Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Cultura > documentar
A   A   A

Cum au incercat nazistii sa bombardeze New York-ul

Cum au incercat nazistii sa bombardeze New York-ul
Foto: io9
Un inginer austriac de origine ceha, Eugen Sanger, a prezentat nazistilor un proiect secret, revolutionar in acea vreme: un avion-racheta care ar fi putut bombarda New York-ul.

Avionul ar fi putut strabate 5.000 de kilometri in doar 5.000 de secunde, dar proiectul nu a fost dus pana la capat.

Sanger a realizat in 1930 un plan de construire a unui avion, care semana cu o aeronava conventionala, dar el a tinut secret proiectul pana in februarie 1933, potrivit io9.

Avionul era propulsat de o racheta care ar fi ajuns la o viteza de aproximativ 10.000 de kilometri pe ora si trebuia sa zboare la altitudini cuprinse intre 59 si 69 de kilometri. Sanger ar fi putut sa descrie cu usurinta proiectul realizarii avionului X-15 din anii '60.
In octombrie 1933, Sanger a prezentat o propunere de construire a bombardierului Ministerului Apararii din Austria. El a prezis atunci ca "zborul de 5.000 de kilometri va dura aproximativ 5.000 de secunde, avionul va avea o viteza de croaziera de 1.000 de metri pe secunda sau 3.600 de kilometri pe ora".

Intre 1938 si 1938, Sanger si sotia sa, Irene Bredt au continuat sa lucreze la bombardier. In octombrie 1938, un model al "pasarii de argint" a fost construit pentru testare.

Pana in august 1943, Sanger si-a finalizat proiectul. Raportul sau catre nazisti se intitula "O racheta cu raza lunga de actiune" si descria forma finala. Bombardierul s-ar fi plasat pe o orbita a Pamantului, iar greutatea sa era proiectata a fi de 100 de tone.
Avionul era similar cu cel descris in anul 1938. El avea 27,7 metri lungime si 2,2 metri latime, iar anvergura aripilor de 15 metri.

La mijlocul avionului era montat un locas pentru bombe. Aeronava era capabila sa transporte bombe de pana la 30 de tone.

Avionul ar fi fost lansat de pe o pista orizontala. Avionul-racheta ar fi intrat in straturile superioare ale atmosferei si apoi ar fi revenit la o altitutine mai mica pentru a lansa bombele.

Din fericire pentru New York, bombardierul nu a mai fost construit. Dar, povestea acestui proiect nu s-a sfarsit odata cu terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. O copie a planului lui Sanger a fost descoperita de trupele sovietice si dusa la Kremlin, insa nici aici proiectul nu a capatat contur.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 20:37
 Colaborator:George Titus Albulescu

 Articol citit de 6362 ori

Citeste si: