Judecatorii cer clasei politice sa respecte independenta justitiei

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 19:49
1443 citiri
Judecatorii cer clasei politice sa respecte independenta justitiei
Foto: Arhiva

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania(UNJR) solicita public clasei politice respectarea independentei justitiei, in urma dezbaterilor publice ce au urmat pronuntarii sentintei judecatoresti de arestare preventiva a presedintelui Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu.

"Respectarea justitiei nu inseamna proclamarea independentei sale prin discursuri demagogice. Solutiile instantelor de judecata nu sunt subiect de campanie electorala sau moneda de plata a unor rafuieli politice intre opozitie si putere, nici teritoriu pentru vendete politicianiste. Orice demers contrar presupune abandonarea principiilor ce stau la baza unei democratii", se arata intr-o scrisoare deschisa transmisa de UNJR integii clase politice din Romania.

UNJR le aminteste politicienilor ca justitia nu se face in piata publica si ca probele si apararile se fac in fata instantei de judecata, in conditiile si cu respectarea garantiilor oferite de lege.

"Indemnul unor lideri politici adresat "oamenilor care vor respectarea legii" de a cere in ziua judecarii recursului aplicarea legii, adica libertate pentru domnul Constantin Nicolescu denota lipsa de respect fata de justitie. Inseamna indemn la presiuni publice in vederea obtinerii unei hotarari judecatoresti intr-un anumit sens", sustine UNJR.

Astfel, judecatorii le transmit liderilor politici ca justitia nu este nici a Opozitiei, nici a Puterii, ci este independenta.

"Aceasta independenta trebuie pastrata nu numai de judecatori, ci si de membrii clasei politice, prin abtinerea de la manifestari sau declaratii incompatibile cu independenta justitiei. Justitia nu are nevoie de ziduri ridicate impotriva sau in favoarea sa, ci are nevoie de intarirea si respectarea independentei sale pentru a putea sa isi exercite rolul constitutional", potrivit UNJR.

In plus, UNJR sustine ca, ulterior pronuntarii hotararii judecatoresti in cazul Nicolescu, judecatorul cauzei a facut obiectul unei campanii de dezinformare, cu accente denigratoare.

"Consiliul Superior al Magistraturii a clarificat traseul profesional al doamnei judecator si, in sprijinul si in continuarea acestui demers, UNJR condamna public si ferm astfel de incercari de intimidare", se arata in scrisoarea deschisa.

In acest sens, UNJR condamna astfel de manifestari contrare principiului independentei justitiei si se opune unor astfel de incercari de intimidare, exprimandu-si convingerea ferma ca, in ciuda acestor presiuni, cauza va fi judecata doar cu respectarea legii.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a facut vineri, la Pitesti, un apel pentru pichetarea sediilor PD-L din intreaga tara in ziua in care se va judeca recursul fata de masura arestarii preventive a presedintelui CJ Arges, Constantin Nicolescu.

Reprezentantilor puterii au criticat dur reactiile social-democratilor in cazul Nicolescu. Europarlamentarul PD-L, Monica Macovei, a punctat ca Adrian Nastase ar trebui mai degraba sa fie preocupat de rezolvarea propriilor dosare, considerand ca fostul sef de Guvern, precum si Victor Ponta s-au opus "s-au opus practic justitiei" de-a lungul timpului.

Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, acuzat de mai multe fapte de coruptie, a fost arestat preventiv, joi seara, pentru 29 de zile. Decizia Tribunalului Arges poate fi contestata la Curtea de Apel.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#UNJR apel politicieni, #respecta independenta Justitie , #stiri Constantin Nicolescu
Comentarii
Poza Lazar
Lazar
rank 5
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Si eu , ca simplu cetatean cer sa fiu respectat de Justitie . Asta se poate f usor , respectandu-se LEGEA . Voi cereti respect .... dar respectati pe cei care va tin cu cele mai mari salarii !?? Nu cred .