A fost ales cuvantul deceniului

Sambata, 04 Ianuarie 2020, ora 09:05
7114 citiri
A fost ales cuvantul deceniului
Foto: Facebook American Dialect Society

Pronumele neutru "they", folosit in engleza de un numar mare de persoane care refuza categoriile masculin/ feminin traditionale, a fost ales vineri cuvantul deceniului de American Dialect Society, care studiaza evolutia limbii ca emblema a anilor 2010-2019.

"Cand o parte fundamentala a limbii precum pronumele devine un indicator vital al tendintelor societatii, lingvistii devin atenti", a explicat lingvistul Ben Zimmer, care a prezidat vineri, la New Orleans, votul membrilor acestei organizatii americane fondata in 1889 si care este formata din lingvisti sau universitari dar este deschisa tuturor.

In timp ce unii folosesc pronumele compozit "iel" in franceza, tot mai multi americani care se numesc "non-binari" folosesc acum acest pronume plural neutru la singular, pentru a evita genurile traditionale.

Inainte de a desemna "they" drept cuvantul deceniului - dupa ce a fost ales "google" pentru deceniul 2000-2009, si "web" pentru anii 1990-1999 - American Dialect Society (ADS) a ales "cuvantul anului" din 2015.

In decembrie, dictionarul american online Merriam-Webster alesese si el "'they" drept cuvantul anului.

Termenul "they" a fost ales de ADS drept emblematic pentru deceniu, in fata expresiilor nascute pe retelele de socializare precum "BlackLivesMatter" si "MeToo" sau termeni ca "selfie" si "climat".

Martori ai importantei cresterii acestor discutii despre gen, persoanele non-binare sunt din ce in ce mai vizibile in serialele de televiziune si in lumea spectacolului, precum artistii Sam Smith sau Indya Moore (serialul de televiziune "Pose").

Un numar crescut de persoane din Statele Unite se prezinta de asemenea indicand pronumele pe care si-l doresc sa fie aplicat.

Gigantul Apple a adaugat recent emoticoane "neutre", din care nu se distinge genul, in ultima versiune a sistemului sau de operare.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#cuvantul deceniului American Dialect Society , #stiri cultura
Comentarii
Poza MyTwoCents
MyTwoCents
rank 5
Chiar trebuia ticneala asta ...