Noua regizori consacrati care au lucrat si in televiziune (Galerie foto)

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 18:24
2509 citiri
Noua regizori consacrati care au lucrat si in televiziune (Galerie foto)

Majoritatea regizorilor si-a inceput cariera lucrand in televiziune inainte sa patrunda in industria filmului.

Cand un regizor se orienteaza catre televiziune, acest lucru este vazut adesea ca un pas inapoi in cariera lui, insa, uneori, aceasta schimbare ii poate reinsufleti creativitatea inainte sa se intoarca la marele ecran.

Poti vedea mai jos noua regizori consacrati care au lucrat in televiziune si succesul inregistrat de acestia pe micul ecran, conform Mental Floss.

David Lynch

Dupa ce a fost nominalizat la premiile Oscar cu filmul The Elephant Man (1980), David Lynch a continuat sa forteze limitele cinematografiei cu filmul SF Dune (1984) si thrillerul Blue Velvet (1986).

In 1990, regizorul american a decis sa se orienteze catre televiziune, realizand serialul de succes Twin Peaks (1990 - 1991). Dupa acest serial, David Lynch s-a intors pe marele ecran, realizand in 1992 filmul horror cu tenta psihologica Twin Peaks: Fire Walk With Me, vazut atat ca un prolog, cat si ca un epilog al celebrului serial.

Jane Campion

Jane Campion a inceput cariera regizorala de succes in 1989 cu filmul Sweetie, o pelicula ciudata si plina de mister. Au urmat The Piano (1993), In The Cut (2003) si Bright Star (2009).

In 2011, regizoarea s-a concentrat pe realizarea unui serial pentru televiziune ce cuprinde sapte episoade, intitulat Top of the Lake. Filmul spune povestea unei femei detectiv care se intoarce in orasul sau natal din Noua Zeelanda pentru a investiga disparitia unei fete.

Filmul va avea premiera in data de 18 martie 2013, la Sundance Film Festival.

Martin Scorsese

In 2007, Martin Scorsese a castigat Oscarul pentru Cel mai bun regizor cu filmul The Departed, cu Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson si Mark Wahlberg. The Departed a castigat si premiul pentru Cel mai bun film la premiile Oscar din 2007, ca si premiul pentru Cel mai bun scenariu adaptat.

Ulterior, regizorul american a decis sa realizeze pentru HBO serialul Boardwalk Empire (2010 - 2012, urmand sa fie realizata si a patra serie), cu Steve Buscemi si Michael Pitt. Drama Boardwalk Empire este centrata pe perioada prohibitiei. Filmul a castigat 12 premii Emmy, inclusiv pentru regie.

Rainer Werner Fassbinder

Unul dintre regizorii fondatori ai noului val din Germania de la sfarsitul anilor '60, Reiner Werner Fassbinder, a murit in 1982 la varsta de 37 de ani in urma unei supradoze. Cariera sa a fost scurta, dar plina de realizari.

Rainer Werner Fassbinder a regizat 40 de filme de lung metraj, doua seriale de televiziune si 24 de piese de teatru din 1970 pana in 1982. Dupa ce a lansat capodopera sa, The Marriage of Maria Braun (1979), Fassbinder a realizat serialul pentru televiziune Berlin Alexanderplatz (1980), avand ca subiect viata unui fost detinut din perioada anilor '20.

David Fincher

Cunoscut mai ales pentru regizarea filmelor Seven (1995), Fight Club (1999) si Zodiac (2007), David Fincher a produs si a regizat episoade din House of Cards (2013 pana in prezent), adaptare a unui film realizat de BBC.

House of Cards are in centru afacerile din spatele usilor inchise de la Capitol Hill, iar premiera a avut loc pe data de 1 februarie, pe platforma de vizionare filme si TV online Netflix. Distributia ii include pe Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara si Corey Stroll.

Alfred Hitchcock

Dupa ce realizase aproape 30 de ani filme pentru marele ecran, Alfred Hitchcock a creat antologia pentru televiziune Alfred Hitchcock Presents (1955 - 1965), care a inclus povesti din genul thriller care erau prea scurte pentru a fi transpuse in pelicule pentru marele ecran.

La inceputul anilor '60, cand Hitchcock nu gasea fonduri pentru a regiza filme, s-a orientat catre echipa sa de televiziune pentru a realiza pelicule cu buget redus, printre care s-a numarat si Psycho (1960). Folosind actorii din filme de televiziune, costurile pentru realizarea acestui thriller au fost foarte scazute comparativ cu cele implicate de un film traditional.

Gus Van Sant

In 2009, Gus Van Sant a fost nominalizat la premiile Oscar, la categoria Cel mai bun regizor, pentru filmul Milk (2008). Dupa aceea, regizorul american s-a concentrat pe realizarea serialului pentru televiziune Boss(2011 - 2012).

Boss este despre un primar din Chicago care se lupta sa conduca orasul si sa isi tina familia unita in acelasi timp. Toate aceste lucruri se intampla concomitent cu faptul ca primarul este diagnisticat cu dementa in episodul pilot al serialului.

Boss a fost intrerupt dupa doua sezoane, dar a fost nominalizat la premiile Golden Globes.

Robert Altman

Regizorul Robert Altman si-a inceput cariera in televiziune, apoi a facut saltul catre filme cu MASH in 1970, singurul lungmetraj din franciza cu acelasi nume, avandu-i in rolurile principale pe Donald Sutherland, Tom Skerritt, Elliott Gould, Sally Kellerman si Robert Duvall.

Robert Altman a atins apogeul creatiei sale in anii '80, cand a regizat serialul cu tema politica Tanner '88, prezentat de HBO. Filmul are 11 episoade si urmareste viata unui politician in timp ce participa la campania din 1988.

Filmat sub forma unui documentar, Tanner '88 a revolutionat serialele de televiziune si peliculele care parodiaza acest gen.

Michael Mann

Unul dintre primii regizori care a adoptat filmele in format digital, Michael Mann, si-a dat seama ca poate avea succes cu acest nou format TV.

In 2011, Mann a facut echipa cu David Milch, unul dintre creatorii NYPD Blue, pentru a crea drama Luck pentru HBO. Filmul are ca subiect cursele de cai si din distributie face parte Dustin Hoffman.

Luck a primit aprecieri pozitive din partea unor critici, insa a avut ratinguri scazute, iar filmarile au fost oprite dupa ce cativa cai de curse au murit. Moartea animalelor in timpul filmarilor a adus pelicula in atentia unei organizatii care lupta pentru drepturile animalelor, care s-a opus continuarii acesteia.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#regizori celebri televiziune, #regizori filme televiziune, #regizori consacrati televiziune, #regizori celebri seriale TV , #regizori