Premiera istorica: Expozitie de arta romaneasca la Luvru (Galerie foto)

Luni, 01 Aprilie 2019, ora 16:57
6625 citiri
Premiera istorica: Expozitie de arta romaneasca la Luvru (Galerie foto)
Foto: Muzeul National de Arta al Romaniei

In perioada 17 aprilie - 29 iulie, la muzeul Luvru va avea loc expozitia "Broderii de traditie bizantina din Romania. In jurul stindardului lui Stefan cel Mare".

"Evenimentul este unul istoric, fiind prima expozitie de arta romaneasca la muzeul Luvru, iar capodoperele broderiei romanesti vor fi prezentate in chiar inima galeriei medievale a acestuia, printre cele mai valoroase opere artistice ale umanitatii", transmit reprezentantii Muzeului National de Arta al Romaniei intr-un comunicat remis Ziare.com.

Reprezentantii muzeului precizeaza ca expozitia se centreaza pe imaginea-simbol a steagului de lupta cu chipul Sfantului Gheorghe, brodat in urma cu peste 500 de ani si oferit de Stefan cel Mare manastirii Zografu de la Muntele Athos.

"Recuperat in timpul Primului Razboi Mondial de armata franceza si restituit Romaniei in cadrul unei ceremonii solemne ce a avut loc in 1917 la universitatea Sorbona, acesta devine emblematic pentru dinamica relatiilor culturale dintre Romania si Franta din ultimul secol. Alte 26 de broderii, datand din 1437 pana la sfarsitul secolului al 17-lea, vor completa discursul tematic al expozitiei dedicat rolului magistrat pe care l-au asumat artistii si mecena din Tarile Romane in conservarea traditiilor artistice bizantine.

Valurile liturgice sau decorative care se vor expune acum, elementele vestimentare sau exceptionalele portrete brodate pe acoperamintele de mormant moldovenesti vor aduce in fata publicului mesajul cel mai autentic si mai expresiv al culturii medievale romanesti", se arata in comunicat.

Expozitia de la Paris are loc la invitatia muzeului Luvru.

"Interesul Frantei pentru capodoperele artei vechi romanesti a fost stimulat de primele participari ale Romaniei la Expozitiile Universale de la sfarsitul secolului al 19-lea de la Paris (1867 si 1900), dar si in urma organizarii la Bucuresti, in 1924, a celui dintai Congres international de studii bizantine, care a generat o intensa preocupare a sanvantilor lumii pentru patrimoniul medieval din Romania.

Dintre acestea, expozitia acorda un loc special renumitului cercetator Gabriel Millet si arhivei documentare a acestuia, precum si volumului publicat de el in 1947 - 'Broderies religieuses de style byzantin' - in paginile caruia piesele romanesti, simboluri ale trecutului glorios al Principatelor Romane, ocupa un spatiu foarte generos", se arata in document.

Foto: Muzeul National de Arta al Romaniei

A.G.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#expozitie romaneasca muzeul Luvru, #Broderii de tradi ie bizantina din , #expozitie