Icoana din bucataria unei batrane a fost vanduta cu 24 de milioane de euro

Luni, 28 Octombrie 2019, ora 11:05
11919 citiri
Icoana din bucataria unei batrane a fost vanduta cu 24 de milioane de euro
Foto: Arhiva Ziare.com

O capodopera a pictorului italian Cimabue (1272-1302), "Hristos batjocorit", a devenit, duminica, tabloul primitiv cel mai scump adjudecat printr-o vanzare publica, fiind achizitionat cu peste 24 de milioane de euro (cu taxele incluse), la o licitatie istorica desfasurata la Senlis, langa Paris.

Suma a crescut la 19,5 milioane de dolari in timpul licitatiei, fara taxe, dupa ce tabloul de mici dimensiuni (25,8 cm pe 20,3 cm), care il reprezinta pe Hristos inconjurat de un grup de oameni cu atitudini agresive si fete schimonosite, fusese estimat la intre 4 si 6 milioane de euro, informeaza AFP.

Casa de licitatii Acteon, organizatoarea vanzarii, nu a precizat care a fost profilul cumparatorului acestei lucrari, descoperite din intamplare, in timpul unei mutari, in bucataria unei batrane de Compiegne, nu departe de Paris.

Este prima data in decenii cand un tablou de Cimabue este scos la licitatie.

"Aceasta lucrare devine pictura primitiva (dinainte de 1500) cea mai scumpa din lume (...) si, de asemenea, a saptea cea mai scumpa pictura veche din lume, dupa Salvator Mundi (2017), de Leonardo da Vinci, Masacrul Inocentilor, de Rubens (2002), Portretul lui Cosimo de Medici, de Jacopo da Pontormo (1989), Portret de femeie, de Rembrandt (2000), Portretul lui Lorenzo de Medici, de Raphael (2007) si Marele Canal, de Canaletto (2005)", a indicat intr-un comunicat Acteon.

Printre cei opt ofertanti se numarau muzee. Licitatia a inceput la 3 milioane de euro, iar trei dintre dintre ofertanti s-au aflat in sala.

"Hristos batjocorit" a fost realizat in tempera pe baza de ou si fundal din aur, pe o plansa din lemn de plop, si facea parte dintr-un diptic din 1280, in care erau reprezentate, pe opt panouri de dimensiuni asemanatoare, scene din ciclul Patimilor. Pana in prezent, sunt cunoscute doua dintre aceste scene: "Biciuirea lui Hristos" (aflata in colectia Frick, in New York) si "Fecioara Maria asezata pe tron cu fiul ei, inconjurata de doi ingeri" (National Gallery, in Londra).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#icoana Cimabue vanzare record, #Cimabue icoana licitatie , #arta