Nautilus la Polul Nord: Nu cu sanii trase de caini, ci cu submarinul, acum 55 de ani

Sambata, 03 August 2013, ora 22:36
5978 citiri
Nautilus la Polul Nord: Nu cu sanii trase de caini, ci cu submarinul, acum 55 de ani
Foto: Infoniac

Se implinesc astazi 55 de ani, de cand, la 3 august 1958 orele 23,15 submarinul american Nautilus, dupa ce navigase 2.000 km sub calota de gheata, fara posibilitata de a iesi la supafata, transmitea prin radio emotionantul comunicat: "anuntam intreaga lume, anuntam tara noastra si marina noastra militara ca in acest moment ne gasim pe coordonata Polului Nord al Planetei".

Lumea intreaga a aflat ca submarinul militar american Nautilus, transportand 116 persoane, inclusiv comandantul William R. Anderson a parcurs cu bine distanta dintre portul Barrow din Alasca si punctul geografic caruia i-am putea spune "paralela 90", scrie Infoniac.ru.

Replica la Sputnik

Merita sa amintim intre paranteze ca Polul Nord geografic nu coincide cu cel magnetic, situat la cca 1.600 km distanta de acesta si avand pozitia instabila. Polul Nord magnetic se deplaseaza, iar specialisitii au calculat ca, daca aceasta dinamica va continua, peste 50 de ani Polul Nord magnetic se va situa undeva in nordul Siberiei.

In 1958, echipajul de pe Nautilus ajungea pentru prima oara pe sub apa la Polul Nord geografic, acolo unde multi nazuisera sa ajunga printre troiene, pe sanii trase de caini, cei mai multi gasindu-si sfarsitul in iarna vesnica.

Fireste, nu toti. Memorialistii consemneaza ca primul om care a atins Polul Nord geografic, strabatand nesfarsitele zapezi, a fost exploratorul american Robert Edwin Peary, impreuna cu asistentul sau si cu patru eschimosi, in anul 1909.

Departe de a fi o intamplare, expeditia din 1958 era un simbol strategic. O ordonase generalul Dwight D. Eisenhower, ca replica la lansarea de catre sovietici a primului satelit artificial Sputnik, premiera mondiala de mare rasunet.

Replica a fost atingerea Polului Nord de care americani cu un grup mare de 116 persoane, folosind tehnica militara de ultima generatie si nu sanii trase de caini, ca pana atunci.

Best seller numai cu ce a fost declasificat

Desi, despre extraordinara calatorie la Polul Nord pe sub calota de gheata a oceanului, comandantul William R. Anderson a scris o carte, cele mai multe informatii privind atat calatoria, cat si cercetarile facute in adancuri au fost imediat clasificate de marina militara.

Pentru cartea sa, Anderson a obtinut declasificarea unora din ele, dar cele mai multe au ramas si astazi necunoscute marelui public, fapt care permite ipoteza ca in zona au incercat si rusii unele expeditii, fiind chiar posibil sa existe epavele submarinelor esuate.

In orice caz, pentru performanta sa, comandantul Anderson a fost distins de generalul Eisenhower, devenit intre timp presedinte al SUA, cu Legiunea de Merit.

Popularitatea castigata de Anderson i-a permis ca, dupa ce s-a retras din marina, sa se avante cu mare succes in politica, culminand cu incercarea de a fi propus ca vicepresedinte al SUA pentru alegerile din 1972.

Incercarea nu a reusit, dar numele lui s-a impus in politica americana, pana s-a retras si din viata publica, la numai cu cativa ani inainte de a-si gasi sfaristul in ziua de 25 februarie 2007, la varsta de 86 ani.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#sumbarin Polul Nord, #Nautilus Polul Nord , #documentar