M-a arestat Basescu! (Opinii)

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 18:36
6893 citiri
M-a arestat Basescu! (Opinii)
Foto: Arhiva

Nu, nu pe mine. Eu sunt o femeie la locul ei si nu mi s-ar intampla asta. Dar ma gandeam ca acesta ar putea fi sloganul electoral al Aliantei PSD-ACD ce sta sa faca ochi peste o saptamana.

E un slogan reprezentativ pentru ca include marile obsesii ale celor trei partide care compun alianta: "Basescu" si "aresta". E recognoscibil pentru ca publicul l-a auzit de atatea ori din 2005 incoace incat deja seamana cu refrenul unui slagar.

Discursul "gulerelor albe" din politica sau apropiate de politica atunci cand sunt ridicate de la domiciliu sau chemate la Parchet a devenit obositor de stereotip de sase ani de zile. Pasul 1: M-a arestat Basescu! Pasul 2: Imi voi face un partid politic! si Pasul 3: Voi candida la presedintie!

Actiunile DNA sau DIICOT din ultimii ani au avut consecinte electorale spectaculoase. A aparut Partidul Poporului si au intrat in Parlamentul European doi lideri asemanatori prin discurs si gestica: Becali si Vadim.

Prima "victima" care a intuit logica acestui tip de discurs a fost Adrian Nastase. Politician cu un ascutit simt anticipativ, Nastase a mobilizat partidul in 1998 in fata Parchetului in apararea lui Bivolaru. Zece ani mai tarziu, astepta acelasi sprijin din partea colegilor, dar acesta nu a mai venit, ba dimpotriva, intr-o reglare de conturi interna, Nastase a fost mazilit din functiile politice detinute.

Asa a aparut lupta pe cont propriu. Mai intai, spui ca actiunea organelor judiciare e instrumentata politic. Apoi explici ca in spatele actiunii sta insusi presedintele Romaniei. Dupa care anunti ca vei candida tu insuti la functia de Presedinte.

Odata anuntul candidaturii facut (nu conteaza daca e cu 5 ani inainte de alegerile prezidentiale), orice ti se poate intampla rau la Parchet e razbunarea lui Basescu. Se teme de un contracandidat atat de puternic si foloseste dulaii din justitie pentru a-l pune cu botul pe labe.

Reteta brevetata de Nastase a fost folosita ulterior, cu variatiuni, de alte personaje celebre. Coincidenta sau nu, multi dintre ei din PSD. Probabil ca ar trebui introdusa in statutul partidului. Nicolescu de la Arges nu a mai avut timp sa recite poezia pentru ca i s-a facut rau si a fost internat in spital.

Din aceasta cauza, Ponta a hotarat sa se intoarca la prima reteta, cea cu partidul solidar in jurul victimei, si a convocat Biroul politic al PSD de luni in fata la DNA. Sunt curioasa daca li se vor alatura si partenerii de alianta.

Corul de bocitoare

Cel mai frapant aspect in acest ultim episod din lupta Parchetului cu coruptia gulerelor albe este cinismul cu care politicienii din aceeasi tabara cu arestatul au profitat accidentul vascular suferit de Nicolescu la aflarea vestii si, evident, de emotia publicului fata de situatia deloc fericita a presedintelui CJ Arges.

Punerea in scena a corului de bocitoare a vrut sa scoata beneficii si din emotia anterioara, dar inca proaspata, creata de moartea deputatei din grupul minoritatilor.

Sa profiti de un nefericit incident medical pentru a extrage capital electoral pentru noua alianta politica, iata cinismul ajuns la apogeu! Aflati in studiourile mogulilor, pesedistii, penelistii si pecistii nu au sugerat, ci au spus-o de-a dreptul: speriat de alianta PSD-ACD, Basescu a dat ordin sa fie arestat presedintele CJ Arges! Si vom urma si noi ceilalti. Dar noi ne vom tine tari.

Graba de a specula orice nefericit eveniment in scopuri electorale, asa cum a fost si gestul nesabuit al lui Adrian Sobaru din Parlament, poate avea de multe ori efecte opuse celor scontate.

In loc sa intareasca alianta intre liberali si social-democrati, discursul liderilor o va dinamita din interior. Pentru ca daca toti primarii si presedintii de consilii judetene din cele doua partide vor lua de bun ce au spus Ponta, Antonescu si Nastase, si anume ca e razbunarea lui Basescu si vom urma noi toti ceilalti, atunci acestia vor actiona sub imperiul fricii si vor cere locuri de parlamentari.

De ce?

Din simplul motiv ca de la cazurile Nastase si Ridzi incoace se deduce usor ca singura modalitate de a te proteja de justitie dupa ce esti acuzat este imunitatea parlamentara.

Batalia miilor de alesi locali pe locuri eligibile in Parlament va face irespirabila atmosfera in alianta la impartirea functiilor. Si sa nu ne surprinda daca noua constructie politica va colapsa la putina vreme dupa ce fost mosita de liderii celor doua partide.

As paria toti banii din portofel in acest moment ca la inceputul noii sesiuni parlamentare, prima initiativa legislativa a nou-infiintatei aliante va fi sa scoata dintii DNA. Fie prin desfiintare, fie sa il puna sub control parlamentar. Si cred ca se va gasi o majoritate calificata pentru o asemenea initiativa, cu tot cu PD-L si UDMR.

PNL, în impas major înaintea alegerilor. Analist: “Există temerea să nu se creeze o forță revoluționară în interiorul partidului”
PNL, în impas major înaintea alegerilor. Analist: “Există temerea să nu se creeze o forță revoluționară în interiorul partidului”
PNL trece prin momente dificile cu doar câteva luni înainte de alegeri. Motivul principal este reprezentat de listele comune pentru alegerile locale, iar mulți dintre liderii din teritoriu au...
PNL Timiș se opune alianței electorale "contra naturii" cu PSD: "Politica se face la urne, nu în spatele uşilor închise"
PNL Timiș se opune alianței electorale "contra naturii" cu PSD: "Politica se face la urne, nu în spatele uşilor închise"
Delegaţia din Timiş a votat în unanimitate împotriva alianţei electorale cu PSD la Consiliul Naţional Extraordinar al PNL, convocat duminică seara. Toţi cei 21 de delegaţi ai judeţului...
#Traian Basescu aresta, #constantin nicolescu arestat, #alianta PSD PNL , #stiri Constantin Nicolescu
Comentarii