Andrei Plesu a castigat premiul Uniunii Scriitorilor pe 2018: Sunt putin mirat

Marti, 18 Iunie 2019, ora 10:58
4784 citiri
Andrei Plesu a castigat premiul Uniunii Scriitorilor pe 2018: Sunt putin mirat
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Filozoful si scriitorul Andrei Plesu a primit luni, in cadrul unei gale care s-a desfasurat la Teatrul National din Capitala, Premiul National al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) pentru anul 2018.

"Este o bucurie si o onoare sa decernez acest premiu al Uniunii Scriitorilor. Este vorba despre marele premiu. Important este ca se decerneaza aceste premii. (...) Este foarte bine ca aceasta activitate se desfasoara an de an. (...)

Il felicit pe domnul Plesu pentru intreaga activitatea, pentru tot ceea ce a dat natiunii romane si pentru ce a facut pentru aceasta tara. Sincere felicitari", a spus ministrul Culturii, Daniel Breaz, cel care i-a inmanat premiul scriitorului.

Andrei Plesu a spus ca este "foarte miscat" sa fie in pozitia aceluia care capata o asemenea inalta distinctie.

"Sunt putin mirat fiindca niciodata nu m-am identificat foarte precis cu profesiunea de scriitor, pentru ca pur si simplu este o profesiune cu contur difuz", a precizat Plesu.

Premiul Cartea de debut le-a fost inmanat scriitoarei Irina Roxana Georgescu, pentru "Notiuni elementare"; Editura Cartea Romaneasca, lui Mirel Talos, "Colectionarul de nuduri", Editura Rao si Andre Ferenc, "Szotag ado", Editura Jelenkor (Propunerea Comisiei pentru minoritati); Premiul "Mircea Ciobanu" lui Constantin Mateescu si Andrei Novac;

Premiul Cartea de traduceri i-a revenit lui George Volceanov, cu opera "W. Shakespeare - Regele Lear", Editura Tracus Arte.

Premiul Cartea pentru copii si tineret Adinei Rosetti, pentru "Povestea kendamei pierdute", Editura Arthur; Premiul Cartea de teatru lui Radu F. Alexandru, pentru "Ultima dorinta", Editura Polirom.

Premiul Cartea de critica, eseu si istorie literara a fost inmanat lui Horia Roman Patapievici, pentru opera "Doua eseuri despre paradis si o incheiere", Editura Humanitas, iar Premiul special i-a revenit lui Vintila Mihailescu, cu opera "Etnogeneza si tuica", Editura Polirom si lui Ioan T. Morar, cu "Sapte ani in Provence", Editura Polirom.

Totodata, Premiul Cartea de poezie a fost obtinut de Ovidiu Genaru, cu opera "La opt, gaura cheii si alte patimi", Editura Junimea, iar Premiul Cartea de proza Gabrielei Adamesteanu, cu "Fontana di Trevi", Editura Polirom.

Juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2018 (intrunit luni, 13 mai 2019) a fost alcatuit din: Dan Cristea (presedinte), Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon, Alex. Stefanescu si Razvan Voncu (membri) .

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Premiile Uniunii Scriitorilor pentru 2018 , #scriitori