Ion Caramitru acuza un linsaj mediatic si spune ca nu are ce sa-si reproseze ca director al Teatrului National din Bucuresti

Luni, 08 Iulie 2019, ora 20:13
6366 citiri
Ion Caramitru acuza un linsaj mediatic si spune ca nu are ce sa-si reproseze ca director al Teatrului National din Bucuresti
Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta.ro

Directorul Teatrului National din Bucuresti, Ion Caramitru, spune, intr-o scrisoare deschisa adresata "oamenilor, in general, spectatorilor, in special, prietenilor si celor care nu-i sunt prieteni", ca nu are sa-si reproseze "mai nimic, nici privind conduita civica, nici profesionala si nici materiala", iar cauza sa este "salvarea de la inactivitate si faliment a TNB si a principalelor institutii nationale ale Romaniei, aflate in directa legatura cu Ministerul Culturii".

"Nu am a-mi reprosa mai nimic, nici privind conduita mea civica, nici profesionala si nici materiala. Trebuie sa-mi reprosez increderea in oameni si naivitatea de a uita ceea ce romanul, tot timpul, stie - ca surprizele majore, dramatice si uneori chiar tragice vin de la cei carora, intr-un fel sau altul, le-ai facut doar bine in viata si in cariera. De-aici si pana la linsajul mediatic pe care il traiesc e doar un pas.

Trebuie sa ma apar, sa dovedesc, sa ma dezbrac in fata lumii, pentru a arata unde ma doare si ce am de gand sa fac. Cam cum era in comunism. Am mai trecut prin asta. Sunt pregatit", arata Caramitru in scrisoarea postata pe site-ul TNB.

El spune ca este nevoit pentru a treia oara in ultimii douazeci de ani sa-si salveze onorabilitatea.

"In 2001, tot la initiativa Ministerului Culturii, s-a decis un control, chitit sa ma compromita, in legatura cu UNITER. La final, am castigat in instanta un proces de calomnie care s-a incheiat cu condamnarea penala a secretarului de stat Ion Antonescu, zis 'Maresalu'. Am cerut, atunci, daune morale de 1 leu, fiindca nu castigul material m-a interesat, ci ca adevarul sa iasa la lumina.

Intre 2015 si 2017, am fost controlat in toate ipostazele de functionar public de binecunoscutul organism ANI. In 2017, dosarul a fost clasat. Astazi, ma pregatesc pentru a treia incercare.

Acuzele curg torential, sunt deja un infractor, terenul e aproape inundat. Numai ca astazi cauza mea este, in principal, salvarea de la inactivitate si faliment a Teatrului National din Bucuresti si a principalelor institutii nationale ale Romaniei, aflate in directa legatura cu Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, responsabil, de facto, de activitatea noastra", mentioneaza Ion Caramitru.

El acuza o serie de "delatiuni si neadevaruri venite de la cativa colegi lipsiti de scrupule".

"Sunt pregatit si pentru asta. Vreau sa-mi asigur prietenii ca nu am nevoie de ajutor, ca am adevarul de partea mea si ca voi lupta sa-l dovedesc. Ii rog doar sa ma urmareasca in tot ce fac. Atat", precizeaza Caramitru.

Reactia vine in toiul unui scandal fara precedent in teatrul romanesc, declansat dupa o concediere in masa la Teatrul National.

Caramitru, directorul TNB, a cerut demisia Ministrului Culturii, Daniel Breaz, in vreme ce acesta din urma a amenintat ca ii va trimite un control.

Mai mult, artistii romani au protestat in Piata Victoriei fata de taierile bugetare.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Caramitru TNB , #stiri cultura