Nicolae Manolescu: In situatia Hertei Muller sunt si Nicolae Breban, si Eugen Simion, scriitori nitelus mai importanti

Marti, 17 Aprilie 2018, ora 17:07
8712 citiri
Nicolae Manolescu: In situatia Hertei Muller sunt si Nicolae Breban, si Eugen Simion, scriitori nitelus mai importanti
Foto: Arhiva Hepta.ro

Herta Muller nu e interesata de statutul ei in Uniunea Scriitorilor din Romania, spune presedintele USR, Nicoale Manolescu, precizand ca in situatia autoarei laureate cu Nobelul se afla si scriitori "nitelusi mai importanti", cum sunt Nicolae Breban si Eugen Simion.

"Nu s-a produs nimic, de fapt. E un lucru foarte simplu, conform statutului, cand un scriitor nu isi plateste cotizatia la timp, cu alte cuvinte pe 2017 inclusiv, e suspendat, in sensul ca nu participa la vot. In rest, are toate drepturile si continua sa fie membru in registrele Uniunii Scriitorilor. Cazul Hertei Muller e acesta, nu si-a mai platit cotizatia de nu stiu cata vreme.

A venit in tara, a fost la FILIT la Iasi si nu a interesat-o", a spus Nicolae Manolescu, pentru Ziare.com.

Presedintele Uniunii Scriitorilor a precizat ca Herta Muller insasi nu a fost interesata de plata cotizatiei, nici macar cand colegii de la Timisoara si-au propus sa faca o cheta si sa achite astfel contributia scriitoarei.

"Colegii de la Timisoara au vrut sa faca o cheta, sa-i plateasca, dar trebuia sa o intrebe si pe ea, daca vrea, iar ea a zis ca nu o intereseaza. Asta e toata povestea".

Manolescu a mai precizat ca situatia Hertei Muller nu e singulara, fiind scriitori "nitelus mai importanti" care nu au cotizatia la zi si au astfel drepturile suspendate.

"In aceasta situatie se gasesc mai multi, si Eugen Simion, si Nicolae Breban, scriitori nitelus mai importanti chiar decat ea, chiar daca ea a luat Premiul Nobel. Dar asta nu are nicio legatura cu Nobelul. Nobelul nu are nicio legatura cu aceasta cotizatie", a spus Nicolae Manolescu.

Cum a ajuns Herta Muller suspendata din USR

In prag de alegeri pentru Uniunea Scriitorilor, a venit vestea ca Herta Muller, scriitoare germana nascuta in Banat, a fost suspendata din USR. Acest lucru nu inseamna insa ca scriitoarea a fost exclusa, ci ca nu isi mai poate exercita unele drepturi, pana cand nu achita, la zi, cotizatia.

Cotizatia anuala pe care trebuie sa o plateasca membrii Uniunii Scriitorilor este de 150 de lei.

Herta Muller, singurul scriitor originar din Romania care a fost laureat al Nobelului pentru literatura, a participat, la mijlocul lunii martie, la Targul de carte de la Leipzig, unde a reprezentat, alaturi de alti autori romani, tara noastra.

Special pentru asta, a tradus versurile Adei Milea si a vorbit despre romanii cu "patria in ranita", nevoiti sa emigreze.

Herta Muller s-a nascut la 17 august 1953 in satul Nitchidorf din Banatul svabesc. A studiat germana si romana la Universitatea din Timisoara, lucrand apoi ca traducatoare intr-o fabrica si ca profesoara.

A intrat in vizorul Securitatii si a inceput sa fie persecutata dupa refuzul ei de colaborare si in urma prieteniei cu membrii societatii Aktionsgruppe Banat.

In 1982 a debutat cu volumul de povestiri "Tinuturile joase" (Niederungen, Kriterion; Humanitas Fiction, 2012), masiv cenzurat, care va aparea in 1984 si in RFG. Din 1985 operele Hertei Muller au fost interzise in Romania.

Presiunile tot mai puternice din partea Securitatii au fortat-o sa emigreze in Germania in 1987, iar de atunci traieste la Berlin.

Este laureata a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatura Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatura al Fundatiei Konrad Adenauer (2004). Academia Suedeza i-a decernat in 2009 Premiul Nobel pentru literatura.

Ce spune Statutul Uniunii Scriitorilor

La Capitolul III, dedicat membrilor, articolul 8, sunt prevazute atat obligatiile scriitorilor membri au Uniunii, cat si situatiile in care acestia pot fi exclusi.

Astfel, membrii USR au, printre altele, obligatia de a-si achita in fiecare an cotizatia stabilita de Consiliul USR.

"Daca membrul USR nu-si achita cotizatia pe o perioada de cel putin un an, el e suspendat din drepturi, dupa cum prevede Regulamentul Comisiei de Monitorizare, Suspendare si Excludere", se arata in statut.

Articolul 9 stipuleaza cand anume se pierde calitatea de membru USR:

a) ca urmare a demisiei;

b) prin excludere, pentru incalcarea prevederilor Statutului prin fapte care au adus USR prejudicii materiale, morale si de imagine grave.

Deciziile de suspendare sau excludere sunt luate de Consiliul USR la propunerea Comisiei de Monitorizare, Suspendare si Excludere, care functioneaza conform Regulamentului propriu.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Herta Muller USR suspendare, #Nicolae Manolescu Breban Simion , #scriitori