Conducerea Muzeului Antipa se opune instrainarii a 45% din suprafata libera de constructii a institutiei, ceruta de SGG

Luni, 24 Iunie 2019, ora 20:47
7501 citiri
Conducerea Muzeului Antipa se opune instrainarii a 45% din suprafata libera de constructii a institutiei, ceruta de SGG
Foto: site SGG

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" a inaintat luni un raspuns catre Ministerul Culturii, prin care isi manifesta opozitia fata de ideea instrainarii a 45% din suprafata libera de constructii a institutiei.

Potrivit unui comunicat al Muzeului "Antipa", institutia muzeala a primit, din partea autoritatii finantatoare - Ministerul Culturii si Identitatii Nationale -, solicitarea de a raspunde unei adrese venite dinspre Secretariatul General al Guvernului privind cedarea a 5.300 de metri patrati din parcul muzeului in vederea realizarii unei alte constructii.

Secretarul general al Guvernului este Toni Grebla (foto).

"De asemenea, anterior primirii acestei adrese, managerul Muzeului, Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care Muzeul 'Antipa' il are in administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat si pe care nu o doreste.

Muzeul isi manifesta regretul pentru aceasta situatie de confuzie, de care nu se face vinovat, si isi reafirma intentia pastrarii integritatii parcului istoric", precizeaza sursa citata.

Argumentele care indreptatesc refuzul institutiei muzeale sunt legate de: calitatea de monument istoric a muzeului, in integralitatea sa, apartenenta la o zona construita protejata; importanta spatiului verde din incinta institutiei, nevoia de spatiu pentru activitatile muzeului.

Potrivit sursei citate, "datorita dezvoltarii patrimoniului si diversificarii activitatilor din ultimii 100 de ani, muzeul are nevoie de suplimentarea depozitelor pentru colectiile in continua crestere, de un spatiu adecvat pentru organizarea de expozitii temporare de anvergura, dar si de spatii noi de expunere".

"In perioada recenta, prin Contractul de management nr. 86/18.09.2017, este prevazuta extinderea muzeului printr-o constructie subterana care sa pastreze intact spatiul verde si care sa ofere spatiile suplimentare de care muzeul are nevoie", se arata in comunicat.

In opinia conducerii institutiei, extinderea muzeului va asigura depozitarea colectiilor in conditii optime de climat si securitate; dezvoltarea colectiilor in spatiile nou construite, inclusiv oferirea de spatiu temporar sau permanent pentru colectii aflate in dificultate la oricare alte muzee de profil din tara; organizarea optima a programelor cultural-educationale si de valorificare a patrimoniului (expozitii temporare etc.); cresterea substantiala a numarului de vizitatori, prin folosirea spatiilor expozitionale nou create, ceea ce ar creste sustenabilitatea financiara a muzeului, si dezvoltarea activitatii curatoriale si de cercetare a patrimoniului in spatiile eliberate in vechea cladire a muzeului.

Aceasta spune ca pastrarea intacta a suprafatei de teren ce apartine muzeului este de o importanta capitala, fiind practic garantul existentei si dezvoltarii Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa".

In context, institutia isi manifesta increderea ca Guvernul va lua in considerare "necesitatea pastrarii parcului actual si a extinderii spatiilor Muzeului, fara afectarea spatiului verde".

Cu un patrimoniu de aproximativ 2 milioane de exemplare si un numar de vizitatori de 311.639 in anul 2018, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" este unul dintre cele mai vizitate muzee din Bucuresti si din tara.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#terenuri Muzeu Antipa Guvern , #Muzeul Antipa