Panorama marilor spioni sovietici si rusi (I)

Sambata, 22 Iunie 2013, ora 10:34
6892 citiri
Panorama marilor spioni sovietici si rusi (I)
Foto: Big Picture

Vechimea spionajului se pierde in negura istoriei. Egiptenii antici aveau un sistem bine dezvoltat pentru obtinerea de informatii, iar evreii foloseau spioni poate inaintea egiptenilor.

Mai recent, spionii au lucrat cu zel in Anglia de sub Elisabeta I. Japonia feudala avea un aparat bine pus la punct pentru culegerea informatiilor, iar in imperiul roman informatorii erau bine platiti, dar ucisi in cele din urma pentru pastrarea secretului.

Chiar si in Evul Mediu uciderea informatorilor era considerata calea cea mai sigura pentru pastrarea informatiilor "clasificate" int-un secret desavarsit si nici in contemporaneitate n-au lipsit situatii cand spioni de seama au disparut fara urma, fara alt motiv decat acela ca mortii nu vorbesc.

Aparitia Uniunii Sovietice a declansat perioada de glorie a spionajului contemporan, Lenin insusi indeletnicindu-se cu spionajul; altfel n-avea cum sa calatoreasca in toata Europa, fara letcaie in buzuar.

Razboiul Rece a impulsionat si el spionajul modern, unde s-au infruntat Statele Unite si aliatii sai pe de o parte, Uniunea Sovietica si aliatii ei pe de alta parte, plus China, cam intre ei ceilalti doi.

Ethel si Julius Rosenberg

In 1950, cuplul a fost acuzat de catre FBI ca ar fi transferat informatii ultrasecrete privind tehnica nucleara din America in URSS.

Vina lor a fost controversata in presa, indeosebi in ce o priveste pe femeie, totusi justitia a ramas neinduratoare si sotii Rosenberg au fost executati la 19 iunie 1953 in inchisoarea Sing Sing din New York City, potrivit Big Picture.

Lavrenti Pavlovici Beria

Beria, pe numele lui complet Lavrenti Pavlovici Beria, a condus securitatea sovietica si a fost mana dreapta a lui Stalin. Este cunoscut mai curand ca un satrap, responsabil pentru faimoasele Gulaguri.

Un conflict intern a provocat arestarea lui de catre rivali si judecarea pentru patru capete de acuzare: tradare, terorism in timpul razboiului, activitate contrarevolutionara in 1919 si viol (ar fi violat o fata de 16 ani in 1949).

A fost condamanat in baza acestor acuzatii, pentru colaborare cu serviciile secrete britanice (sic) si impuscat.

Elizabeth Bentley

Elizabeth Bentley reprezinta un caz unic. In 1938, Bentley a inceput prin spionarea nazistilor din New York, in favoarea Partidului Comunist american.

Ulterior a parasit America si a plecat in URSS, ca sa-i serveasca pe comunistii de acolo. Nu i-a placut insa viata sovietica si, intrand in conflict cu conducerea de la Moscova, s-a intors in SUA si s-a "predat" la FBI, impreuna cu un grup de 100 agenti apartinand retelei sale.

A trait in libertate 55 de ani, varsta la care a murit de cancer gastric, la 3 decembrie 1963.

Rudolf Abel

Rudolf Abel este considerat unul din cei mai valorosi spioni sovietici plasati in SUA, pentru transmiterea informatiilor secrete de tehnica nucleara.

Impreuna cu asistentul sau, Raynaud Hayhanena, nascocise un mijloc de a transmite documente peste frontinera, fara dificulati: microfilme ascunse in monezi goale.

Peste o astfel de moneda goala (dar cu microfilm inauntru) a dat intamplaor un vanzator de ziare, care a reclamat ca fusese inselat.

Au urmat procesul si condamnarea lui Abel. Totusi a avut noroc: America a accepat sa-l cedeze sovieticilor la schimb cu pilotul Harry Powers si cu un student american.

Rudolf Abel a murit ca Erou al Uniunii Sovietice, decorat cu Ordinul Lenin.

Kim Philby

Philby a fost angajat de serviciile secrete britanice, desi se stia ca lucrase deja ca spion sovietic in 1933.

A reusit sa joace un joc dublu pana in 1963. In doua decenii si ceva, Kim Philby, cu numele de cod M16, a reusit sa se strecoare acolo unde putea obtine cele mai pretioase informatii pentru Uniunea Sovietica.

A sesizat in ultima clipa ca este filat si a fugit in URSS, unde a primit distinctia de Erou al Uniunii Sovietice. A murit in 1988.

Nu rata partea a doua a documentarului despre spionii rusi, ce va fi publicata duminica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#spioni rusi celebri, #spionaj sovietic, #agenti secreti, #spioni sovietici , #documentar
Comentarii
Poza Litza Chitzalau
Litza Chitzalau
rank 2
Lenin a fost un spion sovietic finantat de bancherii internationali