A murit legendarul regizor Bernardo Bertolucci

Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 12:27
4828 citiri
A murit legendarul regizor Bernardo Bertolucci
Foto: Arhiva Hepta.ro

Celebrul regizor italian Bernardo Bertolucci a murit la 77 de ani, la Roma, a anuntat reprezentanta artistului, Flavia Schiavi.

Bertolucci, celebrat in lumea intreaga pentru pelicule ca "Ultimul Tango la Paris" sau "Conformistul", a murit luni, la 7 dimineata, la capatul unei lungi suferinte provocate de cancer, arata La Republica.

Cineastul care a primit premiul Oscar pentru pelicula "Ultimul imparat" era imobilizat intr-un scaun cu rotile de mai bine de un deceniu, dupa o operatie pentru hernie de disc nereusita.

Cariera lui Bertolucci a inceput in anii '60, cand cineastul s-a afirmat ca una dintre figurile majore ale noului val italian, alaturi de Antonioni, Fellini si Pasolini.

A fost singurul dintre acesti regizori care a trecut cu succes la productii hollywoodiene dupa ce a lansat in 1987 "Ultimul imparat", film distins cu noua premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film si cea mai buna regie.

Bertolucci s-a nascut la Parma, in 1940, fiul lui Attilio, un poet italian celebrat. Prietenia tatalui sau cu Pier-Paolo Pasolini l-a adus pe Bertolucci, pe atunci in varsta de 20 de ani, in postura de asistent de regie pentru debutul ca regizor pe care il planuia Pasolini.

Dupa ce a colaborat la pelicula lui Pasolini din 1961, "Accattone", Bertolucci a continuat ca scenarist si a semnat propriul sau debut in calitate de regizor, in 1962, cu "Cumatra uscata".

Bertolucci a colaborat si la pelicule de succes precum cele semnate de Sergio Leone in seria sa de spaghetti western. A ajuns celebru pentru pelicula "Inainte de revolutie" din 1964, povestea unui student marxist din Parma care are o aventura cu propria matusa. Acest film si "Conformistul", din 1970, au ilustrat apropierea lui Bertolucci de stanga politica radicala.

Mai tarziu, regizorul avea sa recunoasca: "Am trait un fel de vis al comunismului". A revenit dupa 1990 cu pelicule ca "Un ceai in desert", dupa romanul lui Paul Bowles sau "Micul Buda".

Printre actorii cu care a colaborat se numara Marlon Brando, Maria Schneider, Robert De Niro, Gerard Depardieu sau Burt Lancaster, dar si Keanu Reeves sau Liv Tyler.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Bernardo Bertolucci murit , #regizori