14 muzee din Paris ofera acces digital gratuit la peste 100.000 de opere de arta

Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 20:18
6297 citiri
14 muzee din Paris ofera acces digital gratuit la peste 100.000 de opere de arta
Foto: Arhiva Pixabay

Paris Musees, care reuneste 14 muzee din capitala Frantei, a inceput miercuri sa puna la dispozitia publicului, gratuit si fara restrictii, peste 100.000 de reproduceri digitale de inalta definitie ale operelor de arta din colectiile sale, pentru a le face mai cunoscute.

De la Petit Palais la Muzeul de Arta Moderna, aceasta initiativa "open content" (continut deschis) are drept scop "promovarea cresterii vizibilitatii operelor si a cunoasterii colectiilor in Franta si in strainatate", a explicat Paris Musees intr-un comunicat.

Aceste muzee, care contin numeroase comori artistice, sufera din cauza notorietatii gigantilor parizieni precum Muzeul Luvru, Muzeul Orsay, Grand Palais si Centrul Pompidou, relateaza AFP.

Punerea la dispozitie a acestor informatii "garanteaza accesul liber si reutilizarea gratuita a fisierelor digitale, fara restrictii tehnice, legale sau financiare, pentru utilizare sau nu comerciala", a precizat Paris Musees.

In plus fata de cele 100.000 de lucrari, Paris Musees va oferi acces liber la tot mai multe imagini pe masura ce sunt digitalizate si vor trece in domeniul public.

In prezent este suficient ca internautul sa intre pe site-ul colectiilor Paris Musees si, cu ajutorul cuvintelor cheie - de exemplu Petit Palais si Claude Monet - se vor afisa toate lucrarile corespunzatoare, insotite de fisiere care precizeaza data realizarii, materialele folosite si originea lor. De asemenea, imaginea aleasa poate fi descarcata pentru o calitate de inalta definitie.

"Daca aceasta licenta este deja folosita de muzeele internationale, precum Muzeul Rijksmuseum din Amsterdam si Metropolitan Museum din New York, Paris Musees este prima institutie franceza din Paris care a preluat-o", se arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#opere arta digital paris, #muzee paris digital gratis opere , #muzee