Dan Puric in PE, motiv de raca intre eurodeputatii romani

Joi, 23 Aprilie 2015, ora 16:55
9898 citiri
Dan Puric in PE, motiv de raca intre eurodeputatii romani
Foto: Facebook / Compania De Teatru Passe-Partout Dan Puric

Cristian Preda o acuza pe Maria Grapini ca a initiat o "campanie in favoarea actiunii militare a Rusiei" la Parlamentul European, invitandu-l sa sustina o conferinta pe Dan Puric, "cunoscut ideolog pro-Putin". In schimb, europarlamentarul PC spune ca intentia sa este sa promoveze Romania.

"Ii cer public premierului Victor Ponta sa opreasca finantarea de la buget a propagandei pro-ruse! Despre ce este vorba? Asa cum se stie, in mai multe state membre, ca si la nivelul Comisiei Europene, s-a decis blocarea pe toate caile a campaniilor de manipulare orchestrate de Moscova. Ei bine, unii politicieni romani vor, dimpotriva, sa sprijine operatiunile Moscovei.

O am in vedere azi pe Maria Grapini. Cunoscuta publicului larg pentru precaritatea educatiei sale si ignorata cu totul la Bruxelles, actuala deputata a planuit sa organizeze la PE o conferinta a lui Dan Puric, cunoscut ideolog pro-Putin. Dupa ce saptamana trecuta se agitau pentru a introduce Antena 3 in birouri, zilele astea pesedistii fac presiuni pentru a pune in scena in forul european o campanie in favoarea actiunii militare a Rusiei. Puric e invitat, la inceputul lui iunie, sa apere, in numele pluralismului si al diversitatii, vocea Moscovei", a postat, miercuri, pe Facebook Cristian Preda.

In plus, europarlamentarul PPE afirma ca "scandalul nu se opreste aici".

"Cu toate ca deputatii europeni dispun de mijloace financiare considerabile pentru a organiza conferinte, seminare, expozitii etc., Grapini a facut presiuni foarte mari asupra Institutului Cultural Roman, pentru ca propagandistul sa fie platit cu un onorariu consistent de la Bucuresti. De ce bani publici pentru amicul lui Dughin? Pentru a oficializa relatia?

Eu nu cred ca ICR trebuie sa finanteze propaganda Moscovei. E adevarat ca, atunci cand ICR a fost reconfigurat, in fruntea lui a venit Andrei Marga, cel care afirma ca Putin ar trebui sa fie un model pentru toti politicienii europeni. E si Ponta de aceeasi parere? Daca nu e, atunci o poate dovedi, blocand initiativa Mariei Grapini", a subliniat Cristian Preda.

Ideologul lui Putin: Este necesar un "imperiu eurasiatic" care sa includa tari precum Romania

Ideologul lui Putin participa la un colocviu organizat la Bucuresti

Invitatii Ziare.com Constantin Degeratu: Razboiul romano-roman, rezultat al eforturilor Rusiei

Nemultumirea lui Cristian Preda izvoraste din faptul ca, la inceputul lunii decembrie, in presa ucraineana a aparut informatia ca grupul de hackeri rusi "Shaltai Boltai" a spart e-mailul lui George Gavrisha, asistent al lui Aleksandr Dughin, ideologul Kremlinului, unde ar fi gasit o anexa cu tari, printre care si Romania, in care trebuie identificati si folositi oameni care pot face parte dintr-o "aripa pro-Rusia", care sa promoveze interesele Moscovei. Pe lista romanilor aparea si numele lui Dan Puric, insa actorul a declarat pentru Adevarul ca povestea i se pare "hilara".

Lista prietenilor Rusiei din Romania, deconspirata de hackeri: Iliescu, Nastase, Dan Puric si multi altii

Cum reactioneaza romanii pusi pe lista lui Dughin ca prieteni ai Rusiei

Contactata de Ziare.com, Maria Grapini, europarlamentar PC (S&D), a precizat care sunt intentiile sale.

Maria Grapini: Este o actiune culturala cu titlul "Sub acelasi cer, culturi diferite"

"In activitatea mea de europarlamentar mi-am propus, si sper sa si pot sa fac acest lucru, sa am si o latura de promovare a Romaniei si, bineinteles, de cunoastere de catre ceilalti europarlamentari din celelalte 27 de tari, a Romaniei adevarate, ca sa zic asa.

Si atunci, m-am axat si pe niste actiuni culturale. Asa cum am facut in decembrie un prim vernisaj cu pictori contemporani in cadrul PE, acum, in 1 iulie, vreau sa fac o actiune culturala. Titlul este 'Sub acelasi cer, culturi diferite'.

Actiunea consta in doua parti. Prima parte in care Dan Puric va tine o conferinta despre suflet romanesc (stim bine ca este foarte cunoscut cu conferintele lui legate de Romania). A doua parte este un vernisaj facut de Stefan Popa Popa's. Pe langa faptul ca vom avea un vernisaj cu caricaturile persoanelor importante cu functii din PE, va avea si o repriza de executie a caricaturilor pe loc, atunci, a participantilor la conferinta. Cam aceasta este tema. Vom termina cu o traditionala masa romaneasca", a declarat Maria Grapini pentru Ziare.com.

Intrebata despre finantarea actiunii si solicitarea adresata Institutului Cultural Roman, Maria Grapini a explicat care a fost motivul pentru care s-a adresat autoritatilor de la Bucuresti si si-a exprimat seranta ca acestea ii vor sprijini demersul.

"Pentru ca am un buget pe care mi-l aproba PE dar numai pe anumite elemente din buget, am facut o scrisoare si catre ministrul Culturii si catre directorul ICR, pentru ca am considerat ca este o actiune pur culturala si ar putea sa se implice si aceste doua institutii.

Pana acum nu am primit un raspuns. Eu sper totusi sa obtin un raspuns favorabil, pentru ca eu am buget pentru inchirierea salii, pentru transportul cu avionul, conform regulilor europene, dar nu pot sa am toate cheltuielile acoperite.

Daca se va vrea, atat de MC, cat si de ICR sa ne sustina in aceasta actiune, va fi bine. Daca nu, eu oricum fac actiunea, chiar daca nu voi avea aceasta colaborare. Eu le-am propus sa fie parteneri in aceasta actiune", a mai declarat Maria Grapini pentru Ziare.com.

Actorul Dan Puric nu a putut fi contactat pentru a-si spune punctul de vedere.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Grapini Dan Puric Cristian preda, #Grapini Dan Puric Parlamentul European, #Dan Puric Dughin , #europarlamentar