Este vorba despre o schita rapida facuta de Leonardo. Este cea mai mare apropiere la care putem ajunge fata de Leonardo in timpul vietii sale. Ar putea sa fie ceva nesemnificativ din punct de vedere artistic, dar este extrem de important, chiar impresionant, ca marturie a omului insusi", a aratat Martin Clayton, directorul sectiei de desene si tiparituri de la Fondul Colectiei Regale.
Galeria britanica pregateste expozitia "Leonardo: Experience A Masterpiece" care va transforma spatiul de la parterul muzeului intr-o serie de patru camere care sa ofere "experiente multisenzoriale" care vor include recreerea capelei in care a fost expusa initial lucrarea "Fecioara intre stanci".

Expozitia va fi deschisa intre 9 noiembrie si 12 ianuarie.
Facebook ShareTweet
 Vineri, 16 August 2019, ora 12:31

 Articol citit de 3979 ori

Citeste si: