Milan Kundera ar putea reprimi cetatenia ceha

Duminica, 11 Noiembrie 2018, ora 15:53
3725 citiri
Milan Kundera ar putea reprimi cetatenia ceha
Foto: Humanitas.ro

Prim-ministrul Andrej Babis a anuntat ca i-a propus scriitorului Milan Kundera, care traieste in exil la Paris si asupra caruia au planat suspiciuni inca neclarificate privind colaborarea cu politia politica din comunism, redarea cetateniei cehe.

"Cu siguranta merita sa reprimeasca cetatenia ceha", a spus Babis in Franta, unde se afla pentru celebrarea armistitiului din 1918, potrivit agentiei cehe CTK, citata de postul TV5.

In varsta de 89 de ani, Milan Kundera a emigrat in Franta in 1975. In acea vreme, cartile lui erau interzise in tara natala, iar viata lui privata era sub controlul constant si vigilent al politiei secrete comuniste StB.

Puterea comunista din fosta Cehoslovacie le-a retras oficial cetatenia lui Milan Kundera si sotiei lui, Vera, in 1979.

"Nu cunosc exact procedura de redare a cetateniei", a admis, totusi, prim-ministrul Cehiei, potrivit caruia sotii Kundera spera ca procedura nu va necesita "prea multa hartogarie".

Relatia lui Milan Kundera, nascut in 1929 la Brno - astazi pe teritoriul Republicii Cehe - cu tara natala nu au fost una usoara, dupa asa-numita Revolutia de catifea din 1989, care a dus la caderea comunismului. Scriitorul s-a intors de cateva ori in Cehia, dar fara a accepta vreo intalnire publica.

Potrivit lui Babis, Kundera, care de ani de zile refuza orice aparitie publica, nu a mai revenit acasa, in Cehia, de 22 de ani.

In 2008, vestea ca Milan Kundera ar fi colaborat, in tinerete, cu politia secreta comunista, fapt care a si dus la arestarea unui student, a luat prin surprindere comunitatea culturala.

Desi a negat, scriitorul nu a dat vreodata mai multe explicatii si s-a retras din viata publica.

"Astazi, in jurul orei 16.00, un student, Milan Kundera, nascut in 1 aprilie 1929 la Brno (...) s-a prezentat la acest departament pentru a raporta ca o studenta urma sa se intalneasca in cursul serii cu un anume Miroslav Dvoracek.

Acesta a dezertat aparent din seviciul militar si s-a dus in primavara anului trecut in Germania, unde intrase ilegal", arata raportul politiei cu numarul 624/1950, obtinut din arhivele Ministerului de Interne de revista Respekt.

Arestat la locul intalnirii, dupa acest denunt, Dvoracek a fost condamnat la 22 de ani de inchisoare. Initial, acuzarea ceruse in cazul sau pedeapsa cu moartea.

A fost eliberat dupa 14 ani, in 1963, cand Kundera tocmai publicase "Ridicole iubiri", roman care a insemnat primul sau pas spre celebritate.

In varsta de 21 de ani la momentul denuntului, Milan Kundera nu il cunostea personal pe Dvoracek, dar auzise despre intalnirea ce urma sa aiba loc printr-o a treia persoana, potrivit anchetei efectuata de Adam Hradilek, autorul articolului.

Acesta din urma, colaborator al Institutului pentru studierea regimurilor totalitare unde se ocupa de gestionarea arhivelor comuniste, a dat din intamplare peste numele lui Kundera.

El stia despre arestarea lui Dvoracek de la studenta care trebuia sa se intalneasca cu acesta si care traia cu sentimentul vinovatiei de la arestarea prietenului ei, potrivit Respekt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Kundera cetatenie comunism Cehia , #scriitori