Testamentul lui Corneliu Coposu, facut public dupa 23 de ani: Politica nu poate fi acceptata ca mijloc de promovare a intereselor proprii

Duminica, 20 Mai 2018, ora 17:05
18998 citiri
Testamentul lui Corneliu Coposu, facut public dupa 23 de ani: Politica nu poate fi acceptata ca mijloc de promovare a intereselor proprii
Foto: Hepta.ro

Fundatia "Corneliu Coposu" impreuna cu Asociatia "21 Decembrie 1989" anunta ca a fost gasit, dupa doua decenii, testamentul politic al celui care a fost numit de liderii politici straini si de presa internationala drept "cel mai moral si mai important politician roman dupa Revolutie", Corneliu Coposu.

Ionut Gherasim, presedintele executiv al Fundatiei "Corneliu Coposu" si fost asistent personal al lui Corneliu Coposu, a citit, duminica, la Teatrul National, testamentul politic olograf al seniorului, chiar in ziua nasterii sale.

"Cred ca mi-am facut datoria fata de tara, fata de constiinta mea. Nu cred ca am sa imi reprosez vinovatii majore. Am cautat sa imi respect principiile, angajamentul ideologic si toate actiunile nascute din dragoste de patrie si de neamul romanesc. Daca ar fi sa o iau de la capat, as proceda la fel, chiar tinand seama de perspectiva anilor de puscarie, de suferintele indurate. Sunt convins ca politica este o activitate morala si nu poate fi delimitata de etica si de onestitate. Am pretuit intotdeauna oamenii cinstiti si leali.

Am avut strangere de inima atunci cand, prin forta imprejurarilor, am fost obligat sa lucrez sau sa fiu in preajma lichelelor si a oamenilor fara caracter. Am detestat pe cei care negociaza principiile, deoarece cred ca nu este ingaduit sa faci compromisuri care schimba esenta obiectivelor pentru care militez.

Politica nu poate fi acceptata ca mijloc de promovare a intereselor proprii, serviciile pe care le aduce dezinteresat trebuie sa serveasca poporul, comunitatea, interesele generale. Am cunoscut si detestat din prima tinerete materialismul istoric si dialectic, conceptiile marxiste, tezele lui Engels, ispravile lui Lenin. Cred ca era comunista, impusa tarii noastre dupa al Doilea Razboi Mondial, a fost cea mai mare catastrofa din istoria romaneasca. Nu stiu in cata vreme vom recupera stagnarea malefica pe care ne-a impus-o", sunt doar cateva fragmente din scrisoarea lasata de Corneliu Coposu.

Textul integral poate fi citit AICI.

Continutul olograf al testamentului politic al Seniorului a fost prezentat duminica, de la ora 15:00, la Sala Studio a Teatrului National "I.L. Caragiale".

"Ani la rand dupa moartea lui Corneliu Coposu s-a vorbit despre faptul ca Seniorul nu a lasat natiunii romane un testament scris. Recent, am gasit testamentul intamplator, dupa doua decenii, in timp ce cautam documente scrise de Senior despre crestin-democratie pentru lansarea unui apel de renastere, eveniment pe care Fundatia noastra il pregatea la Badacin, satul lui Iuliu Maniu. Vrem sa impartasim cu toti romanii aceasta mostenire, in ziua de 20 mai, ziua de nastere a lui Corneliu Coposu", anunta Ionut Gherasim, presedintele executiv al Fundatiei "Corneliu Coposu".

Corneliu (Cornel) Coposu s-a nascut pe 20 mai 1914, la Bobota, Salaj si a murit pe 11 noiembrie 1995, la Bucuresti. A fost liderul opozitiei din Romania postcomunista.

Absolvent de drept si ziarist, om de incredere al liderului national-taranist Iuliu Maniu, Coposu a fost membru al Partidului National Taranesc pana la interzicerea acestuia in 1947, iar ulterior a fost detinut politic in conditii foarte aspre timp de 17 ani, in faza stalinista a regimului comunist din Romania.

Dupa Revolutia din 1989 a reintemeiat oficial PNT sub numele de Partidul National Taranesc Crestin Democrat si a fost presedinte al PNTCD-ului intre 1990 si 1995. In aceasta calitate, el a fondat Conventia Democrata Romana, al carei prim presedinte a fost. Corneliu Coposu a fost ales senator in Parlamentul Romaniei in 1992.

Este inmormantat in Cimitirul Bellu Catolic si mai multe locuri publice ii poarta numele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Corneliu Coposu testament , #fundatie