Cetatea dacica Sarmisegetusa Regia va fi restaurata, cel mai mare proiect din ultimii 30 de ani

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 21:08
6479 citiri
Cetatea dacica Sarmisegetusa Regia va fi restaurata, cel mai mare proiect din ultimii 30 de ani
Foto: Facebook Consiliul Judetean Hunedoara

Cetatea Dacica Sarmisegetusa Regia va fi restaurata, acesta fiind cel mai mare proiect din acest domeniu din ultimii 30 de ani. Valoarea lucrarilor, potrivit unui studiu realizat de specialistii Institutului National al Patrimoniului (INP), a fost estimata la 145 de milioane de lei.

Intitulat "Restaurarea si punerea in valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia", proiectul a fost realizat de INP impreuna cu colectivul stiintific al santierului arheologic, la solicitarea Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara, documentul fiind prezentat vineri la sediul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, se arata intr-un comunicat al CJ Hunedoara, remis AGERPRES.

Potrivit directorului INP, Stefan Balici, proiectul cuprinde trei obiective principale. Primul se refera la conservarea materialului istoric existent si a vestigiilor arheologice. Al doilea obiectiv este acela de recuperare a intelesurilor si a caracteristicilor arhitecturale ale ruinelor dacice, iar al treilea presupune interpretarea si prezentarea monumentului UNESCO.

"Este un proiect major, cum nu s-a mai facut in Romania de mai bine de 30 de ani - un proiect de asemenea anvergura pe un sit arheologic. Acoperim toate aceste trei paliere si as zice, daca m-as referi la un gest pe care il facem aici - care mi se pare cel mai important - este acela de recuperare a topografiei antice, care e o topografie antropica. Sunt terase geometrice facute de om, nu e un munte natural, e un munte care a fost prelucrat. In timp, aceste caracteristici geometrice si rigoarea aceasta a formei s-au pierdut. Noi incercam sa recuperam in primul rand aceasta topografie si apoi detaliile arhitecturale, in masura in care ruinele ne permit asta", a declarat directorul INP, citat in comunicatul CJ Hunedoara.

Foto: Facebook Consiliul Judetean Hunedoara

La randul sau, vicepresedintele CJ Hunedoara Sorin Vasilescu, desemnat sa coordoneze activitatea legata de cetatile dacice, a subliniat importanta proiectului realizat de catre specialistii INP si a reconfirmat determinarea administratiei judetene pentru a pune in valoare patrimoniul national din Muntii Orastiei.

"Astazi vedem rodul studiilor facute la Sarmizegetusa Regia, valoarea totala a acestui proiect fiind de aproximativ 145 de milioane de lei. Este vorba despre o suma uriasa pentru un proiect urias, o suma pe care CJ Hunedoara nu o are, dar care poate fi obtinuta din alte surse. Etapizat, se pot face pasi concreti in realizarea obiectivelor propuse", a spus Vasilescu.

Invitati la eveniment, reprezentantii Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, secretarul de stat Alexandru Pugna si secretarul general Rela Nicoleta Stefanescu, au reiterat sprijinul Guvernului pentru gasirea solutiilor legale de transmitere in administrarea CJ Hunedoara a tuturor cetatilor dacice de pe teritoriul judetului.

"Este imbucurator faptul ca la Hunedoara aveti o echipa la Consiliul Judetean interesata pentru rezolvarea acestor probleme, iar pe noi ne bucura ca avem oameni cu care putem colabora. Prezenta noastra aici este garantia faptului ca Ministerul Culturii si Identitatii Nationale este alaturi de dumneavoastra si ca isi doreste rezolvarea tuturor problemelor legate de proprietatea acestor locuri unde se gasesc cetatile dacice, dar si de rezolvarea proiectului foarte indraznet care ne-a fost prezentat astazi aici", a declarat secretarul de stat Alexandru Pugna.

Studiile si documentatiile realizate de specialistii INP vor sta la baza viitoarelor lucrari de conservare, restaurare si punere in valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, pe care CJ Hunedoara intentioneaza sa le deruleze in urmatorii ani.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#restaurare Sarmisegetusa Regia, #restaurare cetate dacica , #istoria culturii si civilizatiei
Comentarii