Eroarea judiciara din procesul scufundarii vasului Titanic

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 20:44
8381 citiri
Eroarea judiciara din procesul scufundarii vasului Titanic

Cunoscutul dezastru al vasului Titanic, scufundat in 1912 si devenit legenda, s-a incheiat cu un rasunator proces ce a avut loc la Londra in ziua de 3 iulie 1916, la peste trei ani de la eveniment.

Mortul e de vina

Procesul n-a vizat doar scufundarea pachebotului, fapt devenit intre timp notoriu, ci mai ales modul cum au reactionat vasele din zona la semnalele SOS. Este vorba de vasul Carpathia, sosit rapid la fata locului, si de California, care nu s-a prea sinchisit, rememoreaza Infoniac.

Instanta a confirmat faptul ca scufundarea a avut loc prin coliziunea cu un urias iceberg, iar dezastrul s-a produs urmare a vitezei excesive cu care naviga vasul Titanic, pe timp de noapte si intr-o zona a oceanului unde se stia ca exista ghetari plutitori.

Rostul procesului nu privea, fireste, numai restabilirea faptelor, ci in mare masura reglementarea numeroaselor pretentii care aparusera, indeosebi fata de firma transportatoare, din partea supravietuitorilor, dar si a rudelor sau mostenitorilor celor disparuti.

Fireste, nu era nevoie de un mare proces, pentru a se stabili vinovatia capitanului Smith, care conform legilor dure marinaresti nu si-a parasit nava pana in ultima clipa si a pierit in valuri. Acest capitol al aventurii s-a incheiat cu concluzia clasica: mortul e de vina.

Pe Titanic, au fost salvati doi cetateni romani

Interesant este cazul celorlalte doua vase din zona, respectiv Carpathya cel sosit prompt, si California, caruia i se reprosa totala lipsa de reactie la niste inexplicabile semnale luminoase, venite din larg. Sa fi fost semnale de pe Titanic?

De altfel, cu privire la vasul Carpathia, nu sunt multe de spus, faptele se cunosc, iar capitanul Sir Arthur Roson a fost considerat eroul epocii, el reusind sa scoata din barci si din apele inghetate ale oceanului peste 700 de persoane inca vii.

Arthur Roson s-a bucurat de intreaga glorie pe ambele maluri ale Atlanticului, iar regele Angliei l-a innobilat cu aceasta ocazie.

Printre supravietuitori s-au aflat si doi cetateni romani de origine evreiasca, mama si fiu: Bella si Meyer Moor, amandoi salvati.

Dar ce s-a intamplat cu celalalt vas care patrula in zona, cu California? Fara indoiala, capitanul vasului, lordul Stanley, dormea la acea ora. Nu i se poate imputa nimanui ca doarme in toiul noptii, fara sa aiba in acel moment vreun program de garda.

Abia dimineata, radiotelegrafistul de serviciu ii comunica scurt ca peste noapte s-a scufundat nava amiral a lumii, Titanic. Tot peste noapte, aparusera si cateva semnale luminoase in zare, desigur lipsite de importanta, de vreme ce disparusera rapid. N-ar fi fost motiv sa fie trezit capitanul.

Condamnarea morala

Numaidecat capitanul a pus nava in miscare, dar cand a ajuns in zona, colegul sau de pe Carpathya l-a informat ca totul s-a consumat tragic si ca el nu mai poate fi de niciun folos.

Au convenit ca va ramane sa patruleze zona, in speranta gasirii vreunui supravietuitor, putin probabil. Lordul Stanley a fost in situatia penibila de a se intoarce ca sa raporteze acest rezultat, in timp ce de pe Carpathya debarcasera deja cele cateva sute de oameni salvati.

Procesul din 3 iulie 1916 a inceput sub auspicii cat se poate de nefavorabile si s-a indreptat foarte dur contra comandantului de pe California. Lordului Stanley i se reprosa ca personalul n-a dat curs semnalelor luminoase si ca nu-si instruise marinarii corespunzator.

Lumea intreaga era consternata, iar tribnualul l-a invinuit pe lordul Stanley pentru neacordarea asistentei necesare oamenilor aflati in primejdie pe mare. A fost supus la condamnarea morala. Compania Leyland, detinatoarea vasului California, l-a concediat, nu l-a mai angajat nimeni si a fost nevoit sa se retraga din orice activitate, pentru a trai dintr-o modesta activitate agricola.

A murit la 24 ianuarie 1962, de insuficienta cardiaca. Mai tarziu, in acelasi an, s-a descoperit ca semnalele luminoase receptionate de personalul de pe California nu apartineau navei Titanic, ci unui vas norvegian de braconieri, care pescuia foci: Samson.

Nu se stie ce semnalizau cei de pe Samson, dar cert este faptul ca, de indata ce s-au simtit reperati, au incetat semnalizarea, punandu-i pe cei de pe California in imposibilitate de a reactiona.

Lordul Stanley a primit o reabilitare morala, prea tarzie.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#proces scufundare Titanic , #documentar